Majdnem ugyanannyira kedveltek

Republikon: Orbán és Botka fej-fej mellett

2017. február 16. 15:52

Közel azonos a népszerűsége a teljes népesség körében Orbán Viktornak és Botka Lászlónak a Republikon Intézet felmérése szerint. Botka nem csak a baloldaliak és liberálisok körében, de a bizonytalan választóknál is a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt. A pártok rangsorában viszont nincs érdemi változás, toronymagasan a Fidesz a legnépszerűbb.

A Republikon Intézet január végén-február elején készített felmérése szerint a miniszterelnök-jelöltek között szinte fej-fej mellett áll támogatottságban Orbán Viktor és Botka László. A regnáló kormányfőt a választók 46, míg Szeged MSZP-s polgármesteréé 44 százaléka kedveli vagy kifejezetten kedveli. Vona Gáborról pedig 31 százalékuk van pozitív véleménnyel. 

 

Érdekes a három miniszterelnök-jelölt pártszimpátia alapján mért támogatottsága. Érdekes módon a fideszesek annyira nem elutasítóak sem Botka Lászlóval, sem Vona Gáborral szemben. A baloldaliak-liberálisok között viszont alig akad, aki kedvelné Orbán Viktort, Vona Gábort viszont ha nem is túl sokan, de kedvelik. A jobbikosoknál közel egyformán áll Orbán Viktor és Botka László. A bizonytalanok között viszont egyértelműen Botka László a legnépszerűbb, 44 százalékuk vélekedik róla pozitívan, szemben Orbán 29 és Vona 26 százalékával.

 

Botka népszerűsége nem hat a baloldali pártok támogatottságára

A pártok támogatottságát továbbra is toronymagasan vezeti a Fidesz: a teljes népességben 28 százalékon áll. Ugyanitt a Jobbik és az MSZP 9-9, a DK 3, az Együtt és az LMP 2-2 százalékos támogatottsággal bír.

A pártválasztók körében a Fidesz már 51 százalékos népszerűségnek örvend. A Jobbik itt 17, az MSZP 16, a DK 5, az LMP és az Együtt 3-3 százalékon áll.

Arra a kérdésre, hogy milyen kormányt szeretnének a következő választást követően, a pártválasztók körében 50 százalék mondta azt, hogy fideszeset, 28 százalékuk azt, hogy baloldali-liberálist, és csak 17 százalék azt, hogy jobbikost.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109007