Esély

2017. február 21. 07:48

Javaslom, hogy hagyományosan pesszimista hozzáállás helyett keressünk rá az interneten mostanság a magyar gazdaság megítélésére és a kilátásokra.

2017. február 21. 07:48
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Ahhoz, hogy mérséklődjön az eltérés a nyugat-európai jólét és a hazai viszonyok között, nekünk legalább kétszer olyan gyorsan kell évente fejlődnünk, növekednünk mint az eurózóna gazdaságainak. Nos, ezen a pályán vagyunk. Bár a tavalyi bővülési ütemünk a dicsőség falára nem kerül fel, ha megnézzük a korábbi éveket vagy éppen az idénre és jövőre várható teljesítményt, akkor esélyünk van arra, hogy dinamikusabban gyarapodjunk, mint az eurózóna.

Kétségtelen, hogy igazuk van azoknak, akik szerint a magyarországi kivándorlások, külföldi munkavégzések oka az alacsony fizetés. Jó hírünk van ezen a téren is, ha rápillantunk a friss statisztikára: immár 305 ezer forint az átlagos bruttó bér, és nettóban kétszáz körül vihetjük haza a havi fixet. Elismerem, abszolút értelemben ez még kevés, de megyünk felfelé: idénre tízszázalékos növekmény a cél, mármint ami a keresetek emelkedését illeti, tavaly s azt megelőzően pedig a magyar bérdinamika kiemelkedő volt a kontinensen. 

Javaslom, hogy hagyományosan pesszimista hozzáállás helyett keressünk rá az interneten mostanság a magyar gazdaság megítélésére és a kilátásokra. A visszatérő rémálmok helyett pedig koncentráljunk inkább az esélyekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. február 21. 13:18
"Ha ezt a témát objektíven nézzük, nem túl szép a látvány. Tudniillik az egy főre jutó GDP, vagyis az éves gazdasági teljesítmény „visszaosztása” a szűk tízmillió állampolgárra nézve még most is csak 135 százaléka az 1990-es szintnek, miközben például a lengyel mutató a 240 százalékot is elérte." ez a lényeg!! a lengyelek 4X annyit fejlődtek, mint a magyarok. az unortodox gazdaságtan nem bizonyult semmiben jobbnak, mint az ortodox. igaz, a lengyeleknél nincs is mutyikirályság, mint a magyaroknál, és láss csodát, állva hagyták a mutyikirályságot. és ami még érdekesebb, ennek ellenére nem akarnak olimpiát rendezni. hát hülyék ezek, semmi víziójuk a jövőről, nem értenek ezek a gazdasághoz, abból is látszik, még egy zseniális gázszerelőjük sincs, a nemzeti öntudatról nem is beszélve. na jó, volt egy villanyszerelőjük, de mindenki láthatja, mire mentek vele. bezzeg a mutyikirályság az aztán megmutatta. hogy egész jó stróman lőrincnek, rogán bulibárónak lenni. még.
izo1210
2017. február 21. 10:11
1. Bár (állítólag) gyorsan nőnek a bérek, például a lakásárak még gyorsabban. Ez nincs benne az inflációs fogyasztói kosárban. De lakni valahol azért kell. Összességében tehát nem úgy tűnik, mintha jobban élnénk. 2. A Medgyessy féle Száz napos program miatt, aminek a lényege a nagy béremelés volt, (állítólag) durván elszállt az államadósság, a jobboldali narratíva szerint, mert nem volt meg mögötte a gazdasági erő. A GDP most sem nő olyan mértékben, mint a bérek. Nem lesz ebből baj? Vagy esetleg mégsem a Száz napos program miatt szállt el az adósság?
vendelin
2017. február 21. 09:32
Nézzük a saját zsebemet érintő számokat: a nettó fizetésem - tehát az, amit hazaviszek - jelenleg 250.000 Ft. ezelőtt két évvel még a 200.000-et sem érte el. Ez az én szintemen számottevő javulás. A családi adókedvezmény és a rezsicsökkentés is hasznos. Ugyancsak jó a gyerekek ingyenes étkeztetése, bár az óvodai csoportban mi (és még 2 másik család) fizetünk az ebédért, mert átléptük az egy főre jutó összeghatárt. Ugyancsak jó kezdeményezés a felmenő rendszerű ingyen tankönyv. Ugyanakkor például az élelmiszerárakban én nem nagyon látok csökkenést, dacára a különféle ÁFA csökkentéseknek. Valahogy a kereskedők mindig találnak magyarázatot arra, hogy miért nem érzik a fogyasztók ezeket a csökkentéseket. Az üzemanyag, a ruha, a kulturális fogyasztás költségei sem tűnnek sokkal alacsonyabbnak. És a végén egy aránypár: egyszer, úgy 10 éve fölvettem az OTP-től forintalapú személyi kölcsönt. A kamat 27% volt. A napokban érdeklődtem a takarékszövetkezetnél, hogy ha megtakarítási alszámlát nyitnék, mennyi lenne a kamat. 0.45%. No comment. Zárás: a gazdasági adatok, eredmények megítélése a politika szintjén nyilván nem a tényekről szól, hanem az adott párt érdekeiről. Az ellenzék Száhel övezetet és sosem látott szegénységet lát, a kormány gyarapodást és növekvő jólétet. Szerintem a legegyszerűbb, ha mindenki elvégzi a fenti számvetést a saját vonatkozásában. A makrogazdasági mutatók, kilátások témához nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, ehhez nem értek. De azt megfigyeltem, hogy baloldali időkben többnyire a bóvliban vagyunk, mindenféle külső hitelekre, segítségre szorulunk és gyakoriak a megszorítások. Mindezek oka persze MINDIG a "nemzetközi helyzet fokozódása", a "szerencsétlen környülállások", és SOSEM a szakértelem hiány. Aminthogy a jobboldali időkben jelentkező nemzetközi megítélés javulás MINDIG az előző baloldali gazdaságpolitika kései hatása, és a nemzetközi tendenciák szerencsés alakulása (amely tendenciák természetesen későbbre viharfelhőket ígérnek a "becsukott szemű jobboldali lavírozás" eredményeként).
gabor7th
2017. február 21. 09:04
Amúgy le a kalappal a kormány előtt... Ha nem akarna egyszerre több célt elérni, pl. egyszerre gazdasági növekedés és jelentős államadósság csökkenés, hanem csak egyre koncetrálna, mondjuk a GDP növekedést akkor mi lennénk valószínű ebben az elsők az EU-ba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik