Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. február 17. 11:32

Az orbáni állam csak a saját érdekeit nézi, ezeket előtérbe tolva tudatosan okoz súlyos károkat az országnak.

Nagy baj van a magyar társadalmi berendezkedéssel. Nem beszélhetünk igazságos államról, ha egy szegényebb település kórházában nem születnek, mert nem születhetnek olyan gyerekek, akik majdan orvosok, mérnökök, bírók vagy vállalatvezetők lesznek. Magyarország nagy részén a fővároshoz képest alapvetően rosszabb kilátásokkal születnek az emberek. A szegény család gyermeke nagy valószínűséggel szegényen is fog meghalni. Az orbáni feudalizmus elvette a társadalmi felemelkedés lehetőségét és reményét. Az Orbán-rendszer aszerint zárja skatulyába az embereket, hogy mennyire tartja őket hasznosnak.

A közkeletű vélekedés szerint az Orbán-rendszer túlságosan államközpontú. Szerintem azonban nem ez a fő probléma. Kétségtelen tény, hogy az Orbán-rendszer egyre inkább pártállami vonásokat mutat, a korábban függetlenséget megkívánó közhatalmi pozíciókat pártkatonákkal töltik fel. A független intézményeknek nincs helyük, mivel gátolnák a hatalommaximalizálást. Valójában nem is államközpontúságról, hanem Orbán-központúságról kell beszélnünk.

Nem lett volna minden elképzelés eleve rossz. A kormányablakok létrehozása például komoly előrelépést jelent, a megyék élén ispánként pöffeszkedő kormánymegbízottak kinevezése annál kevésbé. Orbánék helyesen ismerték fel, hogy a devizahitelek problémájára megoldást kell találni, de sajnos a legszegényebb adósok helyett csak a jobb módúakon segítettek. Szintén jó elképzelés lehetett volna az ágazati különadók bevezetése: a bankadó, a kommunikációs szektorra kivetett különadó elvileg elfogadható. Valóban eljött az ideje a profit visszaforgatásának. Csak éppen a Fidesz a bevételeket a szegénység mérséklése helyett politikai zsarolásra és a sajátjai kistafírozására használta fel.

Nem általában az állami eszközök használata, hanem azok mikéntje okoz tehát súlyos problémát. Először is, Orbán az állam felelősségét áthárítja az egyénekre és a családokra. Arra kényszeríti az állampolgárt, hogy egészségügyi helyzetéről, gyermekeinek oktatásáról, szüleinek gondozásáról jóval erején felül, minimális állami segítség mellett maga gondoskodjon. Az orbáni ideológia szerint mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy versenyképes oktatáshoz, jó egészségügyi ellátáshoz jusson, jól fizető és értelmes munkát szerezzen. Sikereiért és kudarcaiért az egyén tehető felelőssé, neki kell viselnie balszerencséjének minden következményét. Bár Orbán az illiberális állam elkötelezett híve és terjesztője, az egyéni felelősségen alapuló ideológiája valójában azonos a Margaret Thatcher és Ronald Reagan fémjelezte neoliberalizmussal, nyakon öntve a két világháború közötti Horthy-féle urambátyám rendszerével.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109031


Összesen 143 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Siralmas hablatyolás : Botka hülyének nézi a választópolgárokat . Mintha nem tudnánk megítélni , hogy a konkrét-kézzelfogható fejlődést és bontakozó távlatot adó Orbán-kormányzás és az ő MSZP-s kívánságlistája arányban lenne . Botka ígérgetni-vádaskodni tud , mást nem .


Még csak az hiányzik, hogy ti teremtétek meg az igazságosságot

Az adakozást a végén megint valami pénzügyér csomagja fogja zárni, aztán sírva vigadhatnak a szegények a középosztállyal együtt.


Ha 2018-ban az lesz a kérdés hogy Orbán, vagy Botka, akkor Orbán bukni fog.

Ehhez az kell, hogy a Hegyi, Gyurcsány, Schiffer pártok végre kilépjenek a NER-ből és az ország érdekében cselekedjenek.

Mert az, hogy az LMP-nek, az MSZP-nek és DK-nak önálló miniszterelnök jelöltje legyen az a NER stratégia része, és mint ilyen, Orbán érdeke.

A baloldali törpepártoknak most azt kell eldönteniük, Orbánt, vagy a hazájukat kívánják szolgálni.


"... nyakon öntve a két világháború közötti Horthy-féle urambátyám rendszerével."""

+A világháború utáni elvtársival, megtetézve az MSZP-SZDSZ közbeszerzési rendszerének másolásával.

Az urambátyám=elvtársam.


Ferinek tuti van még pár trükk a tarsolyában, arra az esetre, ha netán ki akarnák hagyni a buliból. Szerintem remekül fogunk szórakozni ebben a választási hajrában, ahogy összefogva döfik a kést egymás hátába.

Jól van ez így. Ferit akarják, hát akkor megkapják.


Ja , hogy Ön a levegőbe beszél...


Se "lakáj" , se Botka-"ennivaló"...


Nem hiszem, hogy egy az egyben megismétlődne 2002, de tartok tőle, hogy hasonló lenne a forgatókönyv.

A baloldal vonzó ideológia híján megint kénytelen szó szerint megvenni a szavazatokat. Mert ugyan mit tudna felmutatni? Globalizmus jó, lokalizmus nemjó?


Botka ugyanolyan demagóg, mint a többi balliberális politikus. Egyetlen programja van, mint a többinek, Orbánt leváltani. Orbán takarodj.

Ennyi, legfeljebb majd jön még a kampányban a még erősebb demagógia, elvenni a középosztálytól azt, amit kapott - miközben a középosztályon belül is erős a rétegződés - , elvenni a gyárakat az új tőkésektől, börtönbe a bankárokkal, új földosztást, , fegyverbe a proletár hatalom védelméért, le az értelmiséggel, minden hatalmat a szovjeteknek, kommunistákat az intézmények élére, az oroszok ismét vonuljanak be, lépjünk ki az EU-ból és a NATO-ból, mint imperialista célokat követő szerveződésekből.

Hát tényleg igaz, hogy mára egyetlen igazi baloldali maradt ebben az országban, akit Thürmer Gyulának hívnak.

Botka 2012.október 23. előtt Bugacon folytatott egy titkos tárgyalást Bajnai Gordonnal, készülve a Mesterházy utáni életre. Botka kiállt Bajnai és az Együtt mellett, egyetértett a liberális irányvonallal. Amit Lendvai Ildikó is képviselt.

A párton belül is liberálisnak tartott Botka most meg magára ölti a baloldali álarcot, s kockás ingben meghirdeti a baloldali fordulatot.

Egy olyan intellektuális szinten álló ballib táborral, amilyen a mai, mindezt szemrebbenés nélkül meg is teheti. A vak híveknek elég, ha naponta Orbánt szidja, a többire már oda sem figyelnek.

Azért a Fidesz és Orbán se bízza el magát. Kósa tegnapi szavaiból már kisejlett, hogy a kampány nehéz jövőt vetít előre. Véleményem szerint a Fidesz nem lépett fel kellően a saját táborán, gazdasági holdudvarán belül jelentkező tényleges korrupcióval szemben. Van mitől félniük egy olyan kampányban, amely majd az amerikai elnökválasztási kampány módszereit fogja átültetni magyar viszonyokra.

A média naponta fogja ontani a korrupciós botrányokat, a jobboldaliakat is.

Aki a szokásos reflexió szerint példákat követelne tőlem, az akkor nem tudja, hogy mit jelent a kibeszélés kockázata, mindenkoron. Ezt nem magamra értem, nekem nincsenek üzleti érdekeltségeim, a fordítási pénzek nyomon követhetők.

S emlékeztetek arra, hogy Keller László maga beszélt arról, hogyan szorították félre, miként vették rá, hogy adja fel a közpénzek vizsgálatát. Vagyis az MSZP-nek kínos volt Keller munkája.

De ugyanez történt Budaival, kezdetben nagy lendület, majd elhalt az egész. Ez azért el kellene, hogy gondolkodtassa minden oldal egymást anyázó napi harcosait.

A talpasokat egymásnak ugrasztják, s a fejük felett meg jókat nevetnek.


Te is láthatod, itt zajlik a szemünk előtt a megvalósítása. Nekünk csak a négyévenkénti voksolás lehetősége marad. Már aki elmegy szavazni.


Jaj. Végre elkezdenek konkrétumokat mondani, de egyúttal egetverő marhaságokat is.


Tunya, Te érted, amit írtál?


Arról nem én tehetek, hogy nem érted meg miről írtam. Gyógypedagógiai órákat nem vállalok.


". Szintén jó elképzelés lehetett volna az ágazati különadók bevezetése: a bankadó, a kommunikációs szektorra kivetett különadó elvileg elfogadható. "

Medgyessy Péter, 2002-ben:
"A Fidesz-kormány sok jó dolgot csinált.
De mi még sokkal jobbakat fogunk..."


Magas színvonalon űzi Botka, a "nesze semmi fogd meg jól" dumát. Ezt el kell ismerni!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó