Nekiment a CIA a WikiLeaks-nek, Trump is aggódik miatta

2017. március 09. 07:56

A CIA azzal vádolta meg a WikiLeaks szivárogtató portált, hogy az Egyesült Államok ellenségeit segíti. A Fehér Ház közlése szerint maga Trump elnök is aggódik amiatt, hogy a WikiLeaks-nek sikerült feltörnie a CIA biztonsági rendszerét. Trump szóvivője leszögezte: a kormány szigorúan fellép a titkosított információk szivárogtatói ellen.

2017. március 09. 07:56

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szóvivője azzal vádolta meg a WikiLeaks portált, hogy az Egyesült Államok ellenségeit segíti. Egynapi hallgatás és elzárkózás után szerdán este Heather Fritz Horniak, a CIA egyik szóvivője nyilatkozott az amerikai sajtónak, és leszögezte: „az amerikai közvéleménynek van oka aggodalomra a WikiLeaks valamennyi publikációja miatt, mert ezeknek az amerikai hírszerzői közösség azon képességének megváltoztatása a céljuk, amellyel megvédhetik Amerikát a terroristáktól és más ellenségeitől”. 

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy a CIA-nak nincs joga bárkit is megfigyelni az Egyesült Államokon belül, s hozzátette: „ezt nem is teszi”. Fritz Horniak hangsúlyozta, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség feladata a külföldön történő hírszerzés, annak érdekében, hogy megvédje az Egyesült Államokat a terroristáktól, az ellenséges államoktól és más ellenségeitől. A CIA szóvivője viszont nem tért ki arra, hogy a hírszerzés hitelesnek tartja-e a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokat. 

A The Washington Post szerdán este arról számolt be, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a kiszivárogtatók „levadászására” készül, meghatározandó, hogyan jutott a Julian Assange alapította portál a dokumentumokhoz.

Trump is aggódik a WikiLeaks miatt

A Fehér Ház szóvivője szerint Donald Trump amerikai elnök „rendkívül aggódik”, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak sikerült feltörnie a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) biztonsági rendszerét. Sean Spicer kijelentette, hogy a kormány szigorúan fellép a kiszivárogtatók ellen. „Bárkinek, aki titkosított információkat szivárogtat ki, a törvény szigorával kell szembenéznie” – mondta a szóvivő, bűnvádi eljárást kilátásba helyezve.

Erről szivárogtatott a WikiLeaks

A WikiLeaks kedden este Londonban több mint nyolcezer titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra a CIA kibernetikai hírszerzésének módszereiről, arról például, hogy az ügynökség a többi között európai és amerikai nagy cégeket is lehallgatott, vagy speciális módszerrel vette át az ellenőrzést számítógépek, egyes okostévék és –telefonok fölött. A Samsung okostelevízióját például „poloskaként” (lehallgató berendezésként) is felhasználták.

A dokumentumok a 2013 és 2016 közötti időszakból származnak, s kiderül belőlük, hogy a CIA szorosan együttműködött a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) és más szövetségi hírszerző szervekkel, valamint az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesei, így például az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzésével is.

Julian Assange, a portál ausztrál alapítója – aki jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén él száműzetésben – „kivételesnek” minősítette a kiszivárogtatott információkat, és egy Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy szerinte ez „a CIA történetében az eddigi legnagyobb arányú kiszivárogtatás”.

A CIA korábban még nem kommentált 

A CIA szerdán nem volt hajlandó kommentálni a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott iratokat. „Az említett hírszerzési dokumentumoknak sem a hitelességét, sem a tartalmát nem kommentáljuk” – írta közleményében Jonathan Liu, a CIA szóvivője. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondták: a dokumentumok hitelesek, s maga a CIA már 2016-ban észlelte, hogy biztonsági rendszerét feltörték. 

Azok a cégek, amelyeknek eszközeit (laptopjait, okostelefonjait, tévéit, routereit) feltörték, egyelőre szintén nem minősítik a kiszivárogtatott dokumentumokat, hanem csak vizsgálódnak. A Microsoft szóvivője közleményben tudatta, hogy a cég megkezdte a vizsgálatot. Omar Santos, a Cisco biztonsági részlegének főmérnöke pedig arról beszélt a Reutersnak adott telefoninterjújában, hogy további WikiLeaks-kiszivárogtatásokra számítanak. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2017. március 09. 13:26
Úgy tetszik, hogy sorra derülnek ki az elfogadott bizonyítékok, arra a sok sok " összesküvés elméletnek" nevezett dologra, amit az ember évek óta fújt, hogy léteznek, s mostanában, az addig lehülyézőknek be kell látniuk, ebben is tévedtek.
Vampire
2017. március 09. 11:16
Sajnos-a CIA a Mossad "meghosszabbitott keze"-amolyan zsidó magànhadsereg. Persze a Trumpienek mindezzel szembesūlni kellemetlen-làthatóan nem is mer (még) vele szembenézni.. Pedig fel kell számolja-mert kūlõnben azok számolják fel øt..
hartnesz
2017. március 09. 10:05
Ez nyilvánvaló. (ha akaratán kívül is) Ha az oroszokról vagy a kínaiakról szivárogtatna izmosabb infókat akkor már régen a fejére esett volna egy tégla.
Gregorius
2017. március 09. 09:29
Borult a bili. Olyanok derültek ki, hogy kémprogramok segítségével az okos eszközök, TV-k, routerek, telefonok, notebookok etc. látszólag kikapcsolt ( val. standby) állapotban is felhasználhatók a gazdájukkal kapcsolatos információszerzésre...Az csak hab a tortán, hogy állítólag az USA-n belül is alkalmazták ezeket a módszereket, pedig ez elsődlegesen az FBI felségterülete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik