Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2017. január 1. 08:01

Legjobban talán Mészáros Lőrinc lepődött meg 2016-ban. Ő például nem számított rá, hogy vesz 17 szállodát. Arra sem, hogy médiabirodalmat vásárol. Aztán mégis. Egy szép napon arra ébredt. Végül is jobban járt azért, mint Gregor Samsa, igaz, rá még egy kitinpáncélos bogárnál is rondább állatok nevén utal a nép újabban – ami felettébb igazságtalan, hiszen Mészáros mit sem sejtett.

A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek.

Stumpf András írása.

*

 

Kapkodhattuk a fejünket 2016-ban rendesen. Ennyi meglepetést egyetlen év sem hozott 1989 óta Európában, a nagyvilágban és itthon. Bele is szédültünk kissé. A Közel-Kelet és Afrika katasztrófája már nem meglepő és mulatságos sem lesz sosem, szóval ezekkel most nem foglalkozunk. Putyinnal sem. Miért? Csak.

Kezdjük inkább Kölnben. 2016 ott kezdődött el ugyanis. Épp egy éve, amikor is a helyi pályaudvar előtt aleppói atomfizikusok tesztelték önmagukon a maghasadást, a tömeges kísérlethez segítségül hívva némi germán női humán erőforrást is. Maga az esemény nem volt meglepő, ám hogy a nagy német sajtószabadságban napokig ne legyen hír ebből a vezető orgánumokban – ez minket azért némileg mulattatott itt, a köztudottan diktatórikus Mucsa-alsón. Merkelföldén is gondolkodóba estek néhányan, kisebb pofonokat is kiosztottak a Willkommenskulturnak a tartományi választásokon, de a nagy csattanások hangját Anglia és Amerika felől hozta a tenger és az óceán. 

Brexit. Trump. 

Valódi meglepetések. És: mulatságos reakciók. 

Ritka, amikor ennyire nyíltan mutatja ki egy politikai kultúra teljes stábja, hogy miközben toleráns, liberális és baloldali elvileg, mekkora gigantikus elittudata van. Mi volt a reakció mindkét esetben? Hát hogy egyrészt elközelg a világvége most már, másrészt, hogy ennek okozója a prosztó, suttyó, képzetlen fehér vidéki. Ez az érvkészlet főleg Amerikában vicces: ha Clinton nyert volna, vajon ugyanezek a toleránsok leírják, hogy a prosztó, suttyó, képzetlen fekák és latinók juttatták őt az elnöki székbe?

Költői volt a kérdés.

Mulattató volt mindenesetre, mennyire nem értik. Itt ez a Trump. Nőket sértegetett. Aztán mégis több fehér nő szavazott rá, mint az aranyos Romney-ra korábban? A libsi válasz: mindent átitat a hímsovinizmus. A rendszer bedarál, átformál, a nő nem ismeri fel saját érdekét, önként megfelel rá osztott, elnyomott szerepének. Kényszeríteni kellene, hogy szabadon meneteljen a történelem jó oldalán, de nem lehet, hiszen a sovén rendszer, a fasisztoid társadalom bedarálta, hogy ne is ismerje fel saját érdekét. 

Pedig nagyon is felismerte a saját érdekét. Mert mennyire is érinti a texasi fehér háziasszonyt, hogy Trump húsz éve lekurvázott valamilyen nőszemélyt? Nos, semennyire. Nem őt ribancozta, magánban volt bunkó. Mennyire érinti ugyanezt a háziasszonyt az illegálisan érkezett latinó csoport jelenléte a szomszéd utcában? Nagyon. (Több mint másfél millióan vannak ilyenek csak az ő államában.) Tehát ha a háziasszony úgy van vele, hogy bár Trump bunkóskodott, de ezeket kizsuppolná, ezért aztán rá szavaz – azzal nagyon is racionális döntést hoz.

A liberálisok szerint ezzel szemben a post-truth korszaka kezdődött el, amikor az igazság nem számít. Én nem tudom, elkezdődött-e valami, de az USA-ban csupán az történt, hogy az erkölcsi megbélyegzésnél fontosabb lett az érdek. A politika tehát politikább lett. Sokan ugyanis újra rájöttek, hogy elnököt választanak. Politikust. Akinek a dolga az, hogy az érdekeiket képviselje, nem pedig, hogy valamilyen főpapi testület szerint univerzálisnak minősített értékeket jelenítsen meg, dogmákat fogalmazzon és indexre helyezzen műveket, gondolatokat. 

Az egy másik állás.

A pápáé. Neki lehet nagy, univerzális jóságokat mondogatnia. Ahogy Ferenc szokta is. A pápa, aki kognitívdisszonancia-feloldó feladatokkal bombázta a konzi katkókat idén is (ez már kevésbé meglepő, de még mindig mulatságos), így aztán lassan transgender-tanszékeken is népszerűbb mint a budai hegyoldalakon. 

Hazaértünk tehát. Nézzünk körül itthon is! Nálunk már évek óta divatol a totálisan érdekvezérelt politika, amelynek píszíellenessége kedves is lehetne szívünknek, de mulatságos meglepetések egész sorát hozta el 2016-ban is.

Legjobban talán Mészáros Lőrinc lepődött meg 2016-ban. Ő például nem számított rá, hogy vesz 17 szállodát. Arra sem, hogy médiabirodalmat vásárol. Aztán mégis. Egy szép napon arra ébredt. Végül is jobban járt azért, mint Gregor Samsa, igaz, rá még egy kitinpáncélos bogárnál is rondább állatok nevén utal a nép újabban – ami felettébb igazságtalan, hiszen Mészáros mit sem sejtett. Persze csak a nép azon része utal rá az emlős állatok két legcsúnyábbikának („oligarcha”, „stróman”) nevével, amely a szabadságot fontosnak tartja. A Népszabadságot.

A lapot, amely nincs többé. És ez azért nem mulatságos. Csak meglepő. Nem gondoltuk volna tavaly ilyenkor.

Ahogy persze azt sem, hogy a Magyar Nemzet mottója ez lesz: „Mindig ellenzékben”. Ezen mondjuk talán még Simicska Lajos is felröhögött. Az mondjuk bizonyára nem lepte meg, hogy akik csúnya emlősök neveit aggatták rá évtizedeken át, most már nem rá aggatják, hanem Mészáros Lőrincre. Akik szerint meg eddig „nemzeti nagytőkés” volt, na, szerintük lett hirtelen a hazát gúzsba kötő oligarcha.

Ha valaki, Simicska tudja, hogy pénz beszél, kutya ugat. Most mások vásárolják a kormánypárti vakkantásokat, ugyanúgy közpénz-tenderek nyereségéből, ő meg most kormányelleneseket vesz. (És finanszíroz egy-két kis, önazonos, minőségi szigetecskét is, amilyen például egykori lapom, a Heti Válasz.) Simicskának amúgy is a tavalyi volt az igazi, nagy meglepi éve: a Fluor próféta által is megjövendölt gecigránát akkor robbant. A nemes gránátalmafa ízes gyümölcse mindenesetre szépen érni kezdett 2016-ban, év végén még Kálmán Olga is a Hír TV-hez szerződött... 

Ezt sem hittük volna egy éve.

Meg azt sem, hogy mostanra túl leszünk a egyik legértelmetlenebb népszavazáson. Egy másik ellenében dobta be eredetileg a miniszterelnök, a vasárnapi zárva tartós ellen, ami a szocik ötlete volt és akár meg is lepődhettünk volna rajta. Egy balos párt, amely kitartóan harcol a munkavállalók érdeke ellen? Minthogy azonban az MSZP-ről van szó, csupán mulattatott a dolog: meg azért nem lepődtünk. A fideszes gáncson annál inkább. Az Év szégyene-díj mindenképp jár a választási irodánál tobzódó kopaszok akciójáért, bárki találta ki azt. 

Mélyre ment akkor a kormánypárt és a kvótakampány színvonalával sem emelkedett sokkal magasabbra, de akkor ez már nem volt meglepő. Meglepő az volt, hogy „politikailag érvényes” lett a referendum.

Azaz: érvénytelen. 

A Fidesznek nem jött össze az ötven százalékos részvétel, pedig ugye nagy, országos ügyekben régen volt már olyan, hogy nem teljesült Orbán Viktor vágya. Gondban persze nincs a kormányfő: lecsekkolta a rendszert, tudja, '18-ra hol kell javítani rajta, az ország makromutatói jók, kihívója meg csak majdnem lett.

Vona Gábor megszorongatta ugyan néhányszor a Parlamentben, de csak nem nőtt az egekbe a Jobbik népszerűsége. Pedig Vona leszámolt még Novák Előddel is és nagyon cuki lett. Csak hát eközben Toroczkait tette meg alelnökének, aki meg annyira cuki, hogy városában betiltotta a minaretépítést és a Pride-ot – megmentve mintegy Ásotthalom népét a rája leselkedő homokos müezzinektől, akik már készenlétben álltak, hogy titkos CIA-pénzből gyorsan felhúzott tornyokból napi ötször rikácsolják bele a tiszta magyar légbe: vájemszíéj. 

Hát a többi ellenzéki párt?

2016-ban kimúlt az LMP. Hivatalosan még létezik, de mi már májusban eltemettük, amikor Schiffer András kiszállt onnan. Most már látszik: nem volt korai a harangozásunk.

Lassan az MSZP fölött is kondíthatjuk. Aki nem hiszi, nézzen bele Kunhalmi Ágnes fővárosi elnök legutóbbi sajtótájékoztatójába. 

DK? Rég lemondtak arról, hogy nyerhetnek '18-ban, bármilyen összefogócskázás tagjaként.

A baloldal Jobbikkal való összefogásának lenne persze értelme, de csak suttyomban, úgy, hogy a választók ne lássák. Az után, hogy a balos ellenzék már összeszervezte magát és kijelölte saját vezetőjét. Akkor az a vezető, bárki, elcsattoghatna Vona Gáborral egy lakatlan szigetre telefonok nélkül, tollal és papírral, összerakni, ki hol indít erős, hol pedig gyenge jelöltet, ki melyik választókerületre költ. Így talán esélye lenne az ellenzéknek, hogy legyőzze a Fideszt.

A balosok töketlenkedését látva már az alapfeltétel megteremtésére sincs esély. Arra tehát, hogy kijelöljék vezetőjüket. Előválasztási ötletelésükből meg, ha lesz is valami, a Jobbikkal úgy már nem fognak tudni dealelni aztán. 2017 első napján tehát továbbra sem látszik, hogy bármi veszélyeztetné a Fidesz-hatalmat. 

A kötvényügyek, kopaszok, közpénz-milliárdok magánná csiribúzása, propeller-hazugságok és a tömény médiagátlástalanságok éve után ez azért nem is annyira mulatságos. Az ellenzéki teljesítményt látva persze nem is túl meglepő.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/107547


Összesen 193 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Minden magyarnak: BÚÉK!

Továbbá minden bal-, liberális és nem a nemzeti oldalhoz tartozónak is, feltéve:
ha egzaktan megindokolja,
miért rossz az Orbán-kormány...
ill. az Orbán-kormány szidalmazásának, gyalázásának megalapozottságát egzaktan bebizonyítja.

Minden magyarnak, indok nélkül: BÚÉK!


HeHe!

Azt a költői kérdést MGT kollégától azért meg kellene kérdezni.


Ha ennyire nem megy se a szövegértés, se a számítástechnika, hagyd a csudába. A szöveg irónia volt, a nick pedig hamisított. Hogy miért öröm valakinek palikát hamisítania, az persze tényleg fölfoghatatlan.


Indulásra; Mindenkinek eredményes, boldog új esztendőt kívánok. Beleértve Stumpf Andrást és a Mandiner összes munkatársát.

Évet értékelve, a Mandinert sem hagyjuk ki. Szerintem a Mandiner jó évet zárt 2016 évben. A történésekből egyre szélesebben merített, megjelenítve a társadalomban zajló események teljes tárházát. Így mindenki megtalálhatta a magának tetsző írásokat, ahogy a nem tetszőket is. Egyre több trollt vonzott és ez is növelte a kattintások számát. Ugyanakkor lehetőséget biztosított a kommentelőknek, hogy bárki saját szűrőt állíthasson be magának. Ki kell még emelni, hogy egyes kommenteket kiemelve, külön is szemlézte. Sajnos azonban ez ellaposodott, aminek akár hanyagság is lehet az oka. A hanyagságot a kommentek alacsony színvonala is okozhatja, mint ahogy a Mandiner stábjának a nem kellő odafigyelése, az ez irányú tevékenység ellaposodása. Szerintem lenne pár megújításra váró dolog, amellyel az értékes kommentelőket be lehet vonni, aktivizálni lehetne.

Stumpf András mostani írása.

Egy szóval jellemezve; óvodás. Talán a nagy csoportost megüti. Amiről ír okozat, és az okozatoknak csupán egy parányi része. Ez igaz külföldi és belföldi viszonylatban. A szerző elfeledkezik, hogy Magyarországon és a világ legtöbb országában kapitalizmus van. A kapitalizmusban pedig minden áru, minden megvehető. Még a média és a média munkás is. A kérdés csupán annyi; ki fizet többet.

Megemlíti az amerikai választásokat és előtérbe helyezi Trumpot, majd „kitárgyalja”. Hol van a többi? A Clinton család, a Bush család, a fegyver gyártók, olajmágnások, bankmágnások? Hol van az őket támogató média?
Ugyanezt elmondhatjuk a berxit kapcsán, vagy Merkel migráns felfogása kapcsán is. Mindezt összekapcsolja az Európai Unió, az EU-USA kapcsolata. (Méltányolom, hogy Hillary Clintont megemlíti és felteszi a költői kérdést. Vajon miért nem válaszol a kérdésre?)

Magyarország viszonylatában az elmúlt 26 évet, de akár a 30 évet nézzük, mindig voltak Simicskák, Mészárosok, és a jövőben is lesznek. Hol a többi név? Hol vannak a külföldi cégek mögött álló nevek? A többi pártnál nincsenek hasonlók? Vannak. Még a Jobbikban is. Csak még nem került olyan mértékben előtérbe, mint az MSZP-nél, a Fidesznél mivel eddig nem voltak kormányon. Ugyanakkor láthattuk, hogy az MSZP/SZDSZ miképpen kormányzott és mi lett az eredménye. Azt is láthattuk, hogy milyen támogatást kaptak, kapnak még ma is az EU bürokratáitól.

Közpénz tenderek. Akkor jobb volt, amikor a „közpénz tenderek” nagyobb hányadát a külföldi – francia, olasz, német, osztrák – cégek nyerték? Látszólag igen, mert akkor ezek a cégek hallgattak. Most meg tele szájjal kürtölik a médián keresztül a korrupciót. Igen. A kapitalizmus magába hordozza a korrupciót. A különbség annyi, hogy a fejlett államok már több száz éve ezt csinálják és rendelkezésükre áll a közhangulatot befolyásoló média, az értékelő, minősítő szervezetek. Így lesz aztán a korrupcióból lobbi tevékenység, amelyet a jog szintjére emelnek.


Az öntudatos magyar szavazó, mint etalon?

"Fej vagy írás? Így döntötte el Stumpf András, hogyan szavaz"
http://mandiner.hu/cikk/201610..

Válaszok:
Berecskereki | 2017. január 1. 15:02

Jut eszembe.

A képet le kellene cserélni azzal, amikor Stumpf András feldobja a pénzérmét, hogy eldöntse miképpen szavazzon.


Stumpf András olyan, mint a tizenegyest kapu fölé rugó játékos, aki azzal védekezik; nem a rúgással volt a probléma, hanem azzal, hogy kicsi a kapu.

Átfogalmazva (egyes számban)erre is idézni lehetne Bucigyuri mondását; Nem a zsemle kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy!


A mondat így is érthető, ha ez előző részt is figyelembe vesszük. Más kérdés, hogy a "megszorongatta" állítás valós, vagy hamis.
Ez lenne a lényeges és nem az, amit hiányolsz.


Azért azt vegyük figyelembe, hogy egy Junior Prima Díjjal, továbbá Minőségi Újságírásért-díjjal kitüntetettről van szó.
Keményen meg kellett/kell érte küzdenie.
;-)


Tunya! Tényleg igaz, hogy a hátadra tetováltattad "BAL-RAD"?


"Kapkodhattuk a fejünket 2016-ban rendesen. Ennyi meglepetést egyetlen év sem hozott 1989 óta Európában, a nagyvilágban és itthon."

Azért az öszödi "igazság" beszéd sem volt piskóta. Azt nehéz lenne überelni. Bár ki tudja! Egy Junior Prima Díjasnak és egy Minőségi Újságírásért-díjasnak talán még ez is menne.


"Televíziós vitaműsorok gyakori szereplője, zenei érdeklődéséből fakadóan az MTV Dob+Basszus című műsorának is állandó szakértője volt."

Őszintén megmondva, engem ez a +basszus zavar. Vajon az el szócska véletlenül maradt le?

Természetesen ez is csak költői kérdés.


Félretéve az iróniát, a 2016-os év ugyanolyan volt mint a megelőző öt év. Az ellenzék meztelen lúdtalppal, hátsóval siklott a jégen, miközben kiabálta: Korrupció+ Korrupció! Korrupció! Mi kimaradunk!
A koronát Kunhalmi Ágnes tette fel az év végi sajtótájékoztatója tette fel; http://www.hirado.hu/2016/12/3..
Ennek címe akár az is lehetne " A barbi baba elment hazulról"


Kár, félreértéseken nyargalni és egymást ócsárolni.
Hollandiában öröklött királyság van, csak éppen a hajdani királyi teljhatalom nélkül.
Mint ahogy minden skandináv országban is van királyság, miközben ezek demokratikusabb államok mint pld Olaszország.
De ugyanez a helyzet Nagy-Brittániában is. Ezekben a modern királyságokban, jelentös reklám-funkciója van a királyi családoknak, akikkel tele vannak a pletyka-lapok is.


Kár, félreértéseken nyargalni és egymást ócsárolni.
Hollandiában öröklött királyság van, csak éppen a hajdani királyi teljhatalom nélkül.
Mint ahogy minden skandináv országban is van királyság, miközben ezek demokratikusabb államok mint pld Olaszország.
De ugyanez a helyzet Nagy-Brittániában is. Ezekben a modern királyságokban, jelentös reklám-funkciója van a királyi családoknak, akikkel tele vannak a pletyka-lapok is.


Minden az, amit csinálnak belöle.
Ez a Királyságra is érvényes.

Ugyanez a fogalom már sokmindent jelentett a történelem folyamán. És éppen ezért, félreérthetö is lehet. Nem hiszem, hogy a holland Willem-Alexander mostani funkciója olyasmi lenne mint pld a francia királyoké volt. Pedig mindegyik "király". Kár emiatt begörcsölni.


A Mandiner kinyitotta a ketrec ajtót? Az üvegtigrissel mi van? A vakhangya 1-7-ig elfekvőben?
Te kitennél egy teljes OPNI osztályt, ha elvbarátaid nem zárták volna be.


Mit vigyorogsz.
A Mandiner által ki vagy szűrve. Csak úgy jön be a huttinger név alatt a hozzászólásod, ha kikapcsoljuk a mandiner szűrő listáját. Ezért változtatsz neveket. Továbbá azért, amikor észreveszed, hogy a többség szűrő listára tett. Neked a bejegyzéseiddel a célod a fórumtársak vegzálása. Ezért vagy nálam is szűrőlistán és csak néha kapcsolom ki.
Most viszont visszamész a trolltartóba.


Lesz itt meglepetés 2017-ben, ha Európában naponta lesznek hasonló történések.

"Za­var­gás tört ki Len­gyel­or­szág­ban

Zavargások törtek ki az északkelet-lengyelországi Elkben vasárnap, miután szilveszter éjjel egy kebab bárban meggyilkoltak egy helyi lakost; a rendőrség őrizetbe vette az étterem négy alkalmazottját - vélhetően algériai, marokkói és tunéziai állampolgárokat -, valamint a bárt megrongáló tüntetőket."
http://ripost.hu/cikk-zavargas..


Van amire már azt kell mondanunk, hogy ott már öt perccel múlt éjfél.


Te, mint egy bukott SZDSZ-szes pártag jobban tennéd, ha hallgatnál, mert annyi kárt egyik párt sem tett/tesz az országban, mint amennyit ti tettetek/tesztek.


Korábban Simicskával, most Mészárossal szerzi a Fidesz, illetve Orbán a pénzt a párt működtetéséhez és a választási kampányok finanszírozásához. Lehet erre kurva finnyásnak lenni (magam is az vagyok), de ennek a megoldásnak az az alternatívája, hogy kérni kell olyanoktól, akiknek van. (Jelenleg nincs a demokráciákban harmadik megoldás, állampártot meg ugye(?) nem akarunk ismét.) Hát akkor már inkább Mészáros, mert, ha a multik adnak, vagy szelfmédmen "oligarchák", akkor a politikusoknak is adniuk kell cserébe ezt-azt - természetesen a mi kontónkra. Így pedig, ha a házi pénzcsap feltételeket mer támasztani, ki van rúgva. Gecizhet, de az állami pénzcsapok azonnal el lesznek zárva előle.

A belterjes médiahabonyázás pedig éppen azért nem érdekli a magyar háziasszonyt, amiért az amerikait a médiatrumpozás. Az érdekei miatt. Mert amióta Orbán kormányoz, kiszámítható a középosztálybeli családok élete: van adókedvezmény, rezsiállandóság és nincs infláció. Nem kell rettegni a januári áremelkedésektől, a folytatólagos "megszorításoktól" és attól, mekkora a "hiány". Lehet, hogy "lopnak" és az arrogáns bankelnök kénye-kedvére osztogatja a "közpénzt", mégsincs "hiány". (Mégse lophatnak olyan sokat, gondolja a háziasszony.) Hogy mi a fenétől van vagy nincs "hiány", azt ugyan nem tudja, de ha van, akkor elvesznek tőle - ennyit megtanult az elmúlt negyedszázadban. És az az érdeke, hogy ne vegyenek el tőle, inkább adjanak neki. Ha csak kicsit adnak, az is jobb, mintha elvesznek.

Nem ment gyorsan, de a magyar megtanulta, hogy a Nyugat fogyasztását nem fogjuk utolérni, és, hogy nincsenek csodák. Érdemes a keveset is megbecsülni, mert jobb szerényen, de nyugodtan élni, mint állandóan kecsegtetve, ám folyamatos frászban. És ez a tanulság a Gyurcsány-Orbán választásban is kifejeződik számára.

Egyébként pedig a háziurak és háziasszonyok azt is szeretik, ha az országuk vezetője határozott és döntésképes. Márpedig a muszlim bevándorlás ügyében megvédett bennünket a bajtól, és attól, hogy méltatlan idegenek tömegére költsük a közpénzt. Az ellenzéki érzelműek azt is megengedhették maguknak, hogy politikát játsszanak a népszavazáson és otthon maradjanak.

Ebben az országban belátható ideig senki nem fog kampányt folytatni annak érdekében, hogy fekete-afrikai és muzulmán "menekültek" tömegeit telepítsük be. Mert a "fölösleges" népszavazás kapcsán egyértelművé vált, hogy 50% alatti volt ugyan a részvétel, de 90% fölötti az egyetértés.


Most ezt komolyból mondod? Ha igen, akkor nagyon-nagyon nagy a Te hited!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó