Ő lehet az isztambuli vérengzés elkövetője

2017. január 03. 14:44

Továbbra is szökésben van a szilveszteri isztambuli vérengzés elkövetője, akiről most már fotókat is közzétettek. A férfi török sajtóértesülések szerint már a merénylet előtt jóval Törökországba érkezett, és hogy kerülje a feltűnést, a családjával utazott.

2017. január 03. 14:44

A feltűnés elkerülése végett feleségével és két gyerekével együtt érkezett Szíriából Törökországba 2016 novemberében az újévi isztambuli merénylet elkövetője – írta kedden titkosszolgálati és terrorelhárítási forrásokra hivatkozva a Habertürk című tekintélyes török napilap. Az újság úgy értesült, hogy a férfi, aki az Iszlám Állam (IÁ) tagjaként harcolt  Szíriában, családjával először a közép-törökországi Konya városába ment. A Sabah című legfőbb kormánypárti lapnak az is tudomására jutott, hogy a terrorista 15 nappal ezelőtt érkezett Isztambulba.

A Habertürk információi alapján a támadó a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik. A merénylettel kapcsolatban a hatóságok eddig őrizetbe vették az elkövető 12 isztambuli ismerősét, valamint a feleségét, akit Konyában állítottak elő. A Habertürk arról is beszámolt, hogy a tettes szalaggal kötötte össze a gépkarabélyába illesztendő tölténytárakat, hogy a cseréknél kevesebb időt veszítsen. A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak – írta az újság. Egy szemtanú szerint háromszor is azt kiáltotta, hogy Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb!).

A lap szerint Törökország mozgatható tömbökből álló betonfalat épít a szíriai határ teljes, 911 kilométer hosszú szakaszán, amelyből már csak 28 kilométer hiányzik.

A Sabah cikke szerint a merénylő három darabot is felrobbantott abból a Flashbang nevű amerikai villanógránátból, amelyet az Egyesült Államok különleges erői is alkalmaznak. A Flashbang háborúban az ellenség látó- és hallóképességének ideiglenes korlátozására szolgál, emberi élet kioltására nem alkalmas.

A Reina szórakozóhelyen végrehajtott merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi. A tömeggyilkosság elkövetését az IÁ magára vállalta. Hétfő éjszaka és kedd hajnalban a török rendőrség helikopteres és páncélautós támogatással mintegy tucat helyszínen tartott rajtaütést az Isztambul európai oldalán fekvő Zeytinburnu és Basaksehir városrészekben, de a tettes nem került kézre, továbbra is szökésben van.

A török hírtelevíziók kedden beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren. Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült. (MTI)

*

Fotó: Hürriyet Daily News

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2017. január 03. 22:02
Ez csak egy bemutató volt, egy ízelítő arról, hogy milyen lesz ha a Szíriában tapasztalatot szerzett harcosok át jönnek Európába. Kommandót alkotva, villám gyors akciókat végrehajtva nagyon hamar szét tudnák zilálni az egész kontinenst.Támogatóik és követőik szép számmal akadnának a már itt lévő dzsihádisták személyében. Persze lehet, hogy tévedek Merkelék ezt biztos másként látják.Ők, legalábbis szerintük, urai a helyzetnek.
Akitlosz
2017. január 03. 20:17
"A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak – írta az újság." Jó az a golyóálló mellényes rendőrök ellen is.
jelszó
2017. január 03. 20:13
Miért nem Merkellel szelfizik?
kérdés
2017. január 03. 19:43
A FAZ tudja, szerintük kirgiz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik