A francia vidék alkonya

2017. március 23. 15:36

Franciaország kezdi elveszíteni a történelmi kisvárosok magjait – amelyek egykor a városiasság középpontjait és Balzac ihletforrásait jelentették. Mindez ráadásul politikai félelmekkel is párosul: a régi francia vidék stílusának erodálódása újabb lépést jelent a franciaság elveszítése felé.

2017. március 23. 15:36
Szalai Réka
Danube Institute

„»La France profonde« – ezzel a kifejezéssel írják le a franciák azt a mélyről jövő nemzetképet, ami a vidéki Franciaországot, a Párizstól távol eső francia kisvárosokat és falvakat jellemzi. Rod Dreher szerint a hagyományos, történelmi városok fennmaradására nagy kihívást jelentenek a globalizáció és a gazdasági változások, illetve napjaink politikai környezete is.

A »La France profonde« [Mély Franciaország] alatt a vidéki, rurális, kisvárosi Franciaországot szokás érteni. Nem számít, milyen gyorsan változnak a nagyvárosok, a nemzet esszenciája mindig is a vidéki Franciaországban marad fenn. Ez azonban változóban van. A New York Times egy újságírója, Adam Nossiter nemrégiben látogatást tett a délnyugat-franciaországi Albi városában, amely arról is híres, hogy innen indult a 12. században az eretneknek nyilvánított albigens (vagy katar) mozgalom. Ma viszont – ahogyan az újságíró látja – számos, vidéki francia kisvároshoz hasonlóan a 49 ezer lelket számláló Albi is haldoklik. A látogatókat üres kirakatok fogadják a történelmi városközpontban, aminek egyik különleges éke egy impozáns, 13. században, téglából épített katedrális. Mára iskola sem működik a település központjában, ahogyan az utolsó játékbolt is becsukta kapuit.

A szuvenírboltok, illetve a ruházati láncok üzletei nyitva vannak, ám hiányoznak a szokványos kávézók, zöldségesek és hentesboltok, amelyek hosszú évszázadokig felpezsdítették a városka életét. Az emberek saját üzleteik feletti lakásaikban éltek, amikor pedig vásárolni mentek, az sokkal inkább szociális tevékenységnek számított, mintsem csak a vásárlásról szólt volna. Manapság a legtöbben a város szélén található nagy bevásárlóközpontba járnak, a belváros pedig üres, a szűk utcácskák éjjelenként az élet hiányától, a csendtől konganak.

Nem egyszerű azonban felmérni a változást és a hanyatlást Franciaországban, ahol a szépség mindenütt jelen van, és az élet évtizedek óta változatlannak tűnhet. Az Albiban is tapasztalható hanyatlás több száz másik helyen is tapasztalható. Franciaország kezdi elveszíteni a történelmi kisvárosok magjait – amelyek egykor a városiasság középpontjait és Balzac ihletforrásait jelentették. Mindez ráadásul politikai félelmekkel is párosul: a régi francia vidék stílusának erodálódása újabb lépést jelent a franciaság elveszítése felé.”

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. március 24. 05:33
Szerintem nem kell ezt olyan tragikusan felfogni, ezáltal nem pusztul el ténylegesen semmi. Ha a mostani generációk nem becsülik meg, majd egy-két generáció múlva újrafelfedezik. Nem fog semmi ebből véglegesen eltűnni és megsemmisülni. Hacsak nem néptelenednek el ezek a vidéki kisvárosok, vagy nem cserélődik le a lakosságuk. De az, hogy nincsen szép színes piac, meg hentes, meg zöldséges meg cuki, mert elmennek inkább a határba épült supermarketekbe, hát Istenem. Majd rájönnek.
bdi
2017. március 24. 00:42
Ismerek egy céget a környéken egy hasonló méretű nagyon szép városban. Képtelenek képzett dolgozókat találni, mindenki menne a nagyobb városokban.
Gregorius
2017. március 23. 23:01
Nekem élnek közeli ismerőseim Franciaországban, és már most készítik elő a nyugdíjas éveiket, amelyeket Anjouban akarnak tölteni egy kisvárosban. Egyáltalában nem panaszkodnak a majdani körülményekre. Egyébként Albi lakossága megnéztem 1962-től vagy 10.000 emberrel nőtt, és holnapután Mozart Idomeneoját adják elő a szinházban, nem úgy néz ki, hogy a város belefullad az unalomba.
ThunderDan
2017. március 23. 16:07
Ez nem specifikusan francia probléma szerintem. Egész Európában ez van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik