Gajdics: A kutya nem választotta meg a politizáló civileket

2017. január 12. 11:21

Gajdics Ottó az Echo TV-ben arról beszélt, hogy a politizáló civilek olyanok, mint a szende szűz kislányok: ugyanazt mondják, mint az ellenzéki pártok, de az igazság bajnokaként lépnek fel, így becsapják az embereket.

„Háború van!” Legalábbis bizonyos sajtóorgánumok arról számolnak be, hogy harc alakult ki a civilek és a Fidesz között. Civilek kontra Fidesz, álcivilek kontra Fidesz. Ki kinek üzent hadat? A témának rengeteg olvasata van. Mit is jelent az, hogy civilszervezet? Kik állnak bizonyos szervezetek mögött? Az Echo TV-ben ezúttal Tóth Csaba, Böcskei Balázs, Gajdics Ottó és Boros Bánk Levente beszélgetett.

Az igazság bajnokai

A Magyar Időket és a Karc FM-et főszerkesztő Gajdics Ottó szerint nem kellene csodálkozniuk az Orbán-rendszert kritizáló civileknek, hogy el akarja söpörni őket az Orbán-rezsim – hiszen ők meg pont az Orbán-rezsimet próbálják elsöpörni. Nem beszélve arról, hogy szerinte a kutya nem választotta meg a politizáló civileket, akik a Magyar Idők főszerkesztője szerint ugyanazt mondják, mint a baloldali ellenzéki pártok.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet vezetője szerint amit Gajdics állít, az egész egyszerűen nem igaz, mint mondta, csak intézetük rendezvényein számos alkalommal kritizálta a baloldali pártokat a TASZ vagy a Helsinki Bizottság. Szerinte ha a kormány nem ért egyet a civilekkel, nem elsöpörnie kellene őket, hanem vitába szállni velük.

Boros Bánk Levente politológus úgy látja, a Németh Szilárd Fidesz-alelnök által megnevezett egyesületek nem is igazi civilek, mert azok definíció szerint alulról szerveződnek: „Ezek nem civilek. Ezek ebből élnek. Ezért élnek. És, ami a legfontosabb, hogy őket külföldről finanszírozzák, és nem is másvalaki, hanem Soros György, aki bizonyíthatóan, különböző ilyen projekteken keresztül nemcsak Magyarország, hanem más országok belpolitikájába is beavatkozott, adott esetben kormányt is buktatva.” Gajdics Ottó szerint még ezzel sem lenne baj, ha mindezt nyíltan tennék. Szerinte azzal, hogy az igazság bajnokaként lépnek fel, sunyin becsapják az embereket.

Fogadás

Böcskei Balázs erre megkérdezte Boros Bánk Leventét, mit tud arról, hány százaléka jön a TASZ forrásainak Soros Györgyhöz köthető alapítványoktól. „Fogalmam sincs” – válaszolt a politológus. Tíz százalék környékén van ez a szám, mondta Böcskei. A többi része pedig fundraisingből, vagyis állampolgári adományokból származik. Tóth Csaba szerint nincs bizonyíték arra, hogy a politizáló civilek az ellenzéki pártokkal lennének – ha nem így lenne, miért kérnék állandóan arra az ellenzéki pártokat, hogy ne jelenjenek meg pártjelvényeikkel, zászlóikkal a rendezvényeiken, kérdezte.

A műsor második felében Böcskei Balázs és Gajdics Ottó még fogadtak is: ha 2018-ban több mint tíz helyen lép vissza akármilyen okból baloldali vagy jobbikos jelölt egymást burkoltan erősítendő, a Magyar Idők-főszerkesztő kap egy palack bort.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107919