Mintha másik bolygón beszélt volna Obama

2017. január 11. 11:50

Dylan Matthews
VOX

Ilyen környezetben olyan beszédre számítanánk, ami riadót fúj, vagy legalább megcáfolja az aggodalmakat és bemutat egy érvet arról, hogy a jövő miért nem olyan sötét, mint amilyennek látszik. Obama azonban egyiket sem csinálta ezek közül.

„Obama elnöknek Chicagoból kedden az országnak címzett búcsúbeszédében semmi sem volt sokkoló. De a kontextusban a beszéde egyenesen bizarnak hatott, mintha egy másik bolygón mondta volna azt el. 

Sok embernek, az amerikaiak többsége közül, akik nem támogatták Donald Trumpot novemberben, a jelen helyzet olyan, mint egy válság. A jóléti állam történelmi megszorítások küszöbén áll. Az egyenlőtlenségek robbanásra készen állnak, ahogyan a gazdagokat sújtó adók zuhanásnak indulnak. A muszlimoknak a kormányuk nyílt diszkriminációt ígér. A bevándorlók számára történelmi visszaszorítást. És a szivárogtatások Trump és a Kreml kapcsolatairól, egyik obszcénabb, mint a másik, úgy tűnik sosem érnek véget.

Ilyen környezetben olyan beszédre számítanánk, ami riadót fúj, összehívja a csapatokat ezen politikákkal szembeni ellenállásra vagy legalább megcáfolja ezeket az aggodalmakat és bemutat egy érvet arról, hogy a jövő miért nem olyan sötét, mint amilyennek látszik.

Obama azonban egyiket sem csinálta ezek közül.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107877