A Blahán tartottak tüntetést a baloldali pártok október 23-án

2016. október 23. 20:20

A Blaha Lujza téren tartottak 1956-os megemlékezést és kormányellenes tüntetést a baloldali pártok. Az eseményen részt vett a MSZP, a DK, a PM, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A pártok vezetői összefogásra szólítottak fel. Molnár Gyula az Orbán-rendszert Rákosiéhoz hasonlította, Gyurcsány Ferenc pedig azt mondta,hogy „aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van". Karácsony Gergely elítélően szólt a baloldalról is és a rendőrség 2006-os túlkapásairól. Bokros Lajos egy programot hirdetett meg a jogállamiság helyreállítására.

2016. október 23. 20:20

Az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei vasárnap Budapesten, a Blaha Lujza téren szervezett „Mossuk le a gyalázatot” nevű 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen.

Az eseményen részt vett az MSZP, a DK, a PM, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Molnár Gyula: összefogással leváltható a hatalom

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, azok gyalázzák meg az 1956-os forradalom eszméit, akik '56 örököseinek vallják magukat. Ők nem Nagy Imre, hanem sokkal inkább Rákosi Mátyás örökösei, és ha így folytatják ők is orosz emigrációban fejezik be a pályafutásukat – tette hozzá. Kijelentette: mindent megtesznek azért, hogy ne ismétlődjenek meg se a hatvan, se a tíz évvel ezelőtti események.

Az ellenzéki politikus közölte, 1956 követelései újra ugyanúgy hangzanak, mint hatvan évvel ezelőtt: szűnjön meg az elnyomás, legyen sajtó- és szólásszabadság és ne szóljanak bele az oroszok a magyar politikába.

Hangsúlyozta, független, demokratikus és szabad országban akarnak élni, ezért fognak 2018-ban egy új együttműködést „összekalapálni” – fogalmazott. Molnár Gyula szerint ez a hatalom leváltható. Állítsatok át egy aktívat és győzzetek meg egy passzívat és akkor meg lesz a változáshoz szükséges többség – hangoztatta.

Gyurcsány: „aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van"

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt mondta, hogy a változáshoz együttműködés kell. A 2014-es választás előtti baloldali összefogásra utalva hozzátette: sok kritika érheti az összefogást, de anélkül most még rosszabb lenne a helyzet. Kijelentette, nekik most az a dolguk, hogy megtanulják az akkori leckét, és az „asztalhoz kell hívni mindazokat”, akik lehet, hogy ma kevesebb támogatással rendelkeznek, de tisztességesek és ugyanazt akarják mint ők.

Nincs középút, „nincs egyet a kurucnak, egyet a labancnak, aki nincs Orbán ellen, az Orbánnal van” – mondta. Aki megosztja az ellenzéket, aki nem érzi a történelmi felelősséget, az Orbánnal van - jelentette ki. „Én Orbán ellen vagyok és mi le fogjuk győzni Orbánt és mi új Magyarországot teremtünk. Ti meg mi" - zárta beszédét.

Karácsony Gergely: a köztársaság halott

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: új rendszerváltásra van szükség, új köztársaságot kell alakítani. Ehhez az ellenzéki pártoknak meg kell állapodniuk az együttműködésről – tette hozzá, megjegyezve: a jövő héten elkezdik az egyeztetéseket, amelyek kivezethetik Magyarországot „ebből a rémálomból”.

Az ellenzéki politikus szerint most az 1956-os forradalom hőseit kellene ünnepelni, ennek ellenére ők tiltakozni jöttek, mert újra fogyatkozik a szabadság, amelyért hatvan éve magyar hősök százai adták életüket. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a köztársaság halott. Az ország vezetőit csak az érdekli, hogy a hatalommal pénzt szerezzenek, a pénzzel pedig még több hatalmat – vélekedett. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök „az első olyan zsarnok” a modern magyar történelemben, akit nem idegen katonák tartanak hatalmon, hanem saját népének beletörődése.

A politikus azt mondta, a baloldal is hibázott, mert hagyta eltékozolni a harmadik magyar köztársaságot. A 2006. október 23-i eseményekre utalva hangsúlyozta: az új köztársaságban nem fordulhat majd elő, hogy az ország egyik fele úgy érzi, a rendőrség nem tudja megkülönböztetni az utcai csőcseléket és a gyülekezési jogukkal élő polgárokat. 

Emlékezés és összefogás    

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke ötszáz napos programot hirdetet. A választás után a demokratikus erők ötszáz napra kérjenek felhatalmazást, hogy helyreállítsák az alkotmányos jogállamot, a demokráciát.

A rendezvény ötletgazdájaként felkonferált Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint a népszavazás eredménytelensége megmutatta, hogy Magyarország nem kér a diktatúrából, a hülyítésből, a korrupcióból, nem akar orosz gyarmat lenni, hanem az EU teljes jogú, büszke tagja, nyitott, gazdag, szolidáris ország akar lenni.

A rendezvény kezdetén az egybegyűltek egy perces néma főhajtással emlékeztek meg az 1956-os forradalmárokról. Az esemény végén, miközben az egybegyűltek azt skandálták, hogy összefogást, a szónokok és a pártok vezető politikusai a színpadon énekelték el a Himnuszt. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2016. október 24. 08:59
Molnár, Gyurcsány, Karácsony, és Bokros (akik már csak a középső újjukkal tudnak létesülni). Ezek lennének M.o. jövője? A nevek magukért beszélnek. Lehet nevetni uraim. Ennyi.
kjkj945
2016. október 24. 08:10
Heil Böszme!
kjkj945
2016. október 24. 08:09
blabla hahaha.
peti
2016. október 24. 07:48
A Feri meg a Gyula... Diszes tarsasag! Gyurcsany milyen jol forgatja a kadari mondatokat ide-oda... csak pallerozodott a nagy komcsi csaladban valamicsket :) Kisse izetlen, ugyanakkor erdekes osszehangolatlansagra utal, hogy mig a Gyula onfeledten rakosizik, a Feri pont egy rakosista szellemisegu megfogalmazassal szitogatja a proletarforradalom pislakolo langjat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik