Hogyan tovább a török népszavazás után?

2017. április 26. 10:30

Mindenki egy dologban biztos: Erdogannak lehetősége nyílt radikalizálni Törökországot.

2017. április 26. 10:30
Daam Alexandra
Danube Institute

„A népszavazás az Atlantic szerint egy meglehetősen kaotikus és elnyomó politikai környezetben zajlott le. A média illetve a szólásszabadság erősen korlátozva volt. Erdogan a török szükségállapot ürügyén már 2013 óta támadja ellenzőit, így a szabad török médiát is, miután beszámoltak Erdogan fiának pénzmosási botrányáról. A 2016–os puccskísérlet óta elharapózott a helyzet: Börtönbe zártak 231 újságírót, több médiumot bezárattak vagy arra kényszerítettek, hogy kormánybarát híreket közvetítsen. Jelenleg a média 95%-a összpontosul az elnök kezében. (...)

Miután kiderült, hogy Erdogan megnyerte a népszavazást, rögtön a világ vezetőihez fordult megerősítésért. Épp a Hamasz és más terrorcsoportok gratuláltak elsőként a török elnöknek.

Mindenki egy dologban biztos: Erdogannak lehetősége nyílt radikalizálni Törökországot. Egy kormánybarát hírlap főszerkesztője szerint Törökországnak fel kell hagynia az Iszlám Állam ellen folytatott harccal és inkább nukleáris fegyverek fejlesztésébe kellene fektetnie.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 26. 16:04
Nézőpont kérdése, hogy ki a terrorcsoport.
szemlelo
2017. április 26. 12:25
1982-ben és 2010-ben jártam Isztambulban. Korábban szinte nem volt a nagyvárosban női cikkeket áruló bolt kirakat. 2010-ben lehetett ilyeneket látni. 1982-ben Isztambulban a nők többsége kendő nélkül járt. 2010-ben az utcán alig egy páran! De ez csak Törökország legeurópaibb nagyvárosa. A vidék mindig is hagyományosan erősen muzulmán volt, sehol sem lehetett nőket látni fejkendő nélkül. Törökországban az Atatürk nyugatos hagyományának a hadsereg volt a biztosítéka. Erdogannak sikerült a régi, szekularizált tisztikart lecserélni - ennek volt az utolsó lépése a puccs utáni tisztogatás -, a hadsereget maga mellé állítani. Ezzel megszűnt minden akadálya az ország vissza-iszlamizálásának, az atatürki hagyomány leépítésének. És Európa továbbra is úgy cselekszik, mintha misem történt volna!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik