A modern kor valláspótléka: az összeesküvés-elméletek

2017. február 10. 15:14

Az átlagos összeesküvés-elmélet rajongó egy politikai értelemben jól informált, de annak intézményeiben nem bízó személy, aki hajlamos ideológiai alapon támogatni az ilyen típusú megközelítéseket.

2017. február 10. 15:14
Demeter András
Mindset Pszichológia

„A bizalom nem csak a magánéletünkben fontos tényező. A politikát és a közéletet is erősen meghatározó fogalom, amely a kételkedéssel megfelelő egyensúlyban az egészséges demokráciák mozgatórugói. A bizalom azonban könnyen lerombolható és nehezen újjáépíthető. A politika résztvevőinek magatartása és tettei (lásd: korrupció), valamint a társadalmi és gazdasági válságok hatással vannak a bizalom szintjére mind horizontálisan, mind vertikálisan. Ez azt jelenti, hogy a megjelenő bizalmatlanság következményeként a társadalom töredezetté és a hatalomtól függővé, míg a politikai intézmények fenyegetővé válhatnak. A gyanakvás és bizalmatlanság erős táptalaja tehát az összeesküvés-elméleteknek, ugyanakkor az elméletek maguk is növelik a bizalmatlanságot. (...)

Az átlagos összeesküvés-elmélet rajongó tehát egy politikai értelemben jól informált, de annak intézményeiben nem bízó személy, aki hajlamos ideológiai alapon támogatni az ilyen típusú megközelítéseket. A pszichológia tudománya jelenleg úgy tartja, a konteókban való hit az emberek rend, biztonság és kontroll iránti episztemikus igényeit elégíti ki, egyszóval: a szorongásukat csökkenthetik vele. Ez egyfelől paradox, hiszen elfogadásuk örökös nyugtalanságot eredményezhet, másfelől azonban a kiszámíthatatlan tragédiák és katasztrófák világában így fenntarthatunk egy képet az ellenségről, ami már ismerős és állandó, s ezzel visszanyerhetjük a kontroll-érzetünk, és könnyebben nézhetünk szembe a fenyegetéssel.

Lépten-nyomon visszatér tehát a tájékozottság és a bizalom jelenléte, amikor az összeesküvés-elméletekről beszélünk. Miller és munkatársai eredményei egyértelműen rávilágítottak: a konteók hasonlóak a politikai attitűdökhöz. A megerősítési torzítás miatt olyan információkat fogunk keresni, amelyek alátámasztják korábbi vélekedéseinket, így azok még szilárdabbá válnak. Úgy néz ki: a konteók ideológia alapú támogatását csak akkor tudjuk csökkenteni, ha a minket körülvevő világot, a társadalmat és az intézményrendszereket tesszük ismét megbízhatóbbá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. február 13. 05:55
Egyszer az életben írjon már valamelyikőtök, valaki, bárki konkrétan egy-egy összeesküvéselméletről. Magyarázattal, cáfolattal akár. Hogy láttok egy-egy témát ti, akik összeesküvéselmélet bélyeget rásütitek. Ti mindig csak a konteo hívőkről dumáltok, meg elemzitek őket. Magukról a szóban forgó konteokról soha.
KannibálTatárÚr
2017. február 10. 22:58
Demeter szerint nincsenek hazug politikusok, őket kiszolgálo szervezetek (általában államiak). Ez azt hiszem sokkal primitívebb mézet, mint az összeesküvés-elméletek. Az összeesküvés-elméleteket Kennedy meggyilkolása ota ismerjük. Az összeesküvés-elméletek kérdése különösen azóta foglalkoztatja a szociológusokat, pszichológusokat és folklórszakértőket, mióta az 1960-as években a Kennedy-gyilkosság példátlan találgatási hullámot indított el, mivel a hivatalos álláspont a tényeket figyelmen kívül hagyta és fizikai képtelenségeket állított (lásd pl. a „mágikus golyó” esete). A megnevezés is abbol ered, hogy Kennedy meggyilkolása egy összeesküvés eredménye volt. Megjegyzem, az ikerépületek összeomlásának hivatalos magyarázata is nagyon egyszerűen kétségbe vonhato, sőt kizárhato. A szerző szolgálatot akart tenni a hazudozo politikusoknak, de az ő magyarázata is könnyen kétségbe vonhato, tehát okot ad egy összeesküvés-elméletre.
ato boldizsár
2017. február 10. 22:25
Az konteó-hívők pedig, mint a szerző is, azt hiszik, a világon minden transzparens és pontosan az, aminek látszik. Illetve dehogy hiszek, én hiszek az emberi értelem egy minimális szintjében: tehát inkább csak hirdetik.
matykox
2017. február 10. 19:54
Demeter, maga egy hülye. Dolgozata 1-es, leül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik