Obama: Az oroszok be akartak kavarni, és be is kavartak

2017. január 07. 18:18

A leköszönő amerikai elnök szerint az oroszok szándéka az volt, hogy bekavarjanak az amerikai választási folyamatba, és be is kavartak. Obama az ABC-nek adott interjúban üzent Trumpnak is, hogy ne felejtse el: a demokraták és a republikánusok egy csapatban játszanak, Putyin viszont nem. Trump közben a Twitteren a demokratákat ostorozta a hackertámadások kapcsán, de arról is írt, hogy csak a hülyék szerint rossz dolog Oroszországgal jóban lenni.

2017. január 07. 18:18

Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy „bekavarjon” az amerikai választási folyamatba. Obama elnök az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának adott interjút, az ABC azonban már szombaton részleteket közölt a beszélgetésből. „Azt hiszem, hogy igaz az, hogy az oroszok szándéka az volt, hogy bekavarjanak, és be is kavartak” – fogalmazott az amerikai elnök. Obama következetesen nem a beavatkozás kifejezést használta. 

Obama arra is figyelmeztetett, hogy a pártviták sora és a megosztottság veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzés szervezeteinek hatékony munkáját. „Az egyik dolog, ami a leginkább aggaszt, az, hogy republikánusok és hozzájuk közel álló tévékommentátorok jobban bíznak Vlagyimir Putyinban, mint amerikai honfitársaikban, ha ezek a honfitársak demokrata pártiak. Ennek nem szabad így lennie” – húzta alá Barack Obama.

Az elnök üzent utódjának, Donald Trumpnak is. „Emlékeztetnünk kell önmagunkat, hogy ugyanabban a csapatban játszunk, Vlagyimir Putyin nem ebben a csapatban játszik” – hangsúlyozta. 

Trump az oroszok helyett a demokratákra mutogat

Szombaton Donald Trump szintén ismét reagált a pénteken nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre. A megválasztott elnök szombat reggeli Twitter-üzenetében ezúttal is mérsékelni igyekezett a hírszerzői megállapítások jelentőségét, s leszögezte: „az egyetlen ok, amiért a gyönge számítógépes védelemmel ellátott Demokrata Országos Konvenció elleni hackertámadásokról beszélünk, hogy a demokraták veresége olyan nagy volt, hogy most totálisan zavarban vannak”. Trump hangsúlyozta azt is: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták volna a választási eredményeket. 

Pár órával később Trump a közösségi oldalon arról írt, hogy Oroszországgal jóban lenni nem rossz, hanem jó dolog. „Csak a hülyék és a bolondok gondolják azt, hogy rossz” – írta, majd kifejtette: Oroszország az ő vezetése alatt a mostaninál sokkal jobban fogja tisztelni az Egyesült Államokat, és közösen talán a világ sok nagy és sürgető problémáját meg tudják majd oldani.  

A volt CIA-vezető beszólt Obamának és Trumpnak is  

Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt vezetője még pénteken este egy televíziós interjúban lényegében Barack Obamát és a demokrata párti kormányzatot okolta a történtekért, mondván, hogy ha már 2015 végétől, 2016 elejétől tudtak az esetleges hackertámadásokról, akkor miért nem tettek ellene. Panetta, aki 2009 és 2011 között volt CIA-főnök, később pedig védelmi miniszter, ostorozta Donald Trumpot is, amiért nyíltan bizalmatlanságát hangoztatja az amerikai hírszerző szervezetek munkáját illetően. (MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2017. január 08. 20:38
A kiszivárgott emailek hitelességét senki nem vonta kétségbe. Azt pedig nagyon visszásnak tartom, hogy Obama az utolsó pár napjában ennyire vagdalkozik. Húzzon már el a francba!
illesl
2017. január 08. 16:02
Ügy hülye obama és a derék demokraszi csapat ahogy van. A bukásukért ki a felelős: a választó, Orország, Orbán Viktor, a Fidesz és személyesen Vlagyimir Vlagyimirovics.... Nem ők vezették amerikát s a titkosszolgálatukat???
Aerion
2017. január 08. 11:10
... Obama: Az oroszok be akartak kavarni, és be is kavartak ... És jól is tették.
tango47
2017. január 08. 11:01
Le kellene már nyelni a keserű pirulát. Nem lamentálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik