Kiárusított ország

2016. október 26. 07:18

Véget ért a kormány hazaáruló programja. Mármint szó szerint hazaáruló, magánkézbe került ugyanis a meghirdetett 290 ezer hektár állami föld hetven százaléka, ezentúl pedig már csak a 3 (esetleg 5) hektár alatti területekre lehet licitálni.

2016. október 26. 07:18
György Zsombor
Magyar Nemzet

A kormány azzal védekezik, hogy senki sem vásárolhatott 300 hektárnál nagyobb területet, csakhogy a tilalom éppenséggel egy-egy személyre vonatkozott, vagyis a családon belül a gyerektől a nagymamáig mindenkinek a nevére be lehetett vásárolni. Már ha volt miből. Vagy ha ez sem bizonyult elegendőnek, jöhettek az ügyvédek, megbízottak, akik olykor-olykor botor módon elkotyogták az árveréseken, kinek a nevében jártak el. Akadt a megbízók között egy Lőrinc nevű is, Fejér megyéből. De a sajtó talált olyan személyt, aki stróman nélkül is bő tíz százalékkal túl tudta lépni a licitet, hol máshol, mint szint­úgy Fejér megyében – bár az illető budaörsi lakos. Ennyit arról az elvről, hogy »a föld azé legyen, aki megműveli: a helyben lakó magyar gazdáké«.

Az Orbán-kormány hatalomra lépése óta szorgalmazza, hogy a törvénytelenül külföldieknek átjátszott földek kerüljenek vissza magyar kézbe. Óriási terület, a hazai termőföld közel ötöde, úgy 1 millió hektár juthatott főként osztrák, német és holland gazdákhoz, befektetőkhöz, ám a strómanipar felszámolásával, a zsebszerződések feltárásával nem serénykedett annyira a kormány, mint a földeladással. (Sőt, ha kis számban is, de külföldiek is jutottak licit révén területhez.) Pedig elég ellátogatni Győr-Moson-Sopron vagy Vas megyébe és körbekérdezni a gazdákat, mekkora gond is valójában a rájuk két irányból, a külföldi és a hazai »új földesurak« felől is ható földszivattyú.

De a cinizmusnak nincs határa, az Országgyűlés tegnap még sikeresnek is minősítette a Földet a gazdáknak! nevű programot, amelyben átlagosan hektáronként 1,4 millió forintért leltek gazdára a területek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2016. október 26. 15:11
"Véget ért a kormány hazaáruló programja." Hülye! Kik vették meg? Nem magyarok? Akkor hogy lehet hazaáruló? Viszont kik kapták meg a közműhálózatokat, vagy olyan gyárakat, mint az Ikarus, Medicor stb? Véletlenül sem magyar.
Ellensúly
2016. október 26. 12:38
Az MSZP–SZDSZ-kormányok privatizálása hazaárulás volt. Az állami földek Fidesz-kormány általi dobra verése úgyszintén hazaárulás. Nem vagyok hajlandó egyik akciót sem felmenteni a pártszínezete miatt.
nutyer
2016. október 26. 11:36
Bedőlt a Simicska dűlő?
kulakman
2016. október 26. 11:25
Mivel több fronton érintett vagyok ezért leírom ,igen ki van függesztve kemény 0,4 ha vásárlásom ami még nem biztos ,hogy az enyém lesz, de ez a duma azért felháborító mert ha én bírtokolom a földet , akkor idegen kézbe kerül vagy mi?? Az Antall kormány egyetlen törvényét tartom elfogadhatónak, a kárpótlásit, miért , mert akkor volt esélye kisembernek is hozzájutni ősei elkonfiskált vagyonához -részben- , hisz a kárpótkás is részleges volt , nálunk ráadásul ilyen kis nyúlfarknyiak lettek kitéve eladásra, ami nagy darab volt azt meg elvitték a régi komcsi elvtársak (Bódi klán) azoknak mindegy milyen rendszer van nyílik az ajtó , de mint tudjuk az állam rossz gazda tehát ha nálam lesz jó helyen lesz! Az ipar privatizációját a Tungsramban éltem meg ,hát onnan bizony egy árva foritont se kapott senki ennyit az igazságosságról, az eladási ár meg olyan alacsony volt ,hogy az anyagraktárakban többérték volt !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik