Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 17. 10:36

Harminc napon belül el kell távolítani a Városháza feliratot a csíkszeredai polgármesteri hivatal homlokzatáról egy jogerős bírósági ítélet értelmében.

Egy jogerős bírósági ítélet értelmében 30 napon belül el kell távolítani a Városháza feliratot a csíkszeredai polgármesteri hivatal homlokzatáról – írta csütörtöki számában a Krónika napilap. A polgármesteri hivatal valamennyi romániai jogorvoslati lehetőséget kimerített a felirat védelmében. A marosvásárhelyi táblabíróság azt a rendkívüli perorvoslati kérelmet is elutasította, amelyben a hivatal és az önkormányzat a korábban kimondott jogerős ítélet megsemmisítését kérte. 

A Városháza felirat eltávolításáért a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasa blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nyújtott be keresetet 2015 novemberében. A bíróság mind első fokon, mind másodfokon elfogadta a felperes érvelését, mely szerint a román intézménynév magyar megfelelője a polgármesteri hivatal, nem pedig a városháza.

A hivatal bejáratánál egyébként a törvényes előírásoknak megfelelően is olvasható az intézmény nevét románul és magyarul is megjelölő tábla. Ezen a Polgármesteri hivatal megnevezés szerepel.

Számtalan székelyföldi településen helyezték vissza az elmúlt évtizedekben felújított polgármesteri hivatalok homlokzatára a vakolatból kidomborított vagy a vakolatra festett Városháza, illetve Községháza feliratokat. A székelyföldi románokat ért – vélt – jogsérelmek ellen fellépő ADEC és alapítója több tucat pert indított e feliratok ellen. A bíróságok valamennyi esetben helyt adtak keresetének. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109028


Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Milyen nagylelkűek. Mondhatták volna, hogy azonnal, mert ha nem az EU-nál tesznek panaszt.


Ha az első mondatban foglaltak Moldva és Moldova egyesítését helyezi kilátásba, van értelme, mert követhetné az 'Erdély az erdélyieké' mozgalom.


Amíg Európa belepofázik abba, hogyan bánunk az illegális bevándorlókkal, addig eléggé visszás az az érdektelenség, ami az Európa szerte meglévő és alkalmazott nemzetiségi jogok, autonómiák románokkal, szlovákokkal, ukránokkal szembeni számonkérését illeti.


Minden ország eldöntheti mire használja az ő kis mozgásterét, befolyását.

Mi migráncsolásra és brüsszelezésre.

A románok ennél valószínűleg értelmesebbek. De hát ők eredményeket akarnak, nem cirkuszt. És végül mindenki azt kapja, amiért tesz.


Kulturált külpolitika Romániával? A mai napig tudják, és ez frusztrálja őket, hogy semmi közük történelmileg az 1918-as árulásért ajándékba kapott területhez. Egy nappal a békekötés előtt csatlakoztak a győztesekhez.

Pont az ilyen kicsinyes megnyilvánulásokból látszik, hogy ez így van.


Majd figyeld meg, mit fognak hőbörögni az EU-ban a zárt táborok visszaállítása miatt. Már csak úgy rutinból is, a hozzád hasonlóak helyeslése mellett.

De azért te is leírod, hogy beleszólnak - mindegy miért és hogyan - a migránsokkal való bánásmódba. A határok védelme pedig a mi dolgunk, főleg, ha mi fizetjük, miközben ők csak dumálnak és kritizálnak.

De mondok mást. A csehek EU csatlakozásánál nem volt baj a minket és a németeket is érintő Benes dekrétumokkal, miután a csehek közölték, hogy ha azokat nem nézik el, nem lépnek be. Azt már csak érdekességből kérdezem, hogy ezek alapján kinek volt nagyobb szüksége a másikra, az EU-nak a csehekre, vagy fordítva? De ugyanezt kérdezem a románok és bolgárok esetében is, akiket rengeteg hiányosságuk ellenére szinte berángattak az EU-ba.


Hogy te mekkora gyökér vagy! Hihetetlen.


Mennyire féltik a lopott szajrét. Szánalmas.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó