A hatalom és annak háttere

2016. október 25. 20:17

Meg kell védeni emellett a demokrácia földjét, az Egyesült Államok népét alig néhány ezer mérföldes közelségből fenyegető rosszindulatú, agresszív ellenségektől.

2016. október 25. 20:17
Krómer István
Magyar Nemzet

„Több szempont is indokolja az Egyesült Államok kiemelt kezelését a hitelminősítés terén. A legfontosabb, hogy a Federal Reserve bankóprése önzetlenül és korlátok nélkül ellátja a világot papírdollárral, amely, levetve az aranyröghöz kötés terhét, sok mindenre használható, mindenekelőtt amerikai államkötvények vásárlására. Tekintettel kell lenni arra is, milyen nagy megterhelést jelent az amerikai költségvetés számára a demokrácia elkötelezett terjesztése, amely egyelőre csak részeredményeket hozott ugyan, de így is ezermilliárdokba került (és ekkora bevételt termelt a demokratikus rendszert önzetlenül finanszírozó hadiiparnak). Emellett gondoskodni kell a szabad piac globális fenntartásáról is. Az amerikai haderő mindig is vaskézzel csapott le a szabad kereskedelmet nacionalista ideológiák örvén veszélyeztető országokra, megelőzve azt a lehetetlen állapotot, hogy holmi önrendelkezésre hivatkozva retrográd kormányok akadályozzák az amerikai gazdaság technológiai fejlődéséhez szükségesnek ítélt erőforrásokhoz – versenyképes áron – való hozzájutást.

Meg kell védeni emellett a demokrácia földjét, az Egyesült Államok népét alig néhány ezer mérföldes közelségből fenyegető rosszindulatú, agresszív ellenségektől. Különösen két irányból fenyeget súlyos kihívás: a más országokat – félrevezetésből – ezer éve meg nem támadó Irán és a félelmetes haditechnikát felvonultató, rakétáit ezer kilométeres találati pontosságig fejlesztő Észak-Korea felől. E fenyegetések elhárítása érdekében nincs helye semmiféle garasoskodásnak, amit a hadiipari cégek hathatós támogatásával posztjukra juttatott, nemzeti felelősségtől áthatott politikusok – pártállástól függetlenül – eddig mindig át is láttak. A nemzetvédelmi szempontból nélkülözhetetlen rakétavédelmi rendszer részegységeit megnyugtató, száz kilométernél is nagyobb távolságra telepítik Oroszországtól, így az csak magára vethet, amiért túlérzékenységében ideges reakciókat mutat.

A nemzetek demokratikus önrendelkezését különösen hatékonyan támogatják azok a beszélgetőhálózatok, amelyekben vezető pénzintézetek és nagyvállalatok képviselői, nagyhatalmak aktív és visszavonult politikusai, nemzetek feletti szakmai szervezetek, valamint a szabad és független sajtó vezetői értékes idejüket nem sajnálva rendszeresen összejönnek, hogy a világ jobbításának lehetőségeiről nyílt eszmecserét folytassanak. Ezek a hálózatok egyben a tapasztalatátadás kiemelkedően hatékony fórumai is, így nem csoda, hogy a különböző demokratikus és szakmai megméretéseken jó eséllyel indulhatnak azok, akiknek módjuk volt részt venni egy-egy ilyen tapasztalatcsere-fórumon. Az pedig magától értetődő, hogy a résztvevők kiválasztása is átlátható, nyílt versenyben dől el, és arra különösen ügyelnek, hogy arányosan képviseltessék magukat a fejlődő világ szegényebb népei is.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andráss
2016. október 25. 21:41
Nagyon jó
Andráss
2016. október 25. 21:41
Nagyon jó
Andráss
2016. október 25. 21:41
Nagyon jó
Andráss
2016. október 25. 21:41
Nagyon jó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik