Vallónia mindenhol ott van

2016. október 26. 16:49

Mégis mi szükség van szabadkereskedelmi egyezményre, ha egyszer a kereskedelem már régóta virágzik, a vámok pedig alacsonyak?

2016. október 26. 16:49
Ulrike Hermann
taz

„A vallonok nincsenek egyedül a félelmeikkel a CETA nevű szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán. Más EU-tagországokban is sokan tartanak attól, hogy csökkennek a sztenderdek, a multinacionális konszernek hatalma pedig túlzó lesz. Jogos ez a bizalmatlanság, hiszen nem sikerült következetes választ adni arra a kérdésre, hogy mégis mi szükség van szabadkereskedelmi egyezményre, ha a kereskedelem már régóta virágzik, a vámok pedig alacsonyak? Maga az Európai Bizottság is elismerte, hogy az USA-val és Kanadával tervezett szerződéseik nem vonnak említésre méltó gazdasági növekedést maguk után.

Adja magát a kérdés: Ha nem a kereskedelemről van szó, mégis miről? A kritikusok jól gondolják, amikor azt feltételezik, hogy az egyezmény csupán a konszernek lobbimunkáját könnyíti meg. Ez a lobbimunka olyan mélyen gyökerezik a tervezett egyezményben, hogy örökké veszélyes marad: akkor is, ha netán sor kerülne bizonyos »engedményekre«. A legfőbb probléma ugyanis maga az egyezmény célja: a szabadkereskedemi megállapodások leépítenék a »nem tarifális kereskedelmi akadályokat«. Vagyis mindent, aminek nincs köze a vámhoz.

Ez a technokrata kifejezés ártalmatlanul és ásítóan unalmasnak hangzik. Csakhogy elég kemény a politikai hatótávolsága: nem tarifális kereskedelmi akadálynak számít minden olyan törvény, ami a javak cseréjét akadályozza. Ez a gumiszó tetszőlegesen nyújtható, így ideális fegyver a konszernérdekek érvényesítéséhez. Hiszen olyan ésszerű törvényekre is ráaggatható, mint mondjuk a környezetvédelemről vagy a munkaerőpiacról szóló.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2016. október 27. 17:41
Abban bízom, hogy az érdekelt multik mohók lesznek és mielőbb betámadják valamelyik európai fogyasztó- vagy környezetvédelmi előírást. Még azelőtt, hogy az amerikaiakkal kötendő monopolkapitalista szerződvényt sikerül a zsebpolitikusoknak átnyomniuk. És abban bízom, hogy nem minket pécéznek ki először. A magyar kormány viselkedése érthető. Nem akarják, hogy minden kérdésben mi legyünk a kerékkötők. Kár, hogy csak Vallónia mert tökös lenni. De meg fogják adni magukat, mert ők nem állam. Az azért szembetűnő, hogy Vallóniának nem ment neki az acsargó gőzhenger. Ők mégiscsak az alapítókhoz tartoznak, "egysebességesek", őket tisztelet és tolerancia illeti. Nem a perifériáról ugatnak bele a nagyok dolgába.
Morgen
2016. október 26. 22:41
Egyelőre jól van ez így.
Héja
2016. október 26. 19:52
Látomk kisember, neked Szíjártó jut eszedbe a vallon tiltakozásról is. Vallon, azaz vajon tényleg ilyen fixált vagy? Fel se merül benned, hogy lehet más a vallon, megint más a magyar érdek? Eszedbe se jut (már ha van olyanod) hogy a migrációs válság kellős közepén az országnak nem kell újabb frontot nyitnia az EU-ban, a vallonok mellett egyedüliként? A vallonok mellett, akik egy Belgium nevű vegyes operettállam lakosságának kevesebb, mint a felét képezik?
madarasi.abel
2016. október 26. 19:02
nos, szíjjártó szerint a nemzet érdekét szolgálná a CETA. Ő a mi nemzethy kormányunk külgazdasági minisztere. Nem egy gyüttment futszallos, hanem a nemzeth atyjának külügyi hangja. Bazmeg, ezeknek akkor sem hiszek már, ha kérdeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik