Szijjártó szerint magyarként nincs miért félni Oroszországtól

2017. április 25. 17:48

„Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.” – válaszolta Szijjártó Péter egy lengyel lapnak adott interjúban arra a felvetésre, hogy Lengyelország számára fenyegetést jelentenek az oroszok.

2017. április 25. 17:48

A lengyel Salon24 nevű portálnak adott interjút Szijjártó Péter, a kérdező az az Igor Janke volt, aki Orbán Viktorról készített életrajzi könyvet még 2013-ben „Hajrá, magyarok!” címmel. Az interjúban – melyet a Válasz.hu szemlézett – több kérdés is az orosz-magyar viszonnyal foglalkozik. 

Szijjártó egyebek mellett kifejtette: „Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre. Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény. A gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Emiatt lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd. Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.

Janke azonban felvetett, hogy Lengyelország számára fenyegetést jelentenek az oroszok, amire Szijjártó úgy felelt: „Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gerebenes Ramon
2017. április 26. 14:57
Megszólalt a ruszki kormány magyar hangja. Magyarul.
Sir Galád
2017. április 26. 10:59
Na elmész a tudod hová...Még egyszer ezt nem nyomjátok végig.
Mahátma Bandi
2017. április 26. 09:31
Peti, az hogy nálatok vacsorázott az orosz külügyminiszter az csak a te személyes történelmed. Neked valóban semmi félnivalód nem lehet. A gond az, hogy vannak olyan magyarok akiknek más jellegű történelmi tapasztalataik vannak, nekik azért nem árt némi óvatosság.
RAMBO
2017. április 26. 08:46
Ezen az oldalon a kommentelők között mindig meg tudnak nevettetni azok az urak, akiknek egy aranyhalnál nincs hosszabb távú memóriájuk. Miért félnénk a ruszkiktól, akik leverték 1848-at, 1956-ot, 50 évre megszállták az országot, és most háborút robbantottak ki a szomszédban? Miért, de komolyan? :DDDDDDDDDDDDDDDD Elképeszetőnek tartottam a Jobbik oroszbarát fordulatát (de megértettem, mert tagadni kellett mindent, ami létezik, és fiatalok voltak, kellett a pénz :DDDDDD ) - de hogy ugyanez a kádárproli gondolkozásmód a Fiedesz-hívők közt is tetőzni tudjon, azt nem hittem volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik