Kamionos dzsihád: az új hétköznapok

2017. január 12. 08:22

Veszprémy László Bernát
Magyar Idők

Ha akkor hallgattak volna Orbán Viktorra, talán nem történt volna meg az első két támadás.

»Valaki kamionnal járókelők közé hajtott Jeruzsálemben«  jelentettem hírfolyamomra pillantva egy vasárnapi kávézás során liberális ismerősömnek. Liberális ismerősöm szeme elkerekedett: »De hát mégis miért?« Rajtam pedig erőt vett az elmúlt két év, és  némi, az Úr napjához nem illő cinizmussal  azt feleltem: »Nyilván tévedésből.« Liberális ismerősömnek még kellett pár perc, amíg megértette, hogy az európai hétköznapok új jelenségével és a jövőbeli hírolvasások  sajnos  valószínűleg gyakori vendégével volt dolgunk: a kamionos dzsiháddal, azaz a »házi« eszközökkel elkövetett és előreláthatatlan, brutális terrorral.

Kezdeti cinizmusomra persze nem vagyok büszke, de ez a rövid kis magyar kávéházi eset remekül szemlélteti a doktriner liberalizmus válaszát a dzsihadista terrorra: épp mint liberális ismerősömnél, úgy a progresszív politikai körök és orgánumok reakcióját is értetlenség, további tagadás és a felelősök meg nem nevezése jellemzi. Ahogy ugyanezen körök az orlandói mészárlás után is a fegyverek további regulázásáért ágáltak, és az elkövető látens vonzalmai okán az »elnyomó« konzervatív társadalmat hibáztatták, úgy most is mindenről szó van, csak a terror valódi okairól és elősegítőiről nem: három szempont azonban rögtön szemet szúr minden józan megfigyelőnek.

Az amúgy nem túl objektív BBC a berlini támadás okán felsorolta a merényletet lehetővé tevő tényezőket: a schengeni egyezmény, annak mai formájában, az első helyen szerepelt. Nigel Farage, a brit politika fenegyereke okkal közölte közösségi médiaoldalán, hogy »amennyiben igaz, hogy a berlini támadót lőtték le [Olaszországban], akkor Schengennek mennie kell«. Meglátása sokban helyes, és csak annyit tudunk hozzátenni, hogy a magyar kormány már tavaly áprilisban reformcsomagot vetett fel Schengenről, amelynek kezdeti pontja volt, hogy biztosítani kell az EU-s határok ellenőrzésének érvényesítését. Ha ez így történt volna, akkor a berlini merénylő nem haladt volna át ellenőrzés nélkül pár nap alatt öt országon. Ha akkor hallgattak volna Orbán Viktorra, talán nem történt volna meg az első két támadás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107905