Vétózza az EU-költségvetést Renzi, ha a V4-ek nem segítenek menekültügyben

2016. október 26. 07:13

Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy tévéműsorban keményen nekiment a migrációt ellenző közép-európai országoknak. Elmondta: az olasz kormány „kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában. „Ha nem segítetek, nem fizetünk többet” – üzent Renzi Budapestnek, Prágának és Pozsonynak.

2016. október 26. 07:13

Ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia „erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek”, és „csak a pénzünket akarják (…), az olaszok pénzét el is felejthetik” - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió Porta a Porta című, népszerű politikai talkshow-műsorában kedden.

„A pénz nem hatol át a falakon”

Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány „kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában. A műsor kedd éjszaka látható, de korábban rögzített felvételeinek sajtóbeszámolói szerint az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: „A pénz nem hatol át a falakon. Ha falat emelsz, az olaszok pénzét jobb, ha elfelejted. Ha nem segítetek, nem fizetünk többet.” Emlékeztetett, hogy Róma nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t, és ebből Olaszország 12 milliárdot kap vissza.

Az viszont nincsen jól, hogy Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek” – hangsúlyozta Matteo Renzi. Megjegyezte, hogy szeretné, ha ebben a kérdésben Olaszországban egyetértés lenne a kormány és az ellenzék között, és „együtt mondanánk ezeknek az országoknak, hogy az eddigi finanszírozási mechanizmusnak vége”.

Márciusig meg kell oldani a migrációs válságot

Brüsszel kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartotta be az államháztartási deficit 2017-es évre előirányzott mértéket. Matteo Renzi erre azt mondta, Európa „jobban teszi, ha a szája jártatása helyett a pénztárcáját nyitja meg”, mivel Olaszország tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat. „Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását, mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát?” – kérdezte az olasz miniszterelnök.

Renzi egyébként úgy vélte, Itália jelenleg még képes kezelni a partjaira érkező migrációs áradatot abban reménykedve, hogy az év eleje óta érkezett több mint 153 ezer embernél a téli hónapokban már nem sokkal többen érkeznek oda. Ugyanakkor kijelentette, hogy az EU-nak legfeljebb hat hónapja maradt a migráció problémájának megoldására, maximum márciusig, mivel Olaszország nem képes még egy, a mostanihoz hasonló év terhét elbírni.

Korábban Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter fogalmazott úgy, hogy az EU-nak választania kell a migránsokat befogadó Olaszország és a falakat emelő „magyar út” között.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 272 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2016. október 27. 12:03
Képzeljük el egy társasházban: ha nem viszed át magadhoz akiket behoztam a lakásomba, nem fizetek közös költséget.
áfonya
2016. október 27. 11:34
A menekült ügy nem a mi ügyünk semmi közünk hozzájuk ,magyarokat az eu se merkel nem kérdezte meg .Határunkat védjük ezzel a beáramlást is eu felé ,azt tudjuk a magyarok azért nácik mert az eu rabszolga kereskedelemmel foglalkozik ebbe Magyarok a V4 nem vesznek részt
áfonya
2016. október 27. 11:28
Azt pedig tudjuk hogy az eu pátyolgatja öleli keblére uszigatja a jobboldali kormányra az egykor leköpött kommunistákat rajtuk keresztül tudják a volt kgst országokat kifosztani betolakodókkal megszállni .Kádári kommunisták szintén haszon érdekében eutól háttér támogatást kapnak a hatalomba vissza jutásért.
áfonya
2016. október 27. 11:16
Semmi közünk a kapzsi tőkés országok által betelepített jöttmentekhez ..Merkelnek junckernek szüksége van rá ,gondoskodjanak róluk ,ne ránk telepítsék a kiválogatott eltartásra szoruló iskolázatlan tömeget összeférhetetlen papírok nélkül bűnöző tömeghez ..Magyarok nem akarnak velük élni. Eu elvette a bírósághoz való jogunkat ,az önrendelkezésünket nem adjuk ,nem rabszolgának mentünk az eu felé ,tudjuk csak annak tartanának bennünket ha nem szólnánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik