Csapnivaló a magyar diákok digitális tudása?

2017. január 05. 23:26

Az óvodáknak és az általános iskolák alsó tagozatainak helyben kell maradnia, de a felső tagozatokban összevonásokat kellene végrehajtani. Nem a spórolás végett, hanem mert ez a gyerekek érdeket. Interjú.

2017. január 05. 23:26
Thaisz Miklós
Magyar Nemzet

Az imént említette, hogy nem szeretné relativizálni a szaktárca szerepét. Akkor mégis miben érzi a saját felelősségüket?

Ha a 2013-ban bevezetett NAT-ot még jobban sikerült volna kidolgozni, és még jobban eltalálták volna a műveltségi területek közötti arányokat, akkor most nem kéne gyökeresen új alaptantervben gondolkodni. Jelenleg a tantárgyi struktúrán belül kisebb az aránya az alapkompetencia-fejlesztést leginkább szolgáló tárgyaknak, például a matematikának vagy a magyarnak. Ezen lehetne változtatni. Emellett ha valamire még nem fektettünk elég súlyt az elmúlt években, akkor az az intézményvezetők megerősítése volt. Fontos lenne őket motiválni, szakmailag támogatni, felelősséget, mozgásteret adni nekik, hiszen ezen a szinten a legkönnyebb és leggyorsabb pozitív irányú változásokat elérni. Érdemes lenne arról is többet beszélni, hogy egyre több a hátrányos helyzetű gyermek. Sok száz olyan nagyon rossz helyzetű iskola van, ahol komoly kihívás megfelelő szakképesítésű tanárokat találni. Nehezebb eredményt elérni azokon a településeken, ahol a szülők legfeljebb nyolc osztályt végeztek. Ezeken a helyeken szóba sem kerül, hogy a gyerekek tanuljanak otthon délutánonként, az iskolában kell nekik megtanítani még a legalapvetőbb higiéniás szabályokat és szociális készségeket is. Az, hogy a magyar iskolarendszer nem tudja kompenzálni a szociális hátrányokat, nemcsak oktatási, hanem társadalmi kérdés is.

Mi a megoldás?

A megfelelően átgondolt és megvalósított integráció. Jelenleg a középosztálybeli családok nem íratják olyan iskolába a gyereküket, ahol magas a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma. Magyarországon – ahol az oktatási rendszerhez mindenki ért, mint a focihoz – könnyen rámondjuk, hogy a rosszabb képességű diákokat külön kell tanítani, és akkor jobb lesz. Ez nem igaz, azok az országok sikeresek elsősorban, ahol nincsenek óriási különbségek az iskolák között.

És ezzel visszatértünk a kormányzat felelősségéhez. Milyen érdemi lépések történtek a hatalmas különbségek felszámolására?

Jogos a kérdés, csakhogy olyan társadalmi beidegződések, becsontosodott szerkezetek vannak, amelyen változtatni nagy politikai bátorságot és bölcsességet igényelne. A társadalmi különbségeket már az önkormányzati fenntartású iskolarendszer sem tudta orvosolni.

Ahogy egyelőre a Klik sem.

Mióta létrejött az állami fenntartás, nem zártak be iskolákat. Ám ez sem feltétlenül jó. Vannak olyan helyzetek, amikor szakmailag észszerű döntéseket kellene meghozni, akár annak árán is, hogy iskolákat vonunk össze. Ugyanis míg Magyarországon nőtt az elmúlt években a pedagóguslétszám, a diákoké drámaian csökkent. Mégis azt látjuk, hogy sok intézmény küzd tanárhiánnyal. Ennek az oka, hogy rengeteg olyan kis iskola van, amely szakmailag nem alkalmas eléggé a diákok fejlesztésére. Személyes meggyőződésem, hogy ezen a területen lenne dolga az államnak, de ez rendkívül alapos körültekintést, sok egyeztetést, jó kommunikációt és óriási bátorságot igényel az oktatásirányítás részéről.

Tehát azt javasolja, hogy zárjanak be, illetve vonjanak össze iskolákat?

A szükséges tartalmi és módszertani változtatások mellett ez is hozzájárulhatna a magyar oktatási rendszer színvonalának javításához. Persze egy ilyen lépés elsőre népszerűtlen lenne, a kormány még több kritikát kapna, és az ellenzéknek jó alkalom lenne rá, hogy utcára vigye a pedagógusokat. A kérdés azért is kényes, mert bizonyos településeknek a saját kis iskolájuk és óvodájuk jelenti a garanciát a megmaradásra. Ezért azt gondolom, az óvodáknak és az általános iskolák alsó tagozatainak helyben kell maradnia, de a felső tagozatokban összevonásokat kellene végrehajtani. Nem a spórolás végett, hanem mert ez a gyerekek érdeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. január 06. 13:46
A francot csapnivaló! Pont annyit tudnak, amit tudniuk "kell". Ha többet tudnának, szarnának rá, mert akkor akkor nem lehetne felfűzni őket a bármikor lekapcsolható tudásra.
Toledo
2017. január 06. 08:19
"Ez egy szalonlibsi-konzi szarpacsmagolás." Tökéletes meglátás.
vendelin
2017. január 06. 08:08
"azok az országok sikeresek elsősorban, ahol nincsenek óriási különbségek az iskolák között" Nekem gyerekkorom vannak tapasztalataim a brit iskolákról. Már a '80-as évek második felében is óriási különbségek voltak az állami és az elit magániskolák között. Előbbibe jártak a bevándorlók és a munkásosztály gyerekei úgynevezett mozaik osztályokba (ez volt az ottani interkulturális integráció). Ezeknek az iskoláknak a "színvonala" meg sem közelítette a magán vagy egyháziakét (amelyekben olyan fasisztoid tünetek is voltak, mint az iskolai egyenruha például...) Még egy szó az integrációról: 10 év tanítás, és némi nemzetközi tapasztalat után azt mondom, hogy én még soha sehol nem láttam, hogy az integráció sikeres lett volna. A rendszeresen jó példának felhozott finn vagy japán oktatás esetében a helyzet az, hogy ott az oktatásnak nem kell kompenzálnia olyan súlyos szociális hátrányokat, mint a magyar köznevelési rendszernek. A brit vagy a francia oktatás esetében is inkább kulturális különbségek kompenzálásáról van szó, de ott már előtűnnek a szociális differenciák is. Az oktatásuk színvonala szerintem nem is jobb, mint a miénk.
Maddox
2017. január 06. 01:09
"azok az országok sikeresek elsősorban, ahol nincsenek óriási különbségek az iskolák között" Mint pl. Finnországban. Szóval olyan helyeken, ahol nincs egymillió cigány, és a gyerekek között tényleg csak anyagi szempontból vannak különbségek. (lehet rasszistázni, sőt, ajánlott)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik