Brexit után

Brit választás: tarolni fog a Konzervatív Párt

2017. április 21. 11:14

Theresa May brit konzervatív miniszterelnök a héten bejelentette: június 8-án előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A Brexitre hivatkozik, de persze ismeri a közvéleményt: a Konzervatív Párt tarolhat a választáson. A toryk jelenleg 20 százalékponttal vezetnek a Munkáspárt előtt.

Június 8-ai dátummal kezdeményezte Theresa May brit miniszterelnök az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. A londoni parlament nagy többséggel el is fogadta a kezdeményezést, így tényleg az urnákhoz szólítják a brit választókat nyár elején.

Theresa May a Brexitre hivatkozva, a kilépési tárgyalásokhoz való erős felhatalmazás kérésével indokolja a választás kiírását. De nyilván ismerheti a közvélemény-kutatási adatokat, melyek szerint ha most lennének a választások – és hamarosan lesznek is –, a Konzervatív Párt toronymagasan megnyerné azokat.

Az utóbbi hetek közvélemény-kutatási adatai alapján a tory párt 38-48 százalék közötti népszerűséggel rendelkezik, és a támogatottságuk az elmúlt hónapokban emelkedő tendenciát mutat.

Ehhez képest a Jeremy Corbyn vezette ellenzéki, belső harcoktól megtépázott, a Brexit ügyében is megosztott Munkáspárt csak 24-29 százalékon áll, átlagosan 20 (!) százalékkal lemaradva a kormánypárttól. A továbbra is a brit EU-tagság mellett, a Brexit ellen kiálló Liberális Demokrata Párt 11-12 százalékon áll. Az eddig az EU-ból való brit kilépést szorgalmazó, a Brexit eldöntése után gyakorlatilag témáját – és karizmatikus vezetőjét, Nigel Farage-ot – elvesztett UKIP-nak 7-11 százalékot mérnek. A Skót Nemzeti Párt pedig a szavazatok 4-6 százalékára számíthat.

Mivel azonban a brit választási rendszer tisztán az egyéni választókerületekre épül, vagyis a parlament azokból a képviselőkből áll össze, akik egy-egy körzetet meg tudnak nyerni, jelen állás szerint brutális konzervatív győzelem várható, letarolva Anglia legnagyobb részét.

A Munkáspárt az utóbbi években Londonba és az északi iparvárosokba szorult vissza, míg eléggé elfogytak a liberálisok által uralt körzetek is. A UKIP a legutóbbi választáson is csak egy darab körzetet tudott megnyerni, most talán ez sem fog összejönni. A skót nemzetiek viszont továbbra is uralhatják Skóciát, bár ez a londoni parlamenti többségi kormányzás szempontjából nem fog sokat jelenteni.

Ha nem történik valami váratlan fordulat, Theresa May, aki David Cameron lemondása és konzervatív párti belső kamarillaharcok után parlamenti választás nélkül lett új miniszterelnök, kellő mandátummal, rendkívül megerősödve kerülhet ki a választásból.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111089