Orwell mai gondolatrendőrei

2016. december 23. 13:50

A berlini iszlamista terrortámadásnak szintén van egy olyan olvasata, hogy semmi értelme a továbbiakban is görcsösen ragaszkodni a valóságtagadó magyarázatokhoz.

2016. december 23. 13:50
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

Adva van tehát a neoliberalizmus, a kulturális marxizmus és a liberális demokrácia, mint a gazdaság, a társadalom és a politika (állam) hármasságáról szóló univerzális eszmerendszer, amely a globalitás, a globális uralom szép, új világát hivatott megalapozni. Mi kell még ahhoz, hogy ez meg is valósuljon? Nem más, mint ennek az új világlátásnak az általánosan elfogadottá tétele. Az emberek döntő része azonban nyilvánvalóan nem hajlik arra, hogy a generációkon át megszokott nemzeti, vallási, politikai, kulturális, nemi és családi kereteiből kilépjen egyfajta módszertani individualizmus (Karl Popper) szellemében. Éppen ezért megfelelő eszközökkel kényszeríteni kell őket arra, hogy megszokják az új gondolkodásmódot, amely kiindulópontul szolgál ahhoz, hogy az ennek megfelelő új világrendet is elfogadják egy idő után; erre a legjobb módszer a politikailag korrekt beszédmód.

Valójában mi tehát a PC? Nem más, mint irányított, manipulált valóságértelmezés. Nem a realitásból, hanem meghatározott eszmei premisszákból kiinduló és azok alapján a jelenségeket meghatározott szempontok szerint láttató valóságértelmezés. És itt már a valóságos uralom terepén járunk. Ha megszabják a nyelvezetet, amit használhatunk, ha megszabják, hogyan kell értelmeznünk a valóságot, akkor a szabadságunkat veszik el. Ugyanis nyelvünk szerkezete visszatükrözi a politikai hatalom szerkezetét. S itt a PC beszédmód – mint verbális, szellemi diktatúra – átmegy valóságos, politikai diktatúrába. Az a céljuk, hogy a tömegek társadalomról, gazdaságról, politikáról, családról, kultúráról stb. vallott nézetei átalakuljanak, s egy új világszemlélet fokozatosan természetessé váljon számukra.

A PC tehát nem más, mint XXI. századi modern diktatúra. A vele szembeni ellenálláshoz azonban – fogalmi szinten – nem arra van szükség, hogy a PC ellentétét hangsúlyozzuk, tehát dacosan azt mondjuk, hogy ezzel szemben mi politikai­lag inkorrekt beszédet fogunk folytatni. Nem: a lényeg az, hogy kilépjünk a PC által felállított szellemi-gondolkodásbeli keretek közül. Radikálisan, határozottan, ellentmondást nem tűrően. Tehát nem küzdeni kell a PC-vel, nem belőle kell kiindulnunk és ahhoz viszonyítanunk, mert akkor benne maradunk annak a logikájában; ellenkezőleg, új fejezetet kell nyitni a világ értelmezésében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. december 26. 22:25
Tamás,az állampárt fizetett civil "gondolkodója"...
polnemkor
2016. december 25. 10:27
Persze Orbánt akartam írni. A többi elütésem nem lényeges.
polnemkor
2016. december 25. 10:24
Amikor a nicknevemet kitaláltam még évekkel voltunk orbán beszéde és Trump megjelenése előtt. Fb-nál a Politikai nézetei kategórában pedig azt írtam: "tökéletesen nem korrektek". Nem azérz pirkad, mert a kakas szólt... Változik korszellem, a normalitást nem lehet akármeddig a víz alá nyomni, idővel bizony feugrik a felszinre!
Tündér_Lala
2016. december 24. 09:18
@tevvton: Az igazi baj, hogy az emberek elfogadták (még a nagy valamilyen szempontból tényleg irányított magyar médiumokban is) a szélsőséges neolliberálisok temetizálását. Valódi szélsőjobbot nem vagy elenyésző számban láthatunk. Akiket a neolib szélsőségesek széljobbnak neveznek (önmagukhoz képest) azok döntő többsége a normalitást képviseli. Ezekkel szemben engednek meg maguknak fasisztoid módszereket, ami vélemény monopólizálást és diktaturát eredményez. Ezt nem szabad elfogadni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik