Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 10. 18:53

Bár pár évvel ezelőtt még tényleg elképzelhetetlen lett volna, ma félig-meddig legitim arról filozofálgatni, hogy hogyan borul össze 2018-ra a Jobbik és a „demokratikus ellenzék” – ahogy tette azt az SZDSZ és az MSZP 1994-ben.

Nézzük meg, milyen lehetőségek kínálkoznak a jelenlegi választási rendszer keretei között!

1. Semmilyen szinten nem fog össze a Jobbik a baloldallal, tehát külön lista, külön egyéni jelöltek. Bár a »realisták« szemében ma ez tűnhet a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ennek van a legkisebb esélye. Pontosabban ennek csak akkor lehet(ne) esélye, ha a Fidesz-KDNP jelenlegi támogatottsága a töredékére zuhanna 2018 elejére (ilyen esetben nyilván vérszemet kapnának az ellenzéki erők és »ki ha én nem?!« alapon mindenki külön-külön akarná megragadni a kormányrudat), vagy ha a Fidesz-KDNP támogatottsága – és persze a belsős előrejelzések – azt mutatnák, hogy a jelenlegi kormányerők bizonyosan megtartják abszolút többségüket az Országgyűlésben, de messze vannak a kétharmadtól: ilyen esetben nem osztana, nem szorozna egy totális ellenzéki összeborulás, ellenben jelentős arcvesztéssel zárulna.

2. Totális összefogás: közös lista, közös jelöltek.Bár matematikailag valószínűleg ez lenne a legsikeresebb felállás – legalábbis a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján, ha botor módon összeadnánk a Jobbik és az összes baloldali párt támogatottságát –, tudvalevő ugyebár, hogy nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. Márpedig egy formalizált választási együttműködés megkötésével a két párt/oldal valószínűsíthetően nagyobbat bukna – már a »megmaradó« választók számát tekintve –, mint amennyit nyerne a »kitartó« választók »összeadásával«.

3. Koordinált jelöltállítás: tehát külön listák, önálló egyéni jelöltek, de koordináltan, azaz minden választókerületben csak egy »összellenzéki« aspiráns. Jelenleg ez tűnik a legesélyesebbnek, és e forgatókönyv még arra is lehetőséget hagyna, hogy összeálljon egy »demokratikus ellenzéki« közös lista, közös »demokratikus ellenzéki« jelöltekkel, akik adott esetben visszalépnek az első forduló előtt (vagy el sem indulnak a jobbikos jelölttel szemben).  A koordinált jelöltállítás is kétféleképpen valósítható meg:

3.1. Az egész országra kiterjedően: azaz valamennyi választókerületet végigmérik-végignézik, és mindenhol az az ellenzéki (MSZP-s, DK-s, PM-es/összbaloldali/jobbikos) jelölt indul, aki a legesélyesebbnek tűnik Fidesz-KDNP-s kihívójával szemben. Ez szintén akkor »érheti meg«, ha valós esély kínálkozik a kormányváltásra – máskülönben újra az arcvesztés problematikája merül fel.

3.2. Csak a billegő (»háromosztatú«) körzetekre kiterjedően: azaz ha a Fidesz-KDNP támogatottsága országosan stabilnak mutatkozik, de a 2010-ben (és nagyrészt még 2014-ben is) tapasztalt egyenletes területi eloszlása megborul, akkor a három erős induló (Fidesz-KDNP, baloldal, Jobbik) esetén billegő 5-10-15-20 (?) körzetben egyszerűen lepaktál a »perverz koalíció«»kényszer szülte«»pillanatnyi« és »helyi« alkuként állítva be az indulást/nem indulást.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107862


Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kende Péter Jobbikos?

"Majtényi szemmel láthatóan zsidó"

http://www.atv.hu/videok/video..

http://alfahir.hu/majtenyi_sze..


" Vona-párt mögé meg szépen besorolt Haraszti, Puzsér meg Heller. Egy hamisíthatatlan szdsz-es zsidó görénybrigád."

A jobbik szavazótáborának 90%-a meg szépen "kisorolna"!!! Ha egy ilyen "összefosás" létrejönne, (amit nem hiszek) akkorát buknának, hogy olyat még a világ nem látott, miközben a Fidesznek megágyaznának kb.20 évre! Ha ez kell nekik, akkor csinálják!!! :))))


Teljesen logikus. Ha beleszakadnak a kitalálói, ebből akkor sem lesz semmi!
Ennyire nem nézhetnék idiótának a választókat. Ha mégis meg merik tenni a politikai háttérszarkavarók, akkor majd viselik a következményeit!

Válaszok:
Negue | 2017. január 10. 20:38

Bizony....bizony

Válaszok:
Negue | 2017. január 10. 20:39

Ja, elfelejtettem, diszlájkolni magam, hogy legyen kettő! :DDDD


"3. Koordinált jelöltállítás: tehát külön listák, önálló egyéni jelöltek, de koordináltan, azaz minden választókerületben csak egy »összellenzéki« aspiráns. Jelenleg ez tűnik a legesélyesebbnek"

JELEN állás szerint én is ezt tartom a logikusnak. Bár mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Viszont egy koordinált jelöltállítást hiába dumál le mondjuk Szabó Gábor meg Molnár Gyula samesza egy vadászkunyhóban kikapcsolt telefonokkal, a végeken azonnal kiderül. Meg persze Fletó nem fogja kibírni nem belepofázni.
Szóval ez a scenario is több sebből vérzik.


SzDSz mindig volt lassan egy évszázada. Hol Kohn Béla, Sámuel Tibor, Lenin fiúk, vagy Galilei kör, reformkör, demokratikus ellenzék. Bánó-Balóné óta épp Jobbik.


"Csak a kiválasztott körzetekben, (a központok által suttyomban támogatott) helyi tárgyalásokkal. Titkolnák, amennyire csak lehet. Sunnyi visszalépések. Hozhat 5-10 újabb egyéni mandátumot, ezzel megakadályozhatják a fideszes 2/3-ot. Ezért ez a második legvalószínűbb! "

Ez reális, de titokban nehezen maradna. Egy-két körzet esetén ( lsd. időközi választások) még lehet a "véletlenre" fogni, de amikor tízesével lesznek ilyenek, azt már nem lehet kidumálni. És ott helyben a talpasok is azonnal ki fogják szúrni, hogy mit erőltet a központ. Ez a jelen állás. ha valamiért 2017 végére, 2018 elejére megroppana a centrális erőtér, akkor viszont felerősödnének a szeparált indulások, mindenki jó helyzetet szeretne. Egyéniben ez is kicsit más, mert ha van egy erős jelenlegi potentát helyben, azok tömegesen kevésbé roppannának meg.
A bolsik vettek le utolsó hetekben már főpolgi jelöltet és figyelem! Egy sikeres főpolgi mellett így is 37%-ot ért el mindenfée protest szavazattal a nagypolitikában amúgy súlytalan jelölt. Persze a vörös Pesten. Ez mondjuk Csornán, vagy Körmenden igen nehezen menne.


"Az szdsz lényegével sem vagy tisztában. Most, 2017-ben sem."

Pont a lényegével vagyok nagyon tisztában. A Kiegyezés óta.
Csak nézd meg Kőszeg meg Haraszti mostani mozgását, vagy immáron Hellerét. Is.
Vagy a csak pár hete beindult majtényiztatást. Ez mind szdsz, a 40 aláíró, mindig más néven, más alakban.
A Jobbik nem új szdsz, hanem régi, emlékezz a Jobbik 2.0 felfuttatására, ahogy 3 arcot is bevittek az EP-be, rögtön a cion tagozatot. 2009 június.
Előtte a Horn Gábor kampányban az SzDSz plakátjai felén már kopaszokat, meg mindenféle jobbikos figurákat tettek fel, tudván hogy annak az SzDSz-nek vége. Itt a busz-végállomásnál még pár hónapja is voltak foszlányok az új jobbikot futtató SzDSz plakátból.
Pártkelte, Balóné - Bánó "vita"? Priceless!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó