Kompország

Véget értek a Tiszán elsodort komp kalandjai

2017. február 16. 18:42

A hétfőn elsodort tiszacsegei kompot a kiskörei kikötőbe vontatta el egy jégtörő hajó csütörtökön. A komp csütörtök délelőtt állt meg, miután zátonyra futott tiszaderzsi szűkületnél. A jeges ár Szolnok felé közelít, habár mérséklődött a jégzajlás mértéke a Tiszán, további torlódások és vízszintemelkedések várhatóak.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajója csütörtök délután a kiskörei téli kikötőbe vontatta a tiszacsegei kompot, amelyet a partról sodort el a Tiszán végigvonuló jeges áradat – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel.

A Tiszacsege és Ároktő között közlekedő kompot még hétfőn ragadta magával a zajló jég, rajta egy emberrel, akit később helikopterrel mentettek ki. 

Kiskörére vontatták a kompot

A vízi járművet tovább sodorta a jeges folyó: szerdán Tiszafürednél a 33-as út hídjánál, majd az éjszaka folyamán a jégfolyam közepén Tiszaörvénynél tűnt fel. Csütörtök délelőtt a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Az árhullám végül Dinnyéshát közelébe, a Tisza jobb parti övzátonyra sodorta.

Csütörtökön késő délután a Jégtörő VIII. – miután végzett a vízlépcsőnél végzett feladatával – kiszabadította és elvontatta a kompot, ami jelenleg a kiskörei téli kikötőben állomásozik.

Folytatódik a jeges ár a Tiszán

Az OMIT korábban csütörtöki jelentése szerint változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék jelenhet meg a következő időszakban. Ezért a szakemberek felhívták a vízi járművek, kompok és pontonhidak tulajdonosainak figyelmét, hogy lehetőség szerint távolítsák el azokat a mederből, vagy erősítsék meg rögzítésüket. 

Az előrejelzések szerint a Tisza középső és alsó szakaszain nem várhatóak további tartósabb, jelentős vízszintemelkedések, de az értékek mindenhol a elsőfokú készültségi szintek alatt, vagy annak közelében maradnak. Mérséklődtek a jégjelenségek, de hirtelen a jégtorlódások miatt hirtelen vízszintváltozásokra lehet számítani.

(MTI) 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109014