Manipulátorok

2017. április 25. 08:42

A mostani választáson a francia politikai elit nagy, hagyományos pártjai leszerepeltek.

2017. április 25. 08:42
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Mindebből kitűnik, a mostani választáson a francia politikai elit nagy, hagyományos pártjai leszerepeltek. A velük szembeni elégedetlenség régóta érezhető, ezért is vették sokan biztosra, hogy 2017 Marine Le Pen éve lesz. Ezt azok is tudták, akik nem akarták, hogy elnök legyen, égető szükség volt tehát felépíteni egy anti-Le Pent, egy jól kitalált terméket, aki vonzó ellenpólust jelent, de azért okosan átveszi ellenfele slágertémáit is. Macronnak sokáig nem volt valódi programja, a média futtatta, mint politikai kívülállót, friss, fiatal erőt – az ilyesmit imádni szokták a választók. Le Pen is érezte, hogy újdonságot kell mutatni, ugyan a Nemzeti Front elnökeként eleve eliten kívüli, nem véletlenül szorította megjelenésében kicsit hátrébb a pártját. A fiatal és megnyerő Macront minden további nélkül megvették azok, akik zsigerből utálják Le Pent, a régiekben pedig csalódtak. Egy botrányoktól mentes fiatal politikus, akiről jelentős médiahátszéllel elhitetik, hogy új és menő, Európa-párti, a jövő embere, és minden más hasonló lózung hordozója, alkalmazkodott ahhoz, mit akarnak hallani a választók. Magára öltött némi rendpártiságot, amennyi kell, más kérdés, hogy Le Pennek ebben a kérdésben hitelesebbnek kellene lennie, hiszen nem tegnapelőtt figyelmeztetett először. A bevándorláshoz pedig Macron merőben máshogy áll hozzá, s a formálódó uniós migrációs politikát ellenzők nézőpontjából szemlélve győzelme távolról sem megnyugtató. Más kérdés, hogy Franciaország több évtizedes nyitott bevándorláspolitikája miatt már most is szinte menthetetlen.

Marine Le Pennek hiába van stabil tábora, nagy esély van rá, hogy Macron lesz az, aki mögé más jelöltek szavazói is felsorakoznak. Az új elnökkel szemben óriásiak az elvárások, a szinte borítékolható osztott kormányzással nem lesz könnyű helyzetben. Le Pen és Mélenchon eredményeit nézve pedig korai fellélegeznie azoknak, akik szerint Európa jó úton halad. Macron ugyanis a fennálló renden belüli látszatváltozás, a Le Pennel szembeni riogatás marketingjének terméke. De vajon tényleg Le Pen az a veszély, akitől meg kell menteni Franciaországot?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
napvilág
2017. április 25. 14:30
Macron kormányzása alatt tovább fog romlani az immigrácós helyzet. Az idő Le Pennek dolgozik. Felbukkanhat továbbá egy baloldali nemzeti irányzatú Le Pen is. Akkor lesz a liberális kabala nagy bajban.
pollip
2017. április 25. 11:12
Megszűnt a hagyományos jobb-és baloldal, helyette vannak a globalisták és a szuverenisták. Kiváncsi vagyok, a franciák mit tartanak fontosabbnak: a nemzeti önállóságot vagy feloldódni a globalizmusban? A történelmük a nemzeti önállóság fenntartását valószínűsíthetné.....
quiet
2017. április 25. 10:38
Kedves Mariann, A kérdésben a " tiszta víz a pohárba " számomra egy hozzászólásból érkezett ( asszem a pestisrácokból ). Az volt a téma, hogy Le Pen szerint Macronnak nincs forgatókönyve az iszlám fenyegetésre. Erre írta egy hozzászóló a következő briliáns elemzését a francia helyzetnek : " XY ( nevet nem írok) Nem csak terve nincs Macronnak, hanem pártja sincs, akitől támogatást kapna a francia parlamentben. Meggondolták ezt a franciák? Hogy fog kormányozni majd egy olyan elnök, akinek nincs pártja? Ez a királyság megdöntése és a francia parlamentarizmus megteremtése óta egyedül a Bonapartéknak sikerült. De azt én kétlem, hogy Macron képes lenne a bonapartizmus megteremtésére. Persze nem is lesz erre szükség, mert majd a választások után kiderül, hogy nem is volt ez a Macron független, hanem a szocialisták kreatúrája, akik ezzel a trükkel szerezték meg maguknak a bukott Hollande után újra a köztársasági elnöki széket. Így aztán lesz majd párt a palamentben, aminek a támogatásával kormányoz. Azért azt sosem gondoltam volna, hogy a franciák ennyire ostobák, hogy bedőlnek egy ilyen átlátszó trükknek. Nem látják, hogy az egyre rövidülő gyertyájuk ég és nem tesznek most semmi mást, mint tovább fogyasztják cselekvés nélkül azt az időt, ami még hátra van nekik. " Ha ehhez, hozzávesszük, hogy a negyedik jelölt, a szélsőbalos Mélanchon szintén egy szocialista kreatúra direkt a választásokra, akkor nagyon pontos képet kapunk.
Da Kotta
2017. április 25. 10:20
Le Pennek soha nem volt valódi esélye a többségre, ez nem volt más, mint médialufi, amit éppen a liberálnáci fake news fújt fel. Az soha nem volt benne a pakliban, hogy Le Penből elnök lehet. Az volt benne a pakliban, hogy első helyen fordul rá a második fordulóra. A kérdés valójában az volt, hogy ki lesz Le Pen legyőzője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik