Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 11. 14:26

U.K. belefújt sípjába. De ez a fújás nem olyan volt, mint a többi. Hallható, érezhető volt, hogy ez más. Hosszan fújta sípját, és úgy éreztük, ez a fújás örökké tart.

„U.K. a tudomány doktora. Emellett apa. Férj. Társ. És – nem utolsósorban – hős. Olyan hős, amilyennel talán életünk során csak egyszer találkozunk, vagy egyszer sem. A partraszálló. Katona a Don-kanyarban. Csakhogy ő még ennél is több: a mártíromságot önként vállalja.

Ahogy szorongatta sípját, izzadt a keze. Amíg szorongatta, a németek újratöltenek. Hamarosan géppuskatűz. A parlament déli hídfőállásánál látta az ellenséget. Ijesztően sokan voltak. Ő viszont nem hátrált meg. Nem, nem hátrálhat, ő az egyetlen reménység. Meg kell tennie a városért. Az országért. A szabadságért.

U.K. sípolna, amíg szoborrá nem válik ott, a téren. Aztán eszébe jutnak az övéi. Megkeresi őket, és biztos helyre menekíti őket a háborús zónából – mindezt csak miattuk, mert ha tehetné, örökre ott fújná a harcmezőn, dacolva az ellennel.

Amikor lestrapáltan, hadisérülésekkel, de kitüntetés nélkül halad lefelé leszegett fejjel a metró mozgólépcsőjén, a háttérben megszólal a narrátor:

»Mert Ő az a hős, akit Gotham megérdemel, nem pedig akire szüksége van. Úgyhogy vadászni fogunk rá. Mert Ő el tudja viselni. Mert Ő nem egy hős. Ő a néma védelmező. Éber oltalmazó. Egy sötét lovag.«

*Ezúton szeretnénk megköszönni az Indexnek, hogy hozzájárult egy betegesen narcisztikus értelmiségi önleleplezéshez. Vegyünk együtt könnyes búcsút Ungváry Krisztián józanságától.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107889


Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ez a Megadja is olyan, mint az egyszeri tűkarú kis hülyegyerek, aki két testőr mögül mutogat bátran. Géfodor kettő.


Nem is értem, honnan került elő ez az Ungváry ügy, azt hittem, ez már lefutott téma.

Csak nem az Index akart hülyét csinálni belőle? Mert akár ez volt a szándék, akár nem, sikerült!


Megadja a Szombat-ban nagyon színvonalas dolgokat szokott írni.


Megadja
www.terrorhaza.hu

Schmidt Mária történész szerint Orbán Viktor bátor, az olyan politikusok pedig, mint Juncker, rettegnek attól, hogy példája precedens lesz. Megadja Gábor eszmetörténész a populista politikát méltatta az értelmiségivel szemben. Tudósításunk a XXI. Század Intézet keddi előadásáról.


"Megadja Gábor eszmetörténész két különböző nézőpontot vetett össze Platón barlanghasonlatának segítségével. A platóni hasonlat szerint a barlanglakók a dolgokat nem, csak azok falra vetődő torzult árnyképét ismerik (Megadja szerint ez a vélemény), és azt fogadják el valóságként, ellentétben azokkal, akik kimerészkednek a barlangból és látják a dolgok igazi formáját (filozófusok/értelmiségiek).

Megadja rámutatott: a barlanglakó nép a véleménye szerint él, a „barlangjából kiflangáló” értelmiségi viszont az alapján, amit az egyetlen igazságnak hisz, miközben a tömegek tanítómesterének képzeli magát, és erőszakkal próbálja kirángatni a barlangból annak lakóit. Ezért húzódik a széles tömegek és az értelmiség között engesztelhetetlen feszültség. Az értelmiség úgy gondolja, egyetlen igazság létezik, ezért zavarja a pluralizmus, a vélemények sokszínűsége, amely a tömegek, a nép és ezáltal a tömegpolitika sajátja. Hozzáteszi: természetesen a nép sem tévedhetetlen.

Magyarán a barlanglakók az átlagemberek és az őket képviselő politikusok, akik konfliktusban vannak a magát felsőbbrendűnek képzelő, a barlangból kijáró értelmiséggel. Megadja emlékeztetett arra a nézetre, miszerint a populizmus, amit az értelmiség szitokként használ, valójában dicséret.

A képletbe a mai viszonyok szereplőit is behelyettesítette: míg a baloldal „értelmiségiek nappalijába, szeánszokra járt tanácsokért”, bensőséges viszonyt kialakítva ezen réteggel, a jelenlegi kormányoldal az emberek hangjára, valódi problémáikra figyelt, tehát kvázi a barlanglakók pártja. Az értelmiségi politika kudarca volt a populista politika diadala, mikor 2010-ben azt üzenték a választók, inkább otthonosabbá kívánják tenni a barlangot, és nem kérnek az értelmiségiek „feng-shui-jából”."


http://www.terrorhaza.hu/hu/hi..


Ezt most kőkeményen megmondtad. Hatalmas király vagy.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó