Olimpia: nem egyértelmű, mennyi aláírása van szükség

2017. február 15. 12:59

Kérdéses, hogy a Budapesten csak tartózkodási címmel rendelkezők miatt elegendő lesz-e a 138 ezer érvényes aláírás az olimpiáról szóló népszavazás kiírásához.

Az ATV által megkérdezett választási szakértő szerint jogértelmezés kérdése, hogy elegendő lesz-e a 138 ezer érvényes aláírás a budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazáshoz, mivel a törvény nem fogalmaz egyértelműen. Elvileg a Budapesten csak tartózkodási címmel lakók is aláírhatják az íveket, de felmerül, hogy ebben az esetben őket is figyelembe kellene venni az érvényességi küszöb meghatározásához, amivel rögtön 150 ezer érvényes szignóra emelkedne a küszöb.

Azonban a Fővárosi Választási Iroda korábban többször is megerősítette a kezdeményezést benyújtó Momentum Mozgalomnak, hogy 138 ezer érvényes aláírásra van szükség. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/108969

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát vagy figyelembe veszik a tartózkódási
engedélyeseket pro és contra is vagy se itt
se ott. Egyszerű.

Válaszok:

A momo kezdeményezte így, csak Budapesten.

Azt hittem, simán meglesz vagy 180-200 ezer aláírás is. Amekkora az elégedetlenség, állítólag.

Ki le nem sz*rja!
Akinek nem tisztességes a célja, menjen a levesbe!
Nem érdekel, hogy nyernek, vagy veszítenek momókáék, az egész "mozgalomnak" lőttek, ha nyernek, ha nem.
Azonkívül: Akik aláírtak, azoknak 90%-ban van pártjuk, nem a nyikhajokra fognak szavazni.

Jó lenne ebben ma döntést hozni és nem megvárni a határidőt!!!

Szerintem nem kell most ezen vitázni : meg kell várni , van-e 138.5oo érvényes aláírás ? Ha nincs , eleve tárgytalan a dolog . Ha van , akkor jöhet a jogi értelmezések , felebbezések , óvások stb harca .

"Szóval nem jönnek az aláírók?"

Nem figyeltél.
Éppen az a gond, hogy jönnek.

Ezért kellett előállnia
a derék CÖF még legderekabb ifj.-jának
ezzel a naccerű ötlettel.

Majd elővesszük az októberi népszavazás utáni ellenzéki szövegeket.

Kik keresik?

Az ATV-nek nyilatkozó László Róbert az bizony a Political Capital "szakértője", és mint ilyen feketeöves ballib.

Egyébként miért nem kérdezte meg az újságíró a MoMo-s fejest? Ha valakinek, nekik tudniuk kell, hogy kiknek az aláírását gyűjtik már hetek óta: csak a budapesti lakcímmel rendelkezők írhatnak alá vagy a budapesti tartózkodási címmel rendelkezők is?

Válaszok:

Maga a törvény egyébként tényleg nagyon szűkszavú, ennyit mond csak:

34. § (1) Helyi népszavazást kezdeményezhet

a) a képviselő-testület tagjainak legalább egynegyede,

b) a képviselő-testület bizottsága,

c) az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál.

(2) A képviselő-testület köteles elrendelni a helyi népszavazást, ha azt az önkormányzati rendeletében meghatározott számú választópolgár kezdeményezte.

***

Szóval a "választópolgár" fogalmát kell választójogilag megnézni. A választási eljárásról szóló törvényt gyorsan átfutva nekem úgy tűnik, hogy a LAKCÍM a döntő a tekintetben, hogy ki szerepel az adott választási névjegyzékben.
Szóval valószínűleg a "kisebb szám" a valós, amit a Fővárosi Választási Iroda kommunikált és amit a MoMo is alapul vett: ez persze azt is jelenti, hogy a nem budapesti lakcímmel rendelkező személyeknek az aláírása sem érvényes.
Én legalábbis most így látom.

Válaszok:

Egyébként szerintem annak a kommunikációs előkészítése zajlik most ballib oldalon, hogy valószínűleg minden korábbinál nagyobb lesz az érvénytelen aláírások aránya, és majd - ha emiatt hasal el a kezdeményezés - ezt jól ráfogják a "Zorbándiktatúrára".

Általában az aláírások 15-25%-a szokott érvénytelen lenni, de most megdobhatja a számot néhány tényező:
- mizéria, hogy ez most helyi népszavazás vagy országos (tutira aláírta jóhiszeműen egy csomó nem budapesti lakos is az íveket), Budapesten azért sokan vannak, akiknek nem oda van bejelentve a lakcíme,
- pártok gyűjtése (lásd DK álgyűjtése az interneten),
- (esetleg sokszor aláíró trollkodó fideszesek, LOL :DDD).

Hát pedig van akinek jobban fáj az, hogy elkezdődött az aláírásgyűjtés arról, amiről a kormányt nem érdekli az emberek véleménye.

Te fordítva ülsz a lovon, ha azt hiszed, hogy nem jönnek az aláírók.

Nem kell ám mindent elhinni amit a Habony-lapok írnak...

A "nem lehet megválaszolni" és a "political capitalos László Róbert nem tudja / nem akarja megválaszolni" nem ekvivalens állítások.

Ja, szerintem olyan 180-200 ezer aláírásnál kezdhetne esetleg reménykedni a ballib. Aztán majd meglátjuk.

ifjabb Lomnici cöfös jogász dörzsölgeti a kezét , de ha a választási szerv kever , akkor meg kell ismételni


ifjabb Lomniczi cöfös már szóba hozta egy hete, hogy itt még várható , hogy meccs lesz.


"A népszavazási kezdeményezést aláírók hátán kell felkapaszkodniuk az uborkafára. Apropó, aláírók! A Fővárosi Választási Bizottság jegyzőkönyvi döntésével az érintett helyi népszavazás vonatkozásában rögzítette a bejelentett lakcímmel rendelkezők tekintetében is az aláírási jogkört, arról azonban szakmai viták zajlanak, hogy a szükséges aláírások száma változni fog-e ezzel párhuzamosan. A meccs sportnyelven szólva még messze nem lefutott.”
http://mandiner.hu/cikk/201702..

A video végén nyilatkozó lány azt mondja ,hogy nekik az NVI-nél azt mondták, hogy 138 ezer érvényes aláírás kell.

Ez azonban valószínű, hogy nincs írásban rögzítve.

Itt a kommentelők közül valaki idéz jogszabályt ,hogy az ideiglenes lakcímmel rendelkezők is szavazhatnak , ha 30 nappal korábban bejelentkeztek , mint a képviselőválasztás időpontja.A fővárosi választási bizottságnál meg kell lennie, hogy pontosan hányan és kik voltak az aláírás gyűjtés kezdetekor a fővárosi választási listán és ebből kell kiindulni .

Ha nem volt meg/ ha megvolt és ilyen alapvető dolgot előre nem tisztáztak , akkor választási szerv hibájáról/félrevezető hozzáállásáról van szó, hogy nem teremtettek átlátható viszonyokat.
Ha emiatt hiúsulna meg a népszavazási kezdeményezés, akkor azt - amennyiben a kezdeményezők kérik - tiszta feltételekkel meg kell ismételni.

Válaszok:

Tiszta törvényes viszonyokat
A választások tisztasága

"A video végén nyilatkozó lány azt mondja ,hogy nekik az NVI-nél azt mondták, hogy 138 ezer érvényes aláírás kell."

Rosszul írtam. Nem az NVI-nél ,hanem a Fővárosi Választási Irodánál.

A híradásban az is szerepel,hogy a Fidesz minden eszközzel azon lesz ,hogy megakadályozzák a népszavazást.200 ezer aláírásról beszélnek.

Ezt kommunikálhatta korábban Lomniczi, a pártnyilatkozat meg most az utolsó napokban történhetett.

Tiszta törvényes viszonyokat!

A jövő évi választások előtt át kell tekinteni az egész választási törvény és annak gyakorlati próbáját a 2014-es választásokat és az évközi választásokat is. Hol vannak a buktatók,melyek azok a pontok ahol a törvényen változtatni kell a választások tisztasága érdekében.

NVI helyett értsd Fővárosi Választási Iroda


vaktyúk Hozzászóló kiszűrése 2017. február 7. 17:11
3
5
@bandinyer
A szavazatok gyűjtése , számlálása

a személyi azonosító jel a kód,ez nem maradhat le , nem lehet hibás


A földről szóló népszavazáshoz vala gyűjtéskor közel 20%-át az aláírásoknak elutasították, így nem lett elég az összegyűjtött szavazat.
Ha a gyűjtők odafigyelnek az alábbiakra, akkor akár 10% -ig csökkenthető a hibás aláírások száma.
Mindenképp sokat kell gyűjteni, mert biztos lesznek hibásak. Már most vannak hírek arról, hogy vannak akik dezorganizációs ,megvezető céllal több helyen sokszor aláírták az íveket

vaktyúk 2017. január 20. 02:00

2
3

@Julismama2

Népszavazási aláírások gyűjtése .
a személyi azonosító a kód

Figyelem: amire figyelni kell.
A személyi azonosító a kód, egy aláírónál, egy gyűjtőnél sem maradhat el!

Az aláírások ellenőrzésekor az NVI-nél: csak a személyi azonosító alapján ellenőriznek, ha az nem stimmel, hiába van ott a többi adat , nem azonosítják az aláírót az NVI- tehát a személyi azonosítónak nagyon pontosnak kell lenni,az az azonosító kód.
A másik ,hogy minden íven ott legyen a gyűjtő pontos kódja, a személyi azonosító száma szintén az alapvetően lényeges. Nem maradhat le ,mert akkor egy aláírást sem fogadnak el az íven.

A gyűjtéskor a lakcímkártyáról érdemes a gyűjtőnek ezt ráírni a gyűjtőívre, aztán folytassa az aláíró. Akkor kevesebb a hibalehetőség.

A földügyben történ népszavazási kezdeményezéskor emiatt nem lett meg a majd 240 ezer aláírásból a 200 ezer.

Figyelni kell, mert akkor voltak hamis adatokat ráírók is vagy akik többször aláírtak azért hogy a gyűjtők azt gondolják, hogy már van elég aláírás.
Még egy : csak az az állampolgár szavazhat , akinek érvényes a személyigazolványa . Akié lejárt , annak a nevét is kihúzzák, mert akkor nem szavazhat.

Szóval mind a lakcímkártyát ,mind a személyigazolványt meg kell nézni ,hogy minden rendben van-e.

Nem fogadják el azt az aláírást sem, ahol valamilyen számot átírnak , javítanak.
Ha ilyen hiba történik, ki kell húzni az egész sort és újra kell kezdeni a következőben, hogy jó legyen. Ekkor egy íven kevesebb aláírás lesz, de az nem baj, ha szabályosak. Azonban a leadott ívek számának számolásakor mikor az a kérdés, hogy összesen hány szavazat van már , erre is figyelni kell, hogy nem lesz minden ív teljes.

Majd az NVI-nél történő átadásra a végén érdemes úgy készülni, hogy könnyen meg lehessen számolni, hogy összesen hány ív került átadásra
Az NVI ugyanis ott helyben az átadásnál a törvény szerint nem köteles megszámolni ,hány ívet vett át, hanem az átadók bemondják ,hogy ennyi,így írják meg a jegyzőkönyvet , aztán később az iroda közli , hogy az nem annyi, hanem ötszázzal,ezerrel,2500-zal kevesebb az átadott ív, mint amit bemondtak.
A kölcsönös bizalom érdekében jobb ezt megelőzni és jól előkészíteni, összerendezni az íveket ,átláthatóvá tenni az átadást és végig ottmaradnia képviselőknek ,míg az összes ívet a gépre fel nem viszik. .


http://mandiner.hu/cikk/201701..

A Fővárosi Választási Bizottság

"Az 1/2017.02.01/Jkv határozatában több mint két hete azt írja, hogy a központi névjegyzékben szereplő állampolgárt tekinti a népszavazási kezdeményezés
aláírására jogosultnak, akinek lakóhelye, vagy bejelentett tartózkodási helye Budapesten van.
Az ellenőrzés során a kezdeményezés aláírásában megnyilvánuló választópolgári akarat
tiszteletben tartása érdekében érvényesnek fogadja el azokat az aláírásokat, amelyeket az
aláírásgyűjtésre vonatkozó szabályokat betartva gyűjtöttek"

Temesi István
Fővárosi Választás Bizottsági Elnök

http://budapest.hu/valasztas/D..

A
1) a gyűjtés kezdete előtt a listán szereplő választópolgárok számának megfelelően adták meg az érvényességi határt, a 138 ezret

2) ??
más variáció elképzelhetetlen


B).
Ha mégis az állandó lakosok számához volt megfelelő a 138 ezer, akkor itt korrigálnia kellett volna a bizottságnak a saját előírását.

Ezt nem lehet nem észrevenni és ez esetben meg kellett volna tenni a szükséges lépést 2017 febr.1-én, hogy tisztán folyjon tovább az új feltételeknek megfelelően a gyűjtés .

Ha a bizottság nem tisztázott, akkor hibázott.Törvényt sértett.
Még részrehajlással is vádolható, mert ezzel nem a kezdeményezést, hanem a másik oldalt támogatja.

A választási szervek függetlenek , csak a törvény áll felettük. Feladatuk a választások tisztaságának a biztosítása.


Most ha a törvényre hivatkoznak ,hogy hát 10% kell, az magasabb fokú rendelkezés, mint az ő népszavazási kiírásuk ,nyilatkozataik, akkor ez merő manipuláció kezdetektől fogva.
Nekik is a törvényeknek kell megfelelniük.

Válaszok:

Ebben a cikkben még más variációk is megtalálhatók, alaposan részletezve.( Kik is szerepelhetnek a választási listán,kik kezdeményezhetnek , kik szavazhatnak, mit mond a törvény, van-e kötőereje a fővárosi választási iroda kiírásának?)

A cikk végén itt is kézdörzsölgetésről beszélnek a kormány részéről.

Meg arról hogy a választási törvény ellentmondásos pontjait tisztázni kell.

Válaszok:

ha

" 2) Minden budapesti állandó és tartózkodási hellyel rendelkező választópolgár aláírását érvényesnek fogadják el, ami azzal jár, hogy az eredetileg ismert 1 385 262 főnél többen számítanak bele az alapsokaságba, így az ebből számított tíz százalékos küszöb is magasabban, akár 150 ezer körül is alakulhat. Ez a verzió, ahogy arra a TASZ felhívta a figyelmet, a jogbiztonságot veszélyezteti. A Fővárosi Választási Iroda (FVI) ugyanis már januárban arról értesítette a szervezőket, hogy 138 527 érvényes aláírás szükséges a népszavazás kiírásához, akik erre alapozva kezdték meg a gyűjtő munkát. Alkotmányos joguk gyakorlásának ellehetetlenítésének is minősülhet, ha a jogorvoslati szakaszban derülne ki, hogy rossz adatot kaptak az arra illetékes szervtől, és csak a később kalkulált kritérium el nem érése miatt nem sikerült a kellő számú aláírás összegyűjtése. Másrészt az is igaz, hogy az FVI által közölt számnak valójában nincs kötőereje"

http://24.hu/kozelet/2017/02/1..

De jó,Jurij és nem parasztozunk.

Válaszok:

Az a link, amit megadtam arra a cikkre vonatkozik amiről felette írtam, csak lemaradt.

olimpia, szavazás

A népszavazás mellett vagyok,de úgy látszik az ország többsége is.
Ez az ügy még a fideszeseket is megosztja.

Fidesz holdudvar, olimpia, szavazás, a Várkert Bazárba menet
http://index.hu/video/2017/02/..

Érdekes, hogy a jóval fontosabb országgyűlési választásokba beleszólhatnak olyanok, akik még csak nem is az ország területén laknak, ide adót nem fizetnek,a Parlamentben hozott döntések őket alig érintik (hacsak nem valami kedvezményt, támogatást nem kapnak éppen.)
Teli van a tököm a hagyományos számháborúsdival, amit már megint kezdenek. (Mert nincs kétség. jön majd az érvényesség, a kizárások stb.)


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés