Európa diadala

2017. április 25. 07:14

Miniszterelnökünk nem bizonyult túlságosan jó jósnak, alábecsülte az európaiak demokrácia iránti elkötelezettségét. Nem győz az illiberális ideológia, s nem is fog.

2017. április 25. 07:14
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Ha a Brexitnek nem lennének olyan súlyos következményei az Európai Unióra nézve, mint amilyenek – több mint 10 milliárd euró esik ki az EU költségvetéséből –, s ha az Egyesült Államok politikája nem határozná meg döntően a világpolitikát, akkor azt mondhatnánk, hogy az Európai Unió hálás lehet a briteknek és az amerikaiaknak, hogy az EU-ból való kilépésre, illetve Donald Trump elnökké választására voksoltak. Azóta ugyanis sorban szenvednek vereséget az illiberális állam képviselői, kezdve a tavaly decemberi osztrák elnökválasztással, folytatva a márciusi holland parlamenti választással, most pedig a francia elnökválasztással, amelyen Emmanuel Macron két százalékkal előzte meg Marine Le Pent.

A magyar kormányfő 2014-es tusnádfürdői beszéde óta vetíti előre az illiberalizmus európai győzelmét. Való igaz, a menekültválság az ő malmára hajtotta a vizet, több országban a felmérések szerint élre kerültek a szélsőjobboldali populisták. Csakhogy miniszterelnökünk nem bizonyult túlságosan jó jósnak, alábecsülte az európaiak demokrácia iránti elkötelezettségét. Nem győz az illiberális ideológia, s nem is fog, mert a fiatalok többsége már európai állampolgárként nőtt fel, egy francia diák például ugyanúgy otthon érezheti magát Berlinben, mint Párizsban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2017. április 26. 15:18
Túl korai a mérleg, kedves Rónay elvtárs! Majd ha a migráció befejeződik, és az Európában megtelepült muszlimok mind tökéletesen beilleszkedtek, már nem segélyekből, hanem munkából élnek, saria helyett az illető ország törvényeit tartják be, a terrorveszély megszűnik , akkor lehet beszélni "Európa diadaláról", és az illiberalizmus vereségéről.
Zokni
2017. április 25. 21:59
Kedves Szerző! Itt valami félreértés van. Mert csak jobboldali hatalomra jutásról lehet szó több helyen is. De az nem "illiberális" váltás. Az illiberalizmus a liberális demokrácia ellentéte, mert utóbbiban a szinte törvényszerű váltás lehetősége nincs korlátozva a rendszerbe épített mesterséges akadályokkal. Egyedül nálunk van így, a választási rendszer megmásításával, a beépített korlátok és esélykiegyenlítés intézményeinek a felszámolásával és a sajtó korlátozásával.
Hunyadi Mátyás
2017. április 25. 18:17
Na, megint egy Rónai(y) - haha. Majd ha a szalafisták nyiszálják a nyakatokat - na, majd akkor tirumfáljatok.
Peter8811
2017. április 25. 17:20
Adolf Hitler is otthon érezte magát Berlinben is meg Párizsban is, pedig ő már nem volt olyan túlságosan fiatal amire eljutott Párizsba. Lehet volt a Moulin Rouge-ban is, ha ő is kapott 500 millát antiszemitakutatásért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik