Miért akartok háborút?

2017. február 17. 08:58

Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

Nem értem, hogy amikor agresszióval vádolják Oroszországot, miért nem tették ugyanezt az elmúlt negyedszázadban az USA-val kapcsolatban. Ez ugyanis a demokrácia terjesztésének örve alatt országok tucatjait verte szét, továbbá százezrek haláláért, milliók földönfutóvá tételéért felelős.

„Hetek óta döbbentem olvasom liberális ismerőseimnek az amerikai választások számukra kedvezőtlen eredménye miatti dühödt kommentjeit.

1.) Nem értem, hogy miért épp ők azok, akik most azt bizonygatják: maga a csőd az amerikai választási, sőt az eddig agyonistenített biztonsági rendszer. Eközben nem érzékelik, milyen nevetségesek, amikor isteni képességekkel ruházzák fel Vlagyimir Putyint, az orosz elnököt, aki szerintük egyszerre képes formálni az USA és lényegében az Európai Unió valamennyi országának belpolitikai életet, befolyásolni választók százmillióinak akaratát, ahelyett, hogy elgondolkoznának azon, mi az oka a tömegek most tapasztalható, csendes lázadásának.

2.) Nem értem, miként képzelik azt, hogy Oroszország háborút akarna viselni a NATO ellen. Oroszország GDP-je ugyanis meglehetősen szerény. Különösen az a G-akárhány ország gazdasági teljesítményéhez mérten. Bármennyit is költ katonai fejlesztésekre Moszkva, hol van ez a NATO-étól, azon belül is az Egyesült Államokétól, amelynek katonai költségvetése nagyobb, mint a világ összes katonai ráfordításainak fele.

3.) Nem értem, hogy amikor agresszióval vádolják Oroszországot, miért nem tették ugyanezt az elmúlt negyedszázadban az USA-val kapcsolatban. Ez ugyanis a demokrácia terjesztésének örve alatt országok tucatjait verte szét, továbbá százezrek haláláért, milliók földönfutóvá tételéért felelős. Egyébként a szövetség tagjaként olykor Magyarország tevőleges, vagy hallgatólagos támogatásával. És hogy van az, hogy nem érzékeljük, milyen veszélybe kerültünk azzal, hogy – felrúgva a korábbi ígéreteket, megállapodásokat – a NATO, valójában az USA hadereje, ma már az orosz határok közelében gyakorlatozik, építi ki rakétabázisait, hadtápvonalait? Miért nem látjuk, hogy ezzel az első csapások célpontjai lettünk egy olyan nyomulásban, amelynek fő célja a kilencvenes évek hasonló kísérletének kudarca után az oroszországi erőforrások megszerzése nyilvánvalóan oly módon, hogy destabilizálják az országot. Ezzel az erőforrásokat könnyen multinacionális cégeknek lehetne átjátszani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109025