Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 10. 07:46

Hogyan fér össze a Trump iránti európai szélsőjobb lelkesedés azzal, hogy példátlan módon Jeruzsálemet akarja elismerni Izrael fővárosának a megválasztott amerikai elnök, akinek külpolitikai főtanácsadója a lényegében zsidó soviniszta nézeteket valló veje?

Nem szép dolog bárkit kiábrándítani, ám ezúttal attól tartok, ezt nem lehet megúszni, mert a hagymázas várakozások szálai csak nem passzolnak egymással. Trump győzelmével, a brexitnépszavazás sikerével, az Orbán-féle berendezkedés stabilizációjával, sőt még Putyin szíriai sikereivel sem változott meg a világ egy csapásra 2016-ban, és erre 2017-ben is alighanem hiába – ki-ki félve vagy vágyakozva – várunk. A valóban létező »összeesküvők« csoportjainak érdekei nem változtak, és pozícióik sem roppantak meg. Mert hogyan fér össze a Trump iránti európai szélsőjobb lelkesedés azzal, hogy példátlan módon Jeruzsálemet akarja elismerni Izrael fővárosának a megválasztott amerikai elnök, akinek külpolitikai főtanácsadója a lényegében zsidó soviniszta nézeteket valló veje, Jared Kushner? Hogyan lehet úgy antantot kötni az oroszokkal, ha közben felrúgják a legfőbb szíriai szövetségesükkel, Iránnal kötött atomalkut? Hogyan felelhet meg üzletpárti támogatóinak Trump, ha a világ legnagyobb volumenű gazdasági kapcsolatrendszerét, a kínai–amerikait ingatja meg? Hogyan néz új barátja, Putyin szemébe, miután az amerikai palaolaj és -gáz piacra kerülését továbbra sem akadályozva az Oroszországot fojtogató legfőbb tényezőt – az energiahordozók alacsony árát növelve – nem sikerül kiiktatni?

Félreértés ne essék, senki nem becsülheti le a világban folyamatban lévő változások jelentőségét. Biztosak lehetünk abban, hogy jelentősek, és majdan jó eséllyel pályázhatnak a történelmi jelzőre is. De az építőkockákat nem kényünk-kedvünk szerint kell összehányni, hanem ahogy összeillenek. Vannak adottságok és nyomások, amelyeket az új, „forradalmi” vagy legalábbis annak tűnő szereplők sem tudnak meghaladni, ehhez elég csak felidézni azt a várakozást, mely alig nyolc éve, éppenséggel nem egy republikánus, hanem egy demokrata amerikai elnök hatalomra kerülését előzte meg. És mi történt? A világtörténelem legtöbb illegális dróncsapását elrendelő, a közel-keleti káosz után Kelet-Európában és a Csendes-óceánon is bajt kavaró amerikai elnökeként távozik posztjáról Obama, mintha soha nem is kapott volna előlegként Nobel-békedíjat.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107836


Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Lehet hogy újdonság, de mindenki a saját országa érdekeit nézi és próbál céljaihoz szövetségeseket találni.

A mi érdekünk a békés kapcsolatok és fejlődés, szemben a különféle tavaszokkal, a migráns áradattal. Ha ebben segít Trump (és egyébként ortodox veje) akkor annak örülünk.


H
A
S
B
A
R
A

IS

V A N?


Egy békés, virágzó Izraelben? Nosza!


Nekem bezzeg minden keresztény, nagyszerü...


Az én tapasztalatom az, hogy fontosabb esetekben, mindenkit érdemes egyénileg leinformálni és a környezetét megnézni.
Mindenkinek érdemes elképzelni, hogy a következö életében, ki tudja hova születik...


Gondolom, a cionizmus elötti zsidókkal semmi bajod, ugye?..


De milyen igaz!
Mikor volt ugyanaz az érdeke a tehetösnek és a tehetetlennek? És, hogy mikor ki a tehetös vagy a tehetetlen, cseppet se mindegy nekik...


Úgy fér össze, hogy a nemzeti konzi-zsidókkal lényegesen több a közös nevező és értékalap mint a bolsi zsidókkal.

És talán úgy, hogy nem minden antizemitizmus, amire te rámondod, hogy az.


Sokkal nagyobb rejtély, hogy hogy fér össze a DK és a jobbik - és mégis összefér.


A "palesztinek" ott élnek a legócskább. genyomorúságosabb körülmények között, ott vannak már több nemzedéken keresztül – megfosztva minden polgárjogtól, ahol "arab testvéreik" gettókba préselve tartogatják őket agyútölteléknek Izrael ellen.

Például Libanonban. Vagy Szíriában. Vagy Jordániában. Na: ott igazán szar palesztinnek lenni.


Különben nem csak a halastavak, de az egész Föld belepusztúl a kiszipolyázásába...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó