Népszavazás Paksról?

2017. február 24. 18:47

Alaptörvény-ellenes az LMP népszavazási kezdeményezése.

2017. február 24. 18:47
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ
Alapjogokért Központ

„Az LMP által a paksi atomerőmű-bővítés ügyében kezdeményezett népszavazás nemzetközi szerződésre, illetve abból fakadó kötelezettségre vonatkozik, ezért abban az Alaptörvény - a korábbi Alkotmányéval megegyező - szabályai alapján népszavazás nem tartható.

Az Alaptörvény ugyanis a nemzetközi szerződésre irányuló népszavazási kezdeményezéseket ún. tiltott tárgykörnek minősíti. A paksi beruházásról és bővítésről pedig kétoldalú, magyar-orosz nemzetközi egyezmények szólnak, melyeket az Országgyűlés törvény formájában a magyar jogrend részévé is tett. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság korábban megállapította, hogy nem csak olyan kérdés nem bocsátható népszavazásra, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre vonatkozik, hanem olyan sem, mely az e kötelezettséget is tartalmazó törvények tartalmára vonatkozna. Az LMP kérdése tehát kétszeresen is "fennakad" az alkotmányossági rostán, ugyanis szembemegy úgy a nemzetközi kötelezettséggel, mind az azt tartalmazó magyar törvényekkel.

És bár a vonatkozó LMP-s kérdés látszólag általánosságban csak arra vonatkozik, hogy a jelenlegi kapacitásoknál nagyobb kapacitással működő atomerőmű ne legyen üzembe helyezhető, ez közvetlen összefüggésben van fentiekkel. A tervezett beruházás ugyanis a jelenlegi 2000MW-os atomerőművi összkapacitás helyébe többet, 2400MW-nyit "helyezne", ráadásul úgy, hogy egy ötéves átmeneti időszakban a régi és új blokkok párhuzamosan működnének 4400MW-os kapacitással.

Ezen kapacitásbővítés pedig csak úgy lenne "kikerülhető", ha az LMP-s kezdeményezéssel "összhangban" Magyarország felmondaná a hatályos nemzetközi szerződéseket vagy tartalmukat megváltoztatná. Ezt azonban az AB gyakorlata szerint ugyanúgy tilos referendum útján kezdeményezni. Hasonló, a paksi bővítéssel összefüggő kezdeményezések voltak már az elmúlt években 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is, de az NVB és a bíróságok valamennyi esetben megtagadták azok hitelesítését. Az NVB vélelmezhetően most is így fog tenni - ha mégsem, akkor döntése megtámadható a Kúrián, majd végső esetben az Alkotmánybíróságon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 242 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ElQurMinator
2017. február 26. 11:47
Érdemes az alábbi cikket elolvasni, a benne lévő ábrákat megtekinteni. A tények, azok tények maradnak, bármiről is hablatyol itt ez a díszes lmp-s társaság. Egy pár sor kiemelve a cikkből, link alul: "Adatok és tények, amelyről az atomellenes zöldek mélyen hallgatnak: Európában, Dánia után a német áram a legdrágább, átláthatatlanok a támogatások, növekszik a szén-dioxid-kibocsátás, meghiúsult a 2020-as kibocsátási cél. Paks II ellenzői változatlan vehemenciával próbálják elhitetni a magyar közvéleménnyel, hogy Németország követendő példa lehet Magyarország számára. Mondván, a németeknél az atomenergiát ki is tudják váltani megújulókkal. Arról, hogy ennek az állításnak vajmi kevés köze van a valósághoz többször is írtunk már, ám a német energiaforradalom átgondolatlanságát és célszerűtlenségét már maguk a németek is felismerték. Erről tanúskodik a német számvevőszék friss jelentése, amelyben az ellenőrök súlyos hiányosságokat tártak fel az Energiewende pénzügyi vonatkozásaival kapcsolatban. A hazai, atomellenes civil szervezetek és politikusok évek óta azt sulykolják a magyar közvéleménybe, hogy Németországban évről évre egyre több a beépített nap- és szélerőművi kapacitás, ami képes kiváltani az atomenergiát és Magyarországnak is ezt az utat kellene követnie. Mélyen hallgatnak viszont arról a német számvevőszék által most megállapított tényről, hogy az Energiewende átgondolatlan és a megújulók támogatásának eddigi rendszere nincs köszönő viszonyban a klímavédelmi célokkal. Miközben a dán fogyasztók után a német fogyasztók fizetik a legtöbbet az áramért Európában. A nap- és a szélerőművek beépített teljesítménye Németországban tíz év alatt valóban megnégyszereződött és 2016 végére elérte a 89,34 GW-ot, ám e növekedés nemhogy nem eredményezte az eredeti klímacélok teljesülését, hanem a helyzet még romlott is. Tavaly növekedett a szén-dioxid-kibocsátás miközben már látható, hogy esély sincs a 2020-as német klímacél teljesülésére. Nézzük a számokat! 2016-ban a német erőművek beépített összteljesítménye 194,53 GW, össztermelésük pedig 546 TWh volt. A nap- és szélerőművek a beépített összteljesítmény 46 százalékát képviselték, ám az összes villamosenergia-termelésnek csak 21 százalékát adták.... " Teljes cikk: http://atomenergiainfo.hu/blog/nemet-energiaforradalom
DrPepper
2017. február 26. 11:42
Ez a kérdés eleve elmeszelés céljára lett kitalálva. Egyebektől eltekintve a megszövegezés zavarossága eleve kizárná, hogy átengedjék.
august
2017. február 26. 07:26
Ez az újabb népszavazásos ötlet éppen azt bizonyítja, hogy a zöld dosszié, a taligányi adatkikérések után a legújabb játékszere a népszavazás kiprovokálása, bármi áron, eszköz és módszer nem számít. Éppen az áram esetén furcsa ez a heves lendület, hisz mindenki ismer olyan "katasztrófahelyzetet", vagy időjárási körülményt, amikor nincs áram, és pár órás áramszünet fölborítja az egész életritmust... Vajon mi lenne a mai szájtépők reakciója, ha ténylegesen, katasztrófahelyzetektől függetlenül áramellátási zavarok keletkeznének, rendszeresen, vagy rendszertelenül, mert mondjuk nem lenne honnan importálnunk.. Kellő, saját áramtermelő kapacitás híján.
Morgen
2017. február 25. 22:11
Ma reggel volt szerencsém látni a magyar Madame-ot, aki Mme Curie-nek képzeli magát. Ostoba propaganda szöveggel próbálta elhitetni az ATV-függőkkel, hogy ők bizony beleszállnak a népszavazási cirkuszba és kikerülik az összes jogszabályt, ami arról szól, hogy nemzetközi szerződéssel "védett" ügyről nem lehet népszavazást tartani. Berni Madame még a felteendő kérdésben sem biztos, az ájult hívektől vár javaslatot, ennek ellenében már-már dupla momókás hangulatot árasztott maga körül. A ballib már a józan eszétől is szabadulni igyekszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik