Kiszivárgott iratok: a Fidesz és a Jobbik segítségével akarta megszállni Kárpátalját Putyin?

2016. október 26. 12:02

Szurkov terve, hogy a kárpátaljai autonómiatörekvések felhasználásával destabilizálja Ukrajnát, nem vált be. Hogy ebben mekkora szerepe volt a Fidesz és a Jobbik e célra való alkalmatlanságának, abban nem igazítanak el a dokumentumok.

2016. október 26. 12:02
Kálmán Mihály
Kettős Mérce

„Nehéz megítélni, hogy mennyiben engedelmeskedett orosz tartótisztek utasításának a Jobbik, vagy mennyiben próbált a gazda kedvére tenni, hogy Kárpátalján a ruszinokkal szemben a magyarok, Magyarországon pedig a Fidesz helyett a saját javára fordítsa a helyzetet. Ahogy azt az Átlátszó részletesen megírta, kárpátaljai szervezetek – orosz médiatámogatás mellett – már márciusban autonómiát követeltek. Így tett májusban – nem kis diplomáciai bonyodalmakat okozva – Orbán Viktor is. Júniusban Kovács Béla, Vona Gábor és Gyöngyösi Márton Moszkvában tárgyaltak a kárpátaljai autonómiáról. A harmadik dokumentumban vázoltakkal összhangban Vona úgy nyilatkozott, hogy a Donbasszban »etnikai tisztogatás folyik, és attól tart, hogy ez várható Kárpátalján is.«

Szurkov terve, hogy a donbasszi offenzívával egyidőben a kárpátaljai autonómiatörekvések felhasználásával destabilizálja Ukrajnát, nem vált be. Hogy ebben mekkora szerepe volt a Fidesz és a Jobbik e célra való alkalmatlanságának vagy a pártok vonakodásának, abban nem igazítanak el a dokumentumok. Feltűnő azonban, hogy míg a július vége előtt írt második dokumentum a ruszin álcivil szervezetek létrehozására és felhasználására helyezi a hangsúlyt, az augusztus közepére datálható negyedik dokumentum már főként magyar szerepvállalást vizionál. Feltűnő az is, hogy az ötödik dokumentum, amely Románia bevonását részletezi, csupán a Romániai Ruszinok Szövetségét és a Nemzetközi Pravoszláv Gyűlést nevezi meg potenciális szövetségesként, míg Magyarországgal kapcsolatban a dokumentumok következetesen a Fidesz és a Jobbik vezetőségében meglévő kapcsolatokra utalnak.

A jövőre nézve fontos adalék lehet: Karpov a Szurkovnak küldött, kiszivárgott e-mailben csatolja az idén novembertől végrehajtandó destabilizációs tervet, és azt kéri főnökétől, hogy a 2014-es kárpátaljai terveken vizsgálja felül a dátumokat. Ezek szerint nem adták fel. Kérdés, hogy a Fidesz és a Jobbik hajlandó-e kijelenteni, hogy nem megy bele ilyen játszmákba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2016. október 27. 11:01
https://www.youtube.com/watch?v=3wpRwa-cpGc
kiss.istvan770
2016. október 26. 20:04
A kedves szerző, Kálmán Mihály vajon látott már térképet? Kárpátalja orosz megszállásához 180 fokkal el kellene forgatni a mai Ukrajna területét. Hozzánk tartozna Donyeck, egyszer oroszok élnének magyar megszállás alatt, a kárpátaljai magyarok és ruszinok pedig Oroszországhoz kerülnének. A diliház meg üres.
Lolka-Bolka
2016. október 26. 19:06
ecsem te beteg vagy !!!!~ irany a doki
puszika
2016. október 26. 18:08
Már csak arra a Mércés hírre várok,hogy mikor támadjuk meg az Államokat! Amekkora stratégák vannak ott mint ez a hibbant Kálmán,nem elképzelhetetlen. De tényleg fel kell tenni a kérdést,kiknek is kellene Grazba járni gyógykezelésre??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik