A gyáva, vitaképtelen Fidesz

2016. szeptember 29. 07:04

Az elmúlt hónapokban folyamatos törekvésem volt a politikusok közül egyedüliként, hogy létrehozzak egy többpárti vitát a népszavazási kampány vége előtt. Televíziós partner volt, ellenzéki nyitottság volt.

2016. szeptember 29. 07:04
Szigetvári Viktor
Facebook

Számomra a népszavazási kampány azzal kezdődött, hogy Németh Szilárd megfutamodott előlem egy televíziós vitában. Az elmúlt hónapokban folyamatos törekvésem volt a politikusok közül egyedüliként, hogy létrehozzak egy többpárti vitát a népszavazási kampány vége előtt. Televíziós partner volt, ellenzéki nyitottság volt. Csak a Fidesz gyávasága és vitaképtelensége miatt nem valósul meg a kezdeményezésem.

Lassan 15 milliárd forintot költ el közös, adófizetői pénzükből az Orbán-rezsim a gyűlöletkeltésre. Az plakátokon barátok és üzletfelek gazdagodnak, társadalmunk összetartása, békéje súlyos károkat szenved. Orbán Viktor az elmúlt másfél évben mindent elkövetett annak érdekében, hogy propagandájával ellehetetlenítse a békés társadalmi párbeszédet egy olyan, fontos válsághelyzetről, amit a menekültválság jelent.

Minden országos kampány akkor kerek, ha a pártoknak, a legfőbb jelölteknek és szereplőknek lehetőségük van jól moderált televíziós vitában összemérni álláspontjaikat. A világban számos, működőképes formátum ismert, és a kötelező körök ellenére lehetséges televíziós műsorként is érdekes megoldást választani. Magyarország érdeke az lett volna, ha ebben a káros, gyűlöletkeltő és figyelemelterelő kampányban végül sor kerül vitára, ahol nem állami mikrofonálványok kérdezik a fideszes politikusokat, hanem politikai ellenfelek is.

Azon már meg sem lepődtem, hogy az MTVA nem válaszolt a kezdeményezésemre. A magyar adófizetők egyre több pénzéből működő propaganda-gépezet feladata az Orbán-rezsimben nem a korrekt köztájékoztatás, hanem a rezsim érdekeinek szolgálata. Az állami hírtelevízió és -rádió hírei immár teljesen elfogultak. A putyini propaganda álhíreit egyre gyakrabban közlik saját anyagként a közmédiában.

Ez volt az elmúlt évek első olyan választási kampánya, amikor az Együtt vezető politikusaként sem a közrádióban, sem a köztévében interjú formában nem kaptam egyetlen egy másodperc megszólalási lehetőséget sem. Mivel Orbán Viktornak és a Fidesznek nem érdeke a vita, így nem is biztosítottak neki felületet.

Az ATV nyitott és szakszerű partner lett volna egy ilyen vita lebonyolításában. Ahogyan az EP-választáson már megismertük, a magántelevíziós társaság képes élvezhető műsort készíteni többpárti formátumban, így lehetőség is lett volna arra, hogy a sokpárti ellenzék és a kormány, valamint az állampárt elmondja véleményét úgy, hogy nem műsorvezetők, hanem konkurens politikusok a partnerek. Nem az ATV-n múlt, hogy nem kerül végül sor a vitára.

Meggyőződésem, hogy a Fidesz most vasárnap súlyos kudarcot fog vallani. Nem lesz elegendő a részvétel, érvénytelen és eredménytelen lesz a népszavazás és sokan tesznek tanúbizonyságot arról, hogy nem ülnek fel minden néphülyítésnek. Másfél év gyűlöletkeltéséből szalad most ki a gőz.

Ezt ma már Orbán Viktor is tudja. Ezért nem járja a országot. Ezért gyáva a nép közé menni. Biodíszletek és állami mikrofonálványok körében hajlandó már csak beszélni. Politikustársait pedig letiltja a többpárti vitáról.

A mostani kampány megmutatta, hogy milyen egy nem szabad és nem tisztességes népszavazás. A tanulságok azért is fontosak, mert ha ugyanígy rendezik a parlamenti választást 2018-ban, akkor az sem szabad, sem tisztességes nem lesz. Elfogult választási szervek, alkotmányellenes Alkotmánybíróság, százszoros propaganda-túlsúly és nyíltan kampányoló fideszes önkormányzatok. Így ez nem demokratikus, és ennek része az is, hogy a Fidesz valójában minden érdemi vitát elkerült.

Gyávák, és félnek a kudarctól. Ezt is megéltük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. szeptember 29. 19:41
Te nem vagy vitapartner, hiába a soros seggéből lógsz ki, te majom. Nulla százalékos nulla jelentőségű csicska vagy nulla önálló gondolattal.
tóth mária
2016. szeptember 29. 18:27
Te csak túrd az orrod, ne gondolkodj, nem áll jól!
Sulammit
2016. szeptember 29. 14:23
Sz. Viktorka nincs miről vitatkozni. Neked is üzent Juncker. TANULJÁK MEG SZERETNI A MIGRÁNSKVÓTÁT! – ÜZENI JUNCKER KELET-EURÓPÁNAK Akkor ne vitázz, hanem szeresd!
Paxillus
2016. szeptember 29. 13:19
Fikusz Kukisz vitázni szeretne? De ki fog vele kezet ? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik