Mire ez a nagy népszavazási felhajtás?

2017. február 24. 15:08

Szinte esélytelen a jelenlegi szabályok mellett sikerre vinni egy népszavazást, mire föl mégis ez a nagy bázisdemokratikus lendület?

2017. február 24. 15:08
Makk János
Mandiner

Makk János írása

 

Fekete-Győr Andrást kérdezték, mi mindenről kellene még referendumot tartani, ha az olimpiáról itten már megkérdezték a népet. A válasz elsőre meghökkentő. „Nem kell mindenről népszavazni, azért ott van képviseleti demokrácia intézménye.”

Most akkor népszavazáspárti a Momentum vagy sem? – értetlenkedhetnénk. De ne tegyük! Inkább tekintsünk ki az aktuálpolitikai kontextusból és vegyük észre: a népszavazásokat a közgondolkodás változása ihleti, nem a politikai szervezetek kisstílű játékai.

A népszavazási kezdeményezések dömpingje ugyanis érdekes módon éppen akkor indult be, amikor a kormány alaposan visszavágta a részvételi demokrácia intézményeit: eltörölték a népi kezdeményezést, az érvényességi küszöböt pedig 25%-ról 50%-ra emelték. Nyilvánvalóan így a sikeres népszavazás esélye lecsökkent, ezzel pedig a pártoknak egy népszavazási kampány jóval kevésbé kifizetődő, mint korábban.

A 2013-as módosítás óta mégis volt egy vasárnapi boltbezárásról szóló MSZP-s kezdeményezés, ami az emlékezetes kopasz-botrányba fulladt a Nemzeti Választási Irodánál. A kvótareferendum megtartása után pedig itt a friss nolimpiás aláírásgyűjtés, és úgy tűnik, a sikeren felbuzdulva az LMP szintén próbálkozna, mégpedig egy Paks2-ről szóló népszavazással.

Szinte esélytelen a jelenlegi szabályok mellett sikerre vinni egy népszavazást, mire föl mégis ez a nagy bázisdemokratikus lendület?

A választ a közvélemény-kutatások szürke számai mutatják: látványosan erodálódik a legitimitás a politikai rendszer teljes palettáján.

Ezen az – Ipsos adatain alapuló – ábrán három ebből a szempontból lényeges összefüggést lehet látni:

  1. A rejtőzködők aránya minden választás idejére lecsökken és a ciklus közben egyre magasabb, azaz a választási ígéretek és a politikai erőviszonyok letisztulása segíti a választói preferenciák kinyilvánítását.

  2. A második Orbán-kormány alatt a politikai pártok társadalmi támogatottsága minden korábbinál alacsonyabb volt, azaz igen súlyos legitimitási válsággal kellett szembenéznie a (parlamenti) pártoknak.

  3. A legutolsó számok itt 2015 szeptemberéből valók (a későbbi számokat itt tekintheti meg), amikor az előző ciklushoz hasonló tendencia kezdett kirajzolódni, ráadásul az egyéb pártot támogatók aránya is 5% közelébe került.

A statisztika nem minden persze. Annyit magyaráz többnyire, amennyit belelátunk. Azt viszont lássuk be függetlenül mindettől, hogy a népszavazások növelhetik a társadalom politikai aktivitását, hiszen (elméletileg) a nép jobban bevonva érzi magát, ha megkérdezik.

Valószínű tehát, hogy a mostani konzultációs és népszavazási kísérletek – ahogy most a Momentumé is – egyáltalán nem a részvételi demokrácia fejlődéséről szólnak, hanem a politika talán számító, talán kétségbeesett legitimációs kísérletéről, amelyet a választók fokozódó inaktivitása vált ki.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ollo
2017. február 26. 05:33
Népszavazás kéne? Itt egy téma: Emeljük-e meg a Parlamentbe bejutási küszöböt, mondjuk 10%-ra? Adjunk-e glittegyleteknek költségvetésből támogatást, amelyek nem érik el a 10%-ot? I n d o k l á s: ha nem támogatunk olyan glittegyleteket, amelyek 0-5%, de inkább 10% alatti támogatottságot élveznek a választók körében, akkor j e l e n t ő s pénzösszegek szabadulnak fel, amiket felhasználhatnánk az egészségügy, a nyugdíj, a szegényemberek megsegítésére, stb
gabor7th
2017. február 25. 09:31
Ez jó módszer, hogy megutáltassák még jobban magukat.
Berecskereki
2017. február 25. 06:35
Szegeden bemutatkozott a Momentum ozgalom "Inzultálták az olimpia mellett szólókat a Momentum szegedi fórumán + FOTÓK, VIDEÓ A demokratikus viták hangulatát legkevésbé sem tükröző komoly balhé tört ki a Momentum Mozgalom pénteki szegedi bemutatkozó estjén a Grand Caféban. Miután az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel elhíresült szerveződés helyi és országos vezetői több mint egy órán keresztül prezentáltak eddigi munkásságukról, végre szót kaptak az érdeklődők is. Ekkor olimpiapárti szegediek egy csoportja szórólapozásba kezdett, és több civil felszólaló esett neki az új SZDSZ-nek egyrészt amiatt, hogy „sutba dobta a hazafiságot”, átlépett egy határt azzal, hogy önös érdekből porrá zúzta milliók álmát, darabokra törte a nemzeti egységet egy szimbolikus, össznemzeti ügyben, és ellehetetlenítette a 2024-es budapesti olimpia megrendezését. Számon kérték Mécs János bejegyzését – Fidesz-bérencezés volt a válasz." http://szegedma.hu/hir/szeged/2017/02/inzultaltak-az-olimpia-mellett-szolokat-a-momentum-szegedi-foruman-frissul.html
szancso
2017. február 25. 04:58
Azért az nagyon érdekes, hogy azok, akik itt a mandin tavaly nyáron azt kiabálták, hogy milyen felesleges egy népszavazás és mennyibe kerül, azok most azért üvöltenek, hogy miért nincs. Ha jól emlékszem, a feltett kérdés a budapestiekhez az volt, hogy akarják-e, hogy a bpesti vezetés visszavonja a pályázatot. Tarlós úr most bejelentette, hogy valószínüleg vissza vonják. Hol volt itt szó népszavazásról? Csak megsúgom nektek, az EU "egyik legnagyobb demokráciájában", NSZK, nincs lehetőség szövetségi szinten népszavazni, csak tartományin, ezért nem népszavazhatnak a németek pl. a legaktuálisabb kérdésről, a migránsügyről. Az ájulásig imádott Merkeletek akkor egy "diktátor"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik