Soha többet ilyen október 23-át!

2016. október 23. 12:44

Nyilván van a mienknél súlyosabb/abszurdabb privát történet 2006. október 23-áról. Mondhatni, a szerencsétlenségünk az aznapi kiskörúti átlagot hozza csupán – és éppen azért durva, mert ebbe az „átlagba” a fejvesztett menekülés és a fulladásos pánik simán belefért.

2016. október 23. 12:44
Borbás Barna
Válasz.hu

„Nyilván van a mienknél súlyosabb/abszurdabb privát történet 2006. október 23-áról. Mondhatni, a szerencsétlenségünk az aznapi kiskörúti átlagot hozza csupán – és éppen azért durva, mert ebbe az »átlagba« a fejvesztett menekülés és a fulladásos pánik simán belefért. De kezdem elölről.

Hárman találkoztunk az Astoriánál kora délután, régi osztálytársak: D., a békés death metal-rajongó, Á., a fradista szociológushallgató meg én. A Fidesz-nagygyűlés és a Dohány utcai Mister söröző 2:3 arányban foglalták az érdeklődésünket; söröztünk, dumáltunk, hallgattunk, politizáltunk. A kor fiataljaitól elvárható, egészséges mértékben utáltuk a Gyurcsány-kormányt, de persze a Jobbik-féle alacsony színvonalú hőzöngéshez kényes volt az orrunk. Az Astoriánál kezdtünk, ott is maradtunk.

Egészen addig, ameddig a Deák tértől felénk szűrődő robaj és ordibálás hangja kritikus szintre nem emelkedett. Úgy tettünk, ahogy rengeteg hozzánk hasonló bámészkodó: elindultunk megnézni, hogy mi folyik Bajcsy-Zsilinszky úton.

(...)

A járdán, nagyjából a mai Krt. 9 Beer Bar és az Erste bank előtt hátráltunk, amikor az út közepére vágtatott egy tucat lovas rendőr. Sprintelt előlük mindenki, a tömeg szétnyílt, egymásnak préselődtünk a járdán. Ekkor, igazi gennyláda húzásként, elkezdték a szétválasztott, az iménti rohammal alaposan megijesztett csoportokat könnygázzal lőni. Vagyis minket, meg a körülöttünk pánikban csoszogó nyugdíjasokat, Fidesz-gyűlés szettet (kisszék, zászló) szorongató családanyákat és hozzánk hasonló egyetemistákat. Aztán megint egy gránát. És még egy.

Nyomorult, félelmetes volt az egész. Fuldokolva, tehetetlen dühvel préselődtünk a tömegben a Dohány utca felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. október 23. 18:19
EZ volt a kommunisták utolsó nagy színjátéka... A libsibolsi banda EZT próbálja fényezni a fütyülőjével...
Öreg
2016. október 23. 14:23
Akik 10 évvel ezelőtt a rendőröket a népre vezényelték , azok 1956-ban is a népre lövettek volna és semmivel sem lettek volna jobbak, mint akik a halálos ítéleteket meghozatták az arra kapható bírákkal és ügyészekkel. A bűneik eggy tőröl fakadnak!
popzene
2016. október 23. 14:19
A rendőri túlkapások megbocsáthatatlanok, de azért adja magát a kérdés: minek mész oda bámészkodni egy utcakődobálást követő könnygázas oszlatáshoz? Én is ott voltam kb 15 perccel korábban, de nem voltam hülye megvárni, míg odaérnek a rendőrök.
thymian
2016. október 23. 14:05
http://alfahir.hu/a_kozteve_helyett_peldaerteku_francia_dokumentumfilm_keszult_2006_rol Az elveszett forradalom https://youtu.be/6HH8PQuEF3U
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik