Trump meghívta Amerikába a palesztin elnököt

2017. március 11. 10:53

Hivatalba lépése óta először beszélt a palesztin elnökkel Donald Trump, és mindjárt meg is hívta magához Mahmúd Abbászt, bár a találkozójuk idejét egyelőre nem rögzítették.

Donald Trump elnök meghívta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a Fehér Házba – közölte pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR), Abbász elnök szóvivőjére, Nabil Abu Rudeinára hivatkozva. Rudeina Rámalláhban megerősítette, hogy Trump elnök hivatalba lépése óta először beszélt a palesztin elnökkel. Találkozójuk idejét egyelőre nem rögzítették, de az amerikai elnök a jövő héten Jason Greenblatt személyében különmegbízottat küld Jeruzsálembe és Ciszjordániába, hogy megpróbálja felújítani a palesztin-izraeli béketárgyalásokat. 

Rudeina szerint a telefonbeszélgetésben Trump a békefolyamat iránti elkötelezettségét hangsúlyozta, Abbász pedig kiemelte, hogy a béke „stratégiai döntés” a palesztinok részéről, s a békekötésnek egy Izrael mellett létező önálló palesztin állam létrehozásához kell vezetnie.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a héten találkozott először a palesztin ENSZ-megfigyelővel, s az amerikai sajtóban megjelent, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője a múlt hónapban titokban látogatást tett Rámalláhban. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109724