Most aztán énekeljen mindenki!

2017. február 27. 13:47

Erika néni nem azért negatív figura, mert megtiltja az éneklést a kevésbé tehetségeseknek, hanem attól, mert érzelmileg zsarolja a diákjait.

2017. február 27. 13:47
Gőbel Ágoston
SzemLélek

„Igen, szól az összefogásról és szól a lázadásról is, de szerintem leginkább a közösségről beszél és a zsarnokság természetéről. Erika néni nem azért negatív figura, mert megtiltja az éneklést a kevésbé tehetségeseknek, hanem attól, mert érzelmileg zsarolja a diákjait. Hazugságra, titkolózásra készteti őket a szüleik, barátaik, de legfőképp a saját közösségük előtt. Ezzel pedig éppen hogy tönkreteszi azt a közösséget, amibe látszólag integrálja az új jövevényeket.

Ebből a szempontból a film egyik kulcsjelenete, amikor Zsófi elcsendesedik és eltávolodik Lizától, akivel előtte rendszeresen együtt játszottak. Erika néni könnyűszerrel megtehetné, hogy egy elit kórust hoz létre, amibe kizárólag a legjobbak kerülnek be, a többiek pedig szépen elmennek valami ének-szakkörre. A másik megoldás egy olyan kórus lehetne, ahova mindenki jöhet az éneklés öröme miatt. Persze, azzal a csapattal nem tudna külföldre utazni, nem tudna versenyeket nyerni. Maximum fagyizni mehetnének vagy kirándulni a közeli hegyekbe. De mivel az valóban közösség lenne, sokkal többet kapna mindenki, mint úgy, hogy »sorban nyerik a versenyeket«, de a barátságokat, kapcsolatokat megmérgezi a titkolózás. A két lány ebből a hazugságból akar kilépni, és ehhez MINDENKIre szükségük van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
samesz38
2017. február 27. 17:21
Szorítottam a filmnek,hogy sikerüljön nekik.De egy kicsit féltem is a sikertől,mert nem ismerem a rendezőt. Csak bíztam benne,hogy nem fogja égetni a hazáját ő is,mint az a két semmirekellő.
bandrea
2017. február 27. 17:14
Ez az írás! Jesszus! Ez aztán a színvonal!
Zokni
2017. február 27. 17:10
"...azért negatív figura, mert... mert érzelmileg zsarolja a diákjait..." - írja. Sztem ez nem pontos. Az érzelmi zsaroláson kívül a fenyegetés állt volna a rendelkezésére, ami ilyen - viszonylag konszolidált - környezetben a gyerekek esetén nem igazán működik. De a lényegen nem változtatott volna. Egy iskolában nyilván nem az az elvárás egy kórussal szemben, hogy fesztiválokat nyerjen, hanem hogy fejlessze a gyerekek zenei adottságait, a zenei műveltségüket, esetleg szórakoztassa a hallgatóságukat is, és talán a legfontosabb cél, hogy megtapasztalják a sikereken és kudarcokon keresztül a közös erőfeszítések élményét.
Volo
2017. február 27. 17:10
Megmutatja, milyen embertelen, az az eredménycentrikusság, amely az embereket hajtja az emberekkel szemben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik