Önkormányzati pénzből kezdik felújítani a marosvásárhelyi repülőteret

2017. március 18. 13:05

Eredetileg bankkölcsönből akarták fedezni a marosvásárhelyi reptér kifutópályáinak felújítását, végül azonban úgy döntött a Maros Megyei Tanács, hogy önkormányzati pénzből elkezdik a beruházást, az önkormányzati hitelfelvételhez ugyanis állami engedély szükséges, és már kimerült a 2017-es országos garanciakeret. Ennek ellenére bíznak a keret bővítésében és a későbbi hitelfelvételben – írja az Agerpres.

Nem mond le a marosvásárhelyi repülőtér felújításáról a Maros Megyei Tanács, a beruházást saját forrásokból fedezi az önkormányzat – közölte az RMDSZ az Agerpres hírügynökséggel.

A Maros Megyei Tanács vezetősége a 2017-es év legfontosabb prioritásának tekinti a nemzetközi járatok újraindítását a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtéren, ezért a kifutópálya felújítását belefoglalták a 2017-es megyei költségvetési tervezetbe, a beruházási fejezetnél 77 millió lejt különítettek el erre a célra – írják a közleményben.

A megyei önkormányzat eredetileg úgy tervezte, hogy bankkölcsönből fedezi a kifutópálya felújítási munkálatait, hiszen az önkormányzatnak lehetősége lenne hitelt felvenni. Azonban az önkormányzati hitelfelvételt a pénzügyminisztérium illetékes bizottságának is engedélyeznie kell, és a kormány által megszabott 2017-es évre vonatkozó országos keret már kimerült. Ez nem azt jelenti, hogy Maros megye lépte volna túl a hitelkeretét – hangsúlyozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A bankhitel felvételére kiírt versenytárgyalás folyamatban van, három bank részéről érkezett ajánlat az önkormányzathoz, ezek most az elbírálási időszakban vannak. Az elindított folyamatot nem függesztették fel, mivel van esély arra, hogy a kormány az év folyamán bővítse a garanciakeretet. Mivel a Maros Megyei Tanács nem szeretné, ha a hitelre való várakozás miatt csúszna a beruházás, ezért önkormányzati pénzből kezdik meg a kifutópályák felújítását – írja az Agerpres. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109947