Heineken és a vörös csillag

HVG: Ejtik a lex Heinekent

2017. március 21. 08:58

Kihátrálnak a kormánypártok a törvényjavaslat mögül, amely az önkényuralmi jelképek használatának betiltására irányul. A hvg.hu értesülései szerint még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták a tervezetet.

A törvénymódosítás akár két milliárd forintra vagy letöltendő szabadságvesztésre büntetné az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználóját, ami érintené a vörös csillag logóval rendelkező Heineken vállalatot is. Lázár János – a javaslat egyik benyújtója – egy általános vitában már úgy nyilatkozott: átgondolatlan volt a javaslat és nem állja meg az alkotmányosság próbáját – írja a hvg.hu.

Kósa Lajos frakcióvezető a törvényjavaslatot tárgyaló ülésen ismertette: Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben a nemzetközi és uniós védjegy alapján. A vállalat nemzetközileg védett védjegye a vörös csillag: ahhoz, hogy bizonyos formában módosításra kerüljön a magyar piacon való megjelenése, nyomós indoklással kellene alátámasztani.

A hazai Alkotmánybíróság és a Nemzetközi Bíróság is kimondta már: a vörös csillag használata nem büntetendő. Abban az eseteben lehetne szankcionálható, ha a köznyugalmat megzavaró magatartás párosulna hozzá.

Az igazságügyi minisztérium próbálja elfogadhatóvá tenni a törvényjavaslatot, de erre nem sok esélyt látnak - derül ki a hvg.hu értesüléseiből.

 
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/110011