Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 12. 10:10

Végül is, a Helsinki Bizottság már akkor fellépett az állammal szemben a menekültek jogaiért, amikor a Fidesz még liberális ellenzéki párt volt.

„Rossz hírünk van Németh Szilárdnak: bele akarunk szólni a politikába, és ez alkotmányos jogunk.

Ma megtudhattuk a fideszes képviselőtől, a Helsinki Bizottság az egyike azoknak a civil szervezeteknek, amelyeket »el kell takarítani«. Mi azonban maradunk, és továbbra sem mondunk le arról, hogy gyakoroljuk alapvető politikai szabadságainkat: beleszólunk a közügyekbe, és – ahogy megalakulásunk óta minden kormány alatt megtettük – számon fogjuk kérni, ha a hatalom megsérti az emberi jogokat.

Végül is, a Helsinki Bizottság már akkor fellépett az állammal szemben a menekültek jogaiért, amikor a Fidesz még liberális ellenzéki párt volt.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107910


Összesen 178 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"bele akarunk szólni a politikába, és ez alkotmányos jogunk"

oszt meddig tart atirni az alkotmanyt?


egyebkent ideje volna mar egy viagranak ami nem felallitja a faszokat, hanem le.


Egy dolog jogot védeni, meg egy dolog segíteni a gazdasági és katonai migrációt Európába.

Mivel ti eléggé felelőseknek látszatok abban, hogy Európában dzsihádista katonák sorra gyilkolják a civileket, ezért valóban az ilyeneket el kell takarítani.

Lehet, hogy ez nem tetszik Nektek, de nekem sem tetszik, hogy a közreműködésetekkel európai polgártársaimat gyilkolják, valamint erőszakosan átírják Európa etnikai térképét.

Természetesen ha ez nem így volna, és nem ezt támogatnátok külföldi megbízás alapján, abban az esetben elnézést kérek. De valahogy azt a nyilatkozatot még nem hallottam tőletek, hogy a legyilkolt németeknek és franciáknak is lettek volna emberi jogaik.

Válaszok:
packó | 2017. január 12. 10:41

"Németh Szilárdnak"

--- Orbán az, csak az ogrebőrben.


Az alábbiak szerint érvel a Helsinki Bizottság a magyar határon létesítendő kerítés ellen 2015-ben a belügyminiszternek írt levelében. Megjegyzem, hogy a bizottság honlapján a szöveg már nem található meg, hanem csak a nyílt levél ténye.


http://www.helsinki.hu/131-erv..

Ami azért...


1) A Helsinki Bizottság is úgy látja, a menedékkérelmek megsokszorozódása, és különösen az, hogy 2015 márciusa óta a menedékkérők 60-80 százaléka klasszikus válságtérségekből (Szíria, Afganisztán, Irak) érkezik, új típusú és növekvő terheket ró a kapacitásproblémákkal küszködő állami hatóságokra. Ezeket egy kerítés nem oldja meg, mert az önmagában - később részletezett körülmények miatt - képtelen lesz gátat vetni a migrációnak, és semmiben nem változtat hazánk földrajzi helyzetén.

Kormánypárti politikusok szerint Magyarország mai legnagyobb problémája az "illegális bevándorlás", ehhez képest a menedékkérőkkel foglalkozó hatóságok nem kapnak kellő segítséget a kormánytól: a határrendészet, menekültügy, szociális ellátás területén dolgozók felelősségteljes és nehéz munkája sem anyagilag, sem erkölcsileg nincsen elismerve. A magyar menekültügy forrásigénye valóban nőtt az előző évek kevésbé jelentős kiadásaihoz képest, de egyáltalán nem lettek elviselhetetlenek. Az "Új vasfüggöny-fejlesztési tervre" fecsérelt források töredékéből jelentősen enyhíthető lenne a menekültügyi kapacitáshiány.

2) Egyelőre nem ismeretes, mennyibe kerül majd az építés, fenntartás és működtetés. Annyi bizonyos, nem lesz olcsó, és erősen kétséges, hogy az Európai Unió adna-e erre támogatást. Ha csak az építésnek a sajtóban keringő 22 milliárdos tételét vesszük, az a 2014-ben menekültügyre fordított költségeknek a 846 százaléka lenne. Ezt az értelmetlenül kidobott pénzt és a működtetés járulékos költségeit hatékonyabban is el lehetne költeni. A civil szervezet azért biztos ebben, mert maga Pintér Sándor mondta két hete a rendészeti bizottság ülésén, hogy az "illegális határátlépők 97-98 százalékát" ma is elfogja a magyar rendőrség.

3) A kormánytagok szerint azért is indokolt a kerítés, mert szerintük reális veszélye van annak, hogy a menedékkérelmüket először Magyarországon benyújtó, majd másutt újra próbálkozó külföldieket a nyugati államok a dublini rendeletre hivatkozva tízezrével toloncolják majd vissza, és hazánk hatalmas menekülttáborrá válik. A civil szervezet szerint azonban eddig nem ugrott meg különösebben az EU más tagállamából ide visszaküldött külföldiek száma: tavaly egész évben 827 volt, idén az első négy hónapban 522 visszavétel történt. Noha Németország szerint 2015 első negyedévében 2952 menedékkérő először Magyarországon kért menedékjogot, mégis csak 42 embert küldtek vissza ide ebben az időszakban.

Bár a Helsinki Bizottság szerint ugyan nem valószínű, de ha feltételezzük, hogy idén akár ötezerre emelkedne a visszaküldöttek száma, ők a kormány szerint eleve "gazdasági bevándorlók", így viszont csak rövid ideig jelentenének terhet az országnak. Ha viszont Magyarország elismerné sokuk menedékjogát (más uniós tagállamokban 45 százalék az átlagos elismerési arány), abba sem roppanna bele az ország. Ellátási költségeik, amelyekhez az EU is hozzájárul, még mindig eltörpülnének a kerítésépítés és működtetés költségei mellett. Hazánk 1990 óta ad menedékjogot, jó, ha mégis 3 ezer háromezer menekült vagy oltalmazott él itt. Ausztriában friss adatok szerint 56 ezer, Belgiumban 29 ezer, Lengyelországban 16 ezer ez a szám.

4) A civil szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy egy ekkora építkezés akár évekig is elhúzódik. Egy előre kalkulálható változás (ilyen az előre bejelentett áremelés vagy jelen esetben egy irreguláris migrációs útvonal ütemezett megnehezítése) arra készteti a szereplőket, hogy minél hamarabb, addig, míg lehet, éljenek a még mutatkozó kedvező lehetőséggel, sőt, ez a helyzet olyanokat is arra ösztökél, hogy lépjenek, akik egyébként nem feltétlen tették volna. A kormány kevés intézkedéssel tudná jobban gerjeszteni az "illegális migrációt", mint éppen a kerítésépítéssel való fenyegetéssel.

5) A civil szervezet elismeri, valóban, nem ismernek olyan nemzetközi jogi rendelkezést, amely megakadályozhatná a tervezett "fizikai lezárást", de a nemzetközi jog alapján a kerítésnek mindenképpen a magyar állam területén kell húzódnia, tehát a Szerbia felé néző oldalának is. Így a kerítéshez érkező vagy arra felmászó személy magyar területen, magyar joghatóság alatt fog tartózkodni, jogi értelemben nem lesz tehát "kizárva" Magyarországról, és elvileg technikai értelemben sem lesz megakadályozva abban, hogy menedékjogot kérjen.

6) Ha megépül a műszaki zár, attól még nyilvánvalóan nem szűnnek meg a határátkelőhelyek, mert a normális határforgalmat biztosítani kell. A határátkelőknél jelentkező vagy ott feltartóztatott migránsokat sem lehet majd megakadályozni abban, hogyha akarnak, menedékkérelmet terjesszenek elő.

7) A rendőrségnek a menedékkérők számára biztosítania kell az ország területéhez és a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférést, ez egyértelmű nemzetközi és nemzeti jogi előírás. Sem a kerítésnél, sem a határátkelőnél nem tehet úgy a rendőr vagy más hivatalos személy, mintha "nem hallaná", ne szerezne tudomást szóban (mondjuk, kiáltozva) előadott menedékkérelemről vagy esetleg ne értené meg azt. Ha így tenne, kötelességszegést követne el, hiszen a rendőrségről szóló törvénynek az emberi jogok védelmét előíró 2. szakaszával ellentétesen járna el. A menedékkérelem benyújtásának ugyanis érthető módon nincsenek formai, nyelvi feltételei, és nem kell érvényes úti okmánnyal vagy vízummal, tartózkodási engedéllyel rendelkezni ehhez.

8) Amennyiben parancs vagy más jogi norma tiltaná meg hivatalos személyeknek, hogy a "kerítésnél előterjesztett" menedékkérelem esetén eljárjanak, Magyarország megsértené a menekültek helyzetéről szóló genfi egyezményt (33. cikk), az Emberi Jogok Európai Egyezményét (3. cikk) és az uniós jogot (Eljárási Irányelv, preambulum 25-26. bek., és 6. cikk). Ez a fajta gyakorlat ellentmondana az Alaptörvény XIV. cikk (3) bekezdésének is, amely kimondja: "Magyarország - ha sem származási országuk, sem más ország nem nyújt védelmet - kérelemre menedékjogot biztosít azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiket hazájukban vagy a szokásos tartózkodási helyük szerinti országban faji, nemzeti hovatartozásuk, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozásuk, vallási, illetve politikai meggyőződésük miatt üldöznek, vagy az üldöztetéstől való félelmük megalapozott."

9) Szemben a kormányfő állításával, sem Szerbia, sem az Európán túlról érkező irreguláris vándorok útvonalán lévő Macedónia és Görögország nem számít biztonságos harmadik országnak a menedékkérők számára. 2011-ben Görögország addig is szinte működésképtelen menekültügyi rendszere összeomlott, azóta egyetlen uniós tagállam sem küld oda vissza senkit. Macedóniában a menekültügyi eljárás és az ellátórendszer teljes mértékben alkalmatlan a védelem nyújtására, egyetlen 150 fős menekülttáborban tudják a kérelmezőket elhelyezni. Szerbiában pedig 2008-tól 2014-ig 29 ezer kérelmező közül mindössze 18 menekülő jutott valamilyen védelemhez, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is megerősítette, hogy továbbra sem tekinthető biztonságos harmadik országnak. Tehát "fizikai lezárással" akadályozni azt, hogy a menedékjogi szempontból kockázatosnak számító országokból érkező menekülők hazánk területére lépjenek és menedékjogot kérjenek, embertelen és jogsértő gyakorlat lenne.

10) Az olyan kerítést, amelyik nem záródik össze, meg lehet kerülni. Azért is tévedés az afrikai spanyol enklávék (Ceuta és Melilla - utóbbi képünkön) párhuzamának emlegetése, mert ott az apró területeket körkerítés szegélyezi. Jelen esetben az új magyar vasfüggönyt Románia és Horvátország felé kerülhetnék meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szomszédos országokon át vándorló migránsok majd elkerülik Magyarországot. Arra lehet ugyanis számítani, hogy a belépésük helye fog megváltozni, de túlnyomó többségük ugyanúgy rajtunk keresztül tart majd Nyugatra, mint most is.

11) Amennyiben a fémkerítés megléte együtt jár a menedékkérelmek figyelmen kívül hagyásával - amire nagy esélyt lát a civil szervezet -, Magyarország számolhat a nemzetközi bíróságok (a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága és a luxembourgi Európai Bíróság) elmarasztaló ítéleteivel.

12) A vasfüggöny valóban megnehezítené az irreguláris migránsok vándorlását, de egyben az illegális utakat szervező embercsempészeknek kedvez, növeli az "áraikat". A határzár erősítené a korrupciós kockázatokat is. Ráadásul éppen azokat a migránsokat sarkallná kétségbeesett, önveszélyes vagy a határ őrzőit is veszélyeztető akciókra, akik leginkább rászorulnak a védelemre.

13) Mindeből következik: a kormány kitűzött céljának ("ne jöjjenek már többen") elérését az új vasfüggöny önmagában nem tudja garantálni. Ahhoz fel kellene mondanunk a menekültekről szóló genfi egyezményt is, a menedékjog totális megszűnését kellene deklarálnunk Alaptörvényünk módosításával, ki kellene lépnünk az Európa Tanácsból és az Európai Unióból, végeredményben ki kellene iratkoznunk a civilizált világból. És ennek a nem kívánatos rendszerváltásnak a szörnyűséges járulékos költségeit is érdemes figyelembe venni, ha a kerítésépítés árával kalkulálunk - jegyzi meg a Helsinki Bizottság levele.

+1) Tavaly ünnepeltük a vasfüggöny megszüntetésének 25 évfordulóját. A miniszterelnök egy hónapja még így beszélt: "A menekülteket Magyarország mindig is befogadta, a mi szívünkben van irgalom, mi a polgári, nemzeti és keresztény táborhoz tartozunk, tudjuk, hogy mit jelent a felebarátunk iránti kötelezettség. [...] Ezeket az embereket Magyarország mindig is megfelelő eljárási rendben, korrekt formában és barátsággal fogadta." Most pedig odáig jutottunk, hogy a nemzeti ügyek kormánya új vasfüggönyt felállítását tervezi, ráadásul teljesen értelmetlenül. A tervezett projekttel a kormány olyan erkölcsi felelősséget vesz magára, amelynek képtelen lesz eleget tenni. Az üldözöttek totális megfosztása a védelemtől nem csak jogsértő, de embertelen tett is lenne.

Mindezek alapján ezért a Helsinki Bizottság levelében arra kéri Pintér Sándort, hogy olyan javaslatot terjesszen a kormány elé, amely elveti a szerb határra építendő "fizikai lezárást", viszont kellő támogatást ad a menedékkérőkkel foglalkozó állami szervezeteknek.


Hát itt van elébb a Helsinki Bizottság nyilatkozata kerítésügyben, miszerint az semmit nem old meg, valamint nemzetközi bírósággal fenyegetik a magyar kormányt.

Ez nem hazugság vagy csúsztatás, ők írták, nem én.


A Helsinki Bizottságnak igaza van, alkotmányos joga, hogy beleszóljon a politikába.

Nagy kár, hogy az embereknek nincs módjuk és lehetőségük beleszólni abba, hogy óhajtják-e, igénylik-e, hogy a Helsinki Bizottság beleszóljon a politikába.


„A Magyar Helsinki Bizottság (röviden: Helsinki Bizottság) az emberi jogok védelmére 1989-ben alapított magyarországi egyesület. Hivatásszerű jogvédelemmel 1994–95 fordulója óta foglalkozik. Alapítója és első elnöke Kőszeg Ferenc volt.”
Kőszeg Ferenc SZDSZ politikus.

Kell még valamit mondani?

2002. október 28.-tól pedig a Fidesz nem a liberális pártcsaládhoz tartozott (2000. október 28. - A Liberális Internacionálé (LI) ottawai kongresszusán tudomásul vette a Fidesz kilépését), hanem a néppártok családjához. Nem véletlen, hogy a liberálisok (SZDSZ) és a szocialisták (MSZP, DK) támadják.


Rossz hírem van a helsinki bizottság részére:-))))))
Megint úgy néz ki, két évvel megelőztük a folyamatokat, tehát világszerte ilyen megjegyzésekre számíthatnak hamarosan.-))))))))))


Soros által pénzelt magyar "civilek" listája:

http://888.hu/article-a-lista-..


Soros nevelgeti már az utódját, a Zuckerberget.


A trükk valójában az, hogy a Fidesz mindaddig szövetségesnek tekintette őket, míg a szocik ellen voltak rendszerkritikusok. Mióta az ő disznóságaik ellen emelnek szót, azóta "álcivilek", "ügynökök", "Sorosbérencek". A ki pénzeli kérésekkel kapcsolatban pedig Ti, drága mandis barátaim, se vagytok egységesek. Sokszor felháborodva rákérdeztek, hogy "miért kéne támogatni egy rendszernek a saját kritikus ellenségeit" (ja, mert attól legalább a látszata fennmaradhat a demokráciának:)
Ha másként jön a támogatás, akkor meg jön a államvédő duma... (ha valami államellenes tevékenység folyna, akkor mire is van az ÁVH (bocs: ékezethiba...) Tessék feljelentést tenni, kivizsgálni... (ezt pont Ti mondjátok mindig)
Csak az a gond, hogy egy regnáló állampártnak bőven van eszköze a kinyíráshoz...


"... a menekültek jogaiért..."

Azok jogaiért is, akik a cigányterror miatt kénytelenek menekülni?


Te azt teljesen komolyan gondolod, hogy ezek a civil szervezetek alá tudják ásni az alkotmányos rendet a mai Magyarországon azzal, hogy kritizálják a kormányt???
A választók négy évente megítélik az aktuális kormány munkáját, amit ezek a civil szervezetek aligha tudnak befolyásolni.
Az USÁ-ban sem a Soros által támogatott Clinton nyert, mert a választók másképp döntöttek.

Amúgy például a TASZ mit ásott alá, amikor védte Viktort bíróságon??


Szerintem nem. Én még életemben nem találkoztam senkivel, aki tagja lenne, vagy csak adományozója. Legtöbben - szerencsére - azt sem tudják, hogy létezik.

A HB olyan messze van a "néptől", mint Makó Jeruzsálemtől. Legalább is a magyartól biztosan.


Meglep, hogy egy vagyonbevallás mennyire felkavarja őket.
Nem kell több adót fizetni, hölgyek -urak, csak be kell vallani ami van.
Aztán ha megkérdik miből, akkor azt is.
Mivel ugye teljesen törvényesen működnek ártatlan jószándékú emberek, ezért ez nem gond.
Vagy mégis, Kőszeg úr?
Juhász Péter úr vajon mit ír a vagyonbevallásra?
Ugye övé az egész Univerzum, ő csak kinyitja a száját és hamm, máris belerepül egy sültgalamb. Neki nem kell jövedelem, mivel ő kitűnően megél anélkül is. Engem már rég lecsukatott volna a NAV.


A szóban forgó, Németh Szilárd által (szerintem nem túl szerencsésen) álcivilnek nevezett szervezetek esetében kicsit szerintem más a helyzet. Többségüket nem Kovács Pista bácsi vagy Tóth Marika néni alapította, hanem olyan "értelmiségiek", akik bizony ilyen-olyan politikai oldalak "szellemi holdudvarát" alkotják.

Nekem személyesen ezzel sincs bajom. Nekik is joguk van ehhez. Én egy dolgot nem tartok fairnek: az álságos ragaszkodást a függetlenség étoszához, illetve ennek kisajátítását. A HB, az AI vagy a TI, esetleg a TASZ, de mondhatom a CÖF-öt is, tevékenységéről szerintem nehéz lenne azt mondani, hogy független...


A hozzászólásomban a poszton megjelenő állítást cáfoltam. Amit írtam tények.

Az általad javasolt linket pedig ismételten nem olvasom el, mert ismerem. Van belőlük egy tucat.

Sem a TASZ, sem a HB nem tett sokat a Fidesz választási győzelméért. Annyi, hogy csendbe maradtak, mert tisztában voltak, hogy sem a 2010-es, sem a 2014 választást az ellenzék nem nyerheti meg. A ciklus időszakban pedig folyamatosan támadták a Fidesz/KDNP kormányt. Amit csináltak szerintem nem kritika volt, hanem kiragadott részek kritizálása, megtűzdelve csúsztatásokkal.

Építő kritikának azt tartom, amely tartalmazza a pozitívumokat és negatívumokat egyaránt. A negatívumok megváltoztatására pedig "erőszakmentesen" javaslatot tesz.
Nos ez egyik szervezetről sem mondható el. Ezen túl mindegyiknél tetten érhető a Soros György féle liberális, neoliberális ideológia.

Amikor véleményt alkotok, mindig mérlegre teszem a történeteket és sokkal szélesebb felszínen és mélységben veszem figyelembe.
Németh Szilárd által mondottakat egy rosszul megfogalmazott politikai kommunikációnak tartom. Az MSZP-SZDSZ politikusoknál is található erre számtalan példa. Ebből is idéztem az egyes posztoknál. Ugyanakkor ebben a témában egyetértek vele, mert amit ezek a szervezetek a suba alatt tesznek az igencsak káros társadalmi hatásokhoz vezet. Az MSZP/SZDSZ kormányok alatt azért nem lehetett ezt hangsúlyosabban érzékelni, mert benne volt liberális, neoliberális(?) SZDSZ. Az SZDSZ kibukott, ezért felerősödtek a liberális, neoliberális hangok.

Ami pedig a Fideszt illeti, szerintem gyűjtőpárt. Így a részekben megtalálható a liberális konzervatív irányzat is.
A szocialista attitűdök pedig elméletben mindegyik parlamenti pártnál érzékelhető, de a gyakorlatban már más a helyzet. A baloldali pártok - a Jobbikot nem említem, mert nem volt kormányon - amit most követelnek a tized részét sem valósították meg akkor, amikor hatalmon voltak. Sőt! Több esetben pontosan az ellenkezőjét tették.

Soha nem állítottam, hogy a Fidesz kormány hibamentesen kormányoz. Amikor a problémának súlya volt ezt szóvá is tettem, különbséget téve a lényeges és lényegtelen dolgok tekintetében.

Az általad citált hírforrások ezt egyike sem teszi meg. A megjelenő írásaik tele vannak feltételezésekkel, csúsztatásokkal, ködösítésekkel. Az olvasót félrevezetik és idővel teljesen hitel képtelenné válnak. Ez történt a régebbi baloldali újságokkal is és ezért állnak a megszűnés stádiumában. Némelyik már meg is szűnt.

Végezetül. Felvetődhet, hogy honnan vannak az információim.
Tapasztalat, barátok, ismerősök, bel- és külföldi hírforrások. Ezek összevetéséből, analizálásából alakítom ki a véleményem, felhasználva a tanultakat.

Mivel te nem ezt a gyakorlatot követed, ezért érvként nem marad más számodra, mint azt írni; "tudatosan vállalod a hempergőzést a németszilárdi minőségű legalja mocsokban - hogy ha van még benned valami maradék jóérzés, akkor egy percig legalább érezd magad szarul (persze sok esély erre már nincs)"


"Két éve húzódó, harmadszor lefolytatott eljárás zárult ma le a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal előtt, amelynek végén menekültként ismerték el a nigériai ügyfelünket, aki szó szerint a halál torkából menekült Európába.

Ügyfelünk Nigériában, Borno államban, egy többségében keresztény faluban élt, ahol a szülei a saját falujában a keresztény közösség lelki vezetői voltak. Borno a Boko Haram nevű terrorszervezet egyik főhadiszállása, a szervezet a fél falut felgyújtotta és kiirtotta, köztük ügyfelünk családtagjainak felét is.

Az őt menekültként elismerő határozat kihirdetése után ezek voltak a szavai ügyvédjéhez, Győző Gáborhoz:

"I AM MORE THAN GRATEFUL TO GOD AND TO U AND YOUR ORGANISATION FOR YOUR EFFORT IN ADDING SMILES TO MY FACE AND LIFE ."

"VÉGTELENÜL HÁLÁS VAGYOK ISTENNEK, ÖNNEK ÉS A SZERVEZETÉNEK, HOGY KÜZDÖTTEK AZÉRT, HOGY MOSOLY FAKADJON AZ ARCOMON ÉS AZ ÉLETEMBEN".Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó