Spiegel: Orbán Viktor dönti el, ki gazdagszik meg Magyarországon

2017. január 09. 11:49

A német Spiegel hírmagazin hosszú cikkben elemzi a magyar gazdaságot. Azt írják: a gazdasági szféra sem menekülhet a kormány beavatkozása elől; fontos, hogy a szereplők függő helyzetben legyenek, ezért Orbán olyan oligarchákat támogat, akik az ő hívei.

2017. január 09. 11:49

Orbán Viktor hatalma biztosítása érdekében korrupt oligarchikus rendszert épít Magyarországon, melynek a barátok és családtagok is részét képezik – írta a Der Spiegel, Függőségek hálója című cikkében. A hetilap említést tesz Felcsútról, ahol a futballrajongó miniszterelnök házától 50 méterre 3800 ember befogadására képes stadion áll, valamint a kisvasútról, mely részben uniós pénzből épült, s melyen naponta százaknak kellene utazniuk, hogy megtérüljön a beruházás, de többnyire kong az ürességtől. „Ennek a békés idillnek az ura Mészáros Lőrinc” – írja a lap, kitérve arra, hogy a felcsúti polgármester az ország húsz leggazdagabb emberének egyike, hat éve viszont még gázszerelő volt, mígnem iskoláskori barátja Budapesten miniszterelnök nem lett. Azóta cége épített stadiont, vasutat, s Mészáros egy sor cégben érdekelt.

Orbán egója

„Felcsúton Orbán gyerekkori álmai tűnnek megvalósulni, az látható kicsiben, ahogy Orbán Viktor az országot is kormányozza; hét év alatt szigorúan a maga képére formálta az államapparátust.” A lap szerint a miniszterelnök saját embereit ültette az apparátus, a biztonsági erők, az állami média és vállalatok és a bíróságok kulcspozícióiba, sok esetben meghosszabbítva megbízatásukat, hogy így biztosítsa a Fidesz uralmát.

„A fékek és ellensúlyok, melyek a hatalmon lévők önkényét hivatottak korlátozni, zavarják Orbán egóját” – írja a Der Spiegel. A lap szerint a gazdasági szféra sem menekülhet a kormány beavatkozása elől; fontos, hogy a szereplők függő helyzetben legyenek, ezért Orbán olyan oligarchákat támogat, akik az ő hívei. „A miniszterelnök rendszeresen biztosít állami hiteleket és közbeszerzési megbízásokat pártja követőinek. Ő dönti el, hogy ki gazdagszik meg Magyarországon” – állapítja meg a Der Spiegel.

Korrupciós ügyek, államközeliség

Alig telik el úgy hét, hogy ne röppenne fel újabb korrupciós ügy, teszi hozzá a lap. A Der Spiegel azt írja: a kormány célja a hazai vállalkozóréteg kialakítása, s a kormány fejlesztéspolitikájából időnként a miniszterelnök családja, például a veje, Tiborcz István is hasznot húz. A müncheni Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy egyre több magyar sajtóorgánum kerül a miniszterelnök bizalmasainak ellenőrzése alá.

Az SZ kitér a korábban a Népszabadságot és több megyei lapot is kiadó Mediaworks eladására. Említést tesz arról, hogy Andy Vajna filmproducer államközeli bankok segítségével megvette a TV2 csatornát, politikai nyomás alá került az Origo honlap, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója pedig megvásárolta a Figyelő című hetilapot.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OVB_
2017. január 16. 15:20
Ragalom: hatartalan bolcsessegre vall, ha valaki a szulofalujaban, a kert vegebe epit stadiont... Ismet. http://index.hu/sport/futball/2013/09/28/ennyi_maradt_ceausescu_futballkalandja_utan/
kaltran
2017. január 10. 16:26
Szegény, szerencsétlen Spiegel! Nem látják, vagy nem akarják látni, hogy amit leírnak az nem az Orbán rendszer kritikája, hanem a saját kis becsődölt kapitalista úgynevezett nyugatjuk kritikája. Ugyan ne ámítsanak már azzal, hogy ezt a balliberál gennyes gócot fel lehetett volna számolni anélkül, hogy ellenlépésként minden olyan pontra rátette a kezét Orbán (helyesen) melyről azt hitték, ezer évig őket fogja szolgálni. Az ő járomukban csúcsdemokrácia, Orbánéban diktatúra? Ugyn kérem, menjenek a francba. Egy biztos barátocskáim: számotokra vége van a vircsaftnak! Mégis kinek a barátainak kedvezzen OV? Gyurcsány pajtás klánjának? Közröhej!
szancso
2017. január 10. 05:03
Elakartam olvasni az eredeti cikket, de már csak akkor lehet, ha megvásárolom. Jó jel, azt jelenti, hogy egyre inkább fogy az olvasói tábor. Persze szívesebben olvastan volna egy tényfeltáró cikket a német korrupcióról, hiszen a ZDF "Zeit" c. adása - egyébként egy csoda - már pár héttel ezelőtt az alapokig bemutatta, hogy zajlik a korrupció az országban és ez ellen az igazságszolgáltatás tehetettlen. Vagy arról, hogy egyre több muszlim férfi több nejű és az adófizetők pénzén tartatják el a feleségeiket és gyerekeiket, de a hivatalok tehetettlenek. A mandiner ezeket miért nem mutatja be nekünk? Esetleg valamelyik "jobboldali" újság, ha már úgyis túlsúlyban van? Mármint a Spiegel szerint.
zolka50.50
2017. január 09. 22:41
Spiegel??? Hihi! Az otthoni eseményekről hallgatnak, Magyarországról hazudnak... Van még olyan hülye, aki hisz nekik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik