Orbán Viktor félreértett rendszere

2016. október 26. 15:43

Az az autokrata politikai rezsim, ami nem hoz fenntartható és jól érezhető emelkedést a tömegek életszínvonalában, és erről nem is tudja hatékonyan elterelni a figyelmet, nem tartható fenn a végtelenségig.

2016. október 26. 15:43
Szentkirályi Balázs
Index

Ha azonban nemcsak a liberális vélekedést, hanem Orbán és köre olvasatát is jobban meg szeretnénk érteni, akkor az untig ismert gondolatmenetbe egy ritkábban tárgyalt szempontot is érdemes behozni: a Nyugat kukázása teret nyitott valami olyasminek, amiről kevesebb szó esik, pedig a kormányfő újra és újra előveszi, körbejárja és magyarázza – jellemzően évértékelőiben vagy még inkább nyarankénti tusványosi felszólalásaiban.

Ezekből a visszatérő gondolatmeneteiből, a munkaalapú államra, a félázsiai származásunkra és csak az erőből értő magyaros néplélekre tett utalásaiból, illetve számos intézkedéséből nem túlzás arra következtetni, hogy a kormányfő szimpatizál a kemény kézzel irányított kelet-ázsiai fejlesztő állammal, ami egy jól körbeírható gazdasági, társadalomtörténeti képződmény.

Ha ebben nem tévedünk, akkor az is valószínűsíthető, hogy Orbán a szíve szerint, meg amennyire az uniós etikett és joganyag engedi, egy a korábbiaktól tényleg markánsan eltérő, de az elmúlt fél évszázadban több szempontból is kiemelkedően eredményes, társadalmi megnyilvánulásaiban ugyanakkor nem épp demokratikusan működő modell irányába terelgeti Magyarországot.

Ha ez igaz, akkor az ellenzéki ultrák paradigmájának egyik tartópillére kapásból megbukik, hiszen Orbán horizontján a lopáson túl valami más is felsejlik. Ez azt is jelentheti, hogy a kormányfő nagyívű, világmagyarázó kinyilatkoztatásainak, távlatos ígéreteinek célja nem pusztán a figyelem elterelése és rajongótáborának egyben tartása, hanem az általa diktált új irány gyökereinek és távlatos céljainak reális bemutatása, ezen keresztül pedig rendszere szélesebb körű elfogadtatása.

(...)

A Délkelet-ázsiai csoda távolról nézve két egymással összefüggő – az Orbán-rendszerben is körvonalazódó – tartópillérre épül:

1

Az egyik a politikai stabilitás pillére, ami például Szingapúrban egy technokrata módon működő centrális erőtér kialakítását jelentette. Ebben a térben egy erősen vezérelvű, több évtizede hatalmon lévő rendpárti, jobboldali párt, illetve egyetlen meghatározó család dominál – politikai vagy gazdasági ellenfelek lényegében csak mutatóban vannak.

2

A másik pillér a gazdasági, ami egy helyi vállalkozókból álló, eleinte szanaszét támogatott, az importot belföldi termeléssel kiváltó, erőltetetten iparosított, az évtizedek alatt dúsgazdaggá váló, államilag erősen befolyásolt nagyvállalati szektor felépítésében nyilvánul meg.

Mindez pedig tényleg modellszerű: Japántól vagy Szingapúrtól Dél-Koreán át Tajvanig hasonló alapozással indult meg a modernizáció, de egy jó ideje Malajzia és a modern Indonézia is hasonló alapokra épül.

Szingapúr helyzete az egyik legkontrasztosabb, ezért szemléltetésre is kiváló, ráadásul előbb idézett 2014-es beszédében Orbán a maga előtt lebegő minták egyikeként emlegette az országot. Szingapúr hozzánk hasonlóan kicsi, nyitott és exportfüggő, illetve nem is olyan régen még a mainál lényegesen szegényebb volt, ezek miatt az összevetésre tényleg érdemes – felívelése számunkra is tanulságos lehet. (...)

A délkelet-ázsiai csoda egyik fontos tanulsága, hogy ezeket az országokat és politikai berendezkedésüket, vezetőiket

  • odahaza a meredeken emelkedő és mára általánosan magas életszínvonal,

  • külföldön pedig a fejlett centrumhoz való felzárkózásuk elképesztő gyorsasága legitimálta.

A tapasztalatok szerint ezek az összetevők kellenek ahhoz, hogy a nyugati kritikusok és a helyi társadalom hosszú távon is szemet hunyjon a vezérelvű politikai berendezkedés, a szólásszabadság korlátozása, a civil szervezetek állami vegzálása és a gazdasági elit aránytalan gyarapodása fölött.

Ha viszont alapvetően demokratikus viszonyok között nem jön az eredmény, akkor ez a vizionárius és kísérletező politikai elitet sebezhetővé teszi. Ma a Fidesz tájékozottabb szimpatizánsai is pontosan tudják, hogy pártjuk vezetői lopnak, ütőképes és vonzó alternatívát azonban nem látnak. A rendszer megálmodója, Orbán Viktor pedig szintén nagyon pontosan tudja, hogy »Magyarország képes lehet arra, hogy mostani gazdasági teljesítményét megduplázza, és ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, középtávon ezt kell elérni«. Érzi ő is, hogy fogy az ideje.

Van ugyanis az a pénz, amiért az emberek hosszú távon is lemondanak a rágózásról, a pornóról, és elviselik a propagandát, de fontos, hogy cserébe bőséggel ki legyenek fizetve.

Az az autokrata politikai rezsim, ami nem hoz fenntartható és jól érezhető emelkedést a tömegek életszínvonalában, és erről nem is tudja hatékonyan elterelni a figyelmet, nem tartható fenn a végtelenségig – ahogy ezt a magyar történelem már sokszor bebizonyította. A rezsim hatalma megtartását addig is csak döntően külföldi tőkéből finanszírozott jelentős társadalmi kifizetésekkel (rezsicsökkentés), az általános fenyegetettségérzet fenntartásával (menekültválság) és hasonló húzásokkal érheti el. De ahogy a szétosztható pénz, úgy a bizalom is egyszer csak elfogy. Így lesz ez most is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2016. október 27. 09:19
Ezek a balfax 'ujsagirok'eg mindig azt hiszik ha az összes balos 'klisét leírják egy cikkben akkor az egyre jobban élő munkából élő magát nem a balos lúzerekhez soroló de nem is szavazó réteget egyből Balos szavazóvá változtatja...na,ezért veszteséges a Soros fele lelegettető gépről lekapcsolt sajto mert csak az övéit tudja megszolitani..
noMores
2016. október 27. 01:52
Amig a nagyondtupid reteg elhiszi, hogy azert nem ertuk utol Ausztriat, mert gyurcsanyahibas, elmultnyolcev, mocskosmultik, mocskosbrusszel, addig tenyleg menthetetlenek vagyunk. Ha a nepek felismerik, hogy korrupciora epul az orszag, es elzavarjak a hasonszoru tolvaj barmokat, akkor lesz sansz. Addig marad a tapicskolas ebben a barbar k-europai tusko dagonyaban...
noMores
2016. október 27. 01:46
Az a baj, hogy a mi elitunket nem felvilagosult es intelligens allamferfiak, Szechenyik es Wesselenyik alkotjak, hanem olyan vallalhatatlan suttyo alakok, mint Meszaros, Habony, Vajna, Simicska... Ha nem ismero fel ez a puruttya reteg, hogy vissza kell osztani a kzosbe, amit onnan kapott, akkor buko lesz. Amint elfogy a le, vagy lecsap az orosz medve, vagy csod jon. Orban nem elt, hanem visszaelt a tortenelmi lehetoseggel. Ezt a nepet felemelni kellett volna, nem lenyomni a rasszista, xenofob, manipulalhato, bekemenetelo pocegodorbe. Orban megbukott. Az agyhalottak meg eltetik, de mint allamferfi: FAILED.
mustarharmas
2016. október 26. 22:05
Ez a Balázs -gondolom - eddig azt nyomta, hogy az Orbánbasi gazdaságpolitikája miért omlik össze legkésőbb holnapután. Miután ez nem történt meg, mostmár azt is pontosan érti, hogy Orbánnak koncepciója van. Újabban viszont már abban is biztos, hogy ugyanezt az általa eddig el sem ismert koncepciót az Orbán rosszul valósítja meg. Vicces....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik