Streep és Trump

2017. január 10. 15:27

Sebes György
Népszava

Azért mégse hagyjuk csak úgy lesöpörni a napirendről azt a témát, amelynek felvetésére Meryl Streep a los angeles-i Golden Globe-díjátadó gálát tartotta megfelelőnek.

„Azért mégse hagyjuk csak úgy lesöpörni a napirendről azt a témát, amelynek felvetésére Meryl Streep a los angeles-i Golden Globe-díjátadó gálát tartotta megfelelőnek. Hiába lesz ugyanis Donald Trump mindjárt az Egyesült Államok elnöke, azért Meryl Streep sem akárki. Ő ugyanis kétségkívül napjaink egyik legnagyobb színésznője. Munkásságát minősíti, hogy 19-szer jelölték Oscar díjra - hármat meg is kapott -, 29-szer pedig a Golden Globe-ra, amiből nyolc az övé lett. Most pedig életművéért vehetett át elismerést.

Ebből az alkalomból úgy érezte, nincs értelme kertelni. Tehát kimondta: világunkban »a tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak erőszakra ösztönöz«. S bár nem említette a jövendő amerikai elnök nevét, de mindenki tudta, hogy róla beszél, hiszen felidézett egy történetet, amikor Trump kigúnyolt egy fogyatékossággal élő újságírót. És hozzátette, hogy a megalázás, ha nagy hatalmú embertől származik és nyilvánosan történik, akkor beszűrődik a mindennapi életbe, mert szinte engedélyt ad másoknak arra, hogy ők is így viselkedjenek. Ami nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ezért szót kell emelni ellene. Meryl Streep megtette.

De ez még nem minden. Mintha előre érezte volna, hogyan reagál majd szavaira Trump, beszélt Hollywoodról is. Ahol a külföldi tudósítók osztogatnak díjakat - történetesen a nagy becsben álló Golden Globe-ot. Sokaknak ez valóban üzenet lehet, hiszen szimbolizálják napjaink három nagy ellenségét: a filmipart, a külföldieket és a sajtót. Streep felidézte, hogy »Hollywoodban hemzsegnek a kívülállók és a külföldiek«, majd arra figyelmeztetett, »ha kirúgjuk őket, nem lesz mit nézni a futballon és a vegyes harcművészeteken kívül, az pedig nem művészet«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107856