A körúti robbantás kríziskommunikációjáról

2016. szeptember 28. 13:42

Nézzük meg mit is mond a krízis(katasztrófa)kommunikációs szakma a körúti robbantás kommunikációjáról? Mi a helyes protokoll?

2016. szeptember 28. 13:42
Perlaky-Papp József

1. Szombat késő esti robbantásnál a vasárnap esti első reakció nem tűnik elég gyors reakciónak. Ha nem is tudunk még sokat az esetről, a nyomozási szempontjainkat sem szeretnénk idő előtt kiadni, akkor is legalább aznap éjjel vagy másnap kora délelőtt meg kell szólalni. Tényszerűen ismertetni kell, hogy mi történt. Általában ilyen mondatokat használunk: »Azonnal a helyszínre vonultunk, kollegáink biztosítják a helyszínt, a nyomok rögzítése folyamatban van, minden erőnkkel dolgozunk az ügyön«»A környéken lakóktól türelmet kérünk.« ...és elmondjuk, hogy részletes tájékoztatást vasárnap este adunk.

Azért fontos megszólalni, mert ha nincs hivatalos információ akkor a nyilvánosságban elindul a találgatás. Ha egy szűkszavú, hivatalos reakció van, az képes igazodási pontot adni addíg, amíg nem adunk részletesebb, konkrétabb tájékoztatást.

Ebben az esetben fogja úgy érezni a közvélemény: jó kezekben van az ügy.

2. A sajtótájékoztatót az országos rendőrfőkapitánynak és a nyomozást folytató szerv vezetőjének kell tartani.

Jelen esetben ők: Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Keresztes Imre a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Nem csak azért ők az ügy gazdái, mert rendőrök az elszenvedői a robbantásnak, hanem maga a cselekmény jellege is erre mutat. A tájékoztatót tartó vezetők első számú vezetők, tehát megfelelő szinten kezelik a dolgot. Ennek ez a módja.

Akkor jöhetne a képbe a belügyminiszter, Bakondi György vagy éppen a miniszterelnök, ha civil áldozatok is lennének vagy erősen feltételezhető lenne az, hogy a terrortámadás politikai indíttatású. Erről itt nincs szó. Legalábbis eddig nincs.

3. Megfelelő eszköz a sajtótájékoztató, hiszen el lehet mondani az alapvető információkat, a kérdéseit is felteheti a sajtó. A szükséges információk átadása után le lehet zárni az eseményt. Ebben az esetben ez így elegendő. Gyors, pontos tájékoztató.

4. Az ott elhangzottak stílusa, tartalma rendben van. Tartózkodó, tényszerű, feltételezéseket elhárító és azokat kikerülő. Nagyon helyénvalónak látom a szóhasználatát a Rendőrfőkapitány Úrnak: »a rendőreimet ki akarták végezni«, és »hajtóvadászatot indítunk« a tettes ellen. Ne feledjük ő egy szervezet, a Magyar Rendőrség vezetője, így a szervezet tagjai felé is köteles beszélni. A testület számára megnyugtató lehet, hogy kellő szigort mutat az elkövetővel szemben, kiáll a munkatársai mellett.

A tájékoztatón adatokat mond, konkrét lépésekről beszél. Hét lehetséges értelmezésről esik szó, fontos, hogy találgatásokba nem bonyolódnak. Ez így rendben van.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2016. szeptember 30. 07:33
Az a helyzet, hogy a baliberál média igen nagy akaraterővel feszült rá, hogy ízekre szedje a bűncselekménnyel kapcsolatos kommunikációt, eredménytelenül. Azzal, hogy folyamatosan revolverezik a kormányzati kommunikációt - az olyan evolúción megy át amivel - csak megnehezítik az úgynevezett demokratikus úgynevezett ellenzék dolgát.
Viz Elek
2016. szeptember 29. 08:54
Szerintem a 16 órás információs csendre azért volt szükség,hogy az elkövevőnek jó esélye legyen elhagyni az országot. /Gondoljanak csak a lebukott paparazóra./ Szerény véleményem szerint ez ugyanannak a szellemi mühelynek a terméke. Így persze nem nagy kockázat nyomravezetőí díjat sem kitűzni. Élve nem is fog előkerülni a tettes. /A legrosszabb esetben öngyilkos lesz egy rendőrautóban/
Kanóc
2016. szeptember 28. 18:35
Ezt az oldalt valahogy nem szemetelik tele az őrjöngő idióták, az "önmerényletezők". Úgy látszik, kínosan kerülnek mindent, ami a zavaros fejükben egy pici fényt gyújthatna. De hát ez a dolgok természete.
Sulammit
2016. szeptember 28. 14:54
Akkor minden rendben ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik