Kilencszáz kilométeres falat épít Ankara a szír határra

2016. szeptember 28. 12:36

Könnyen elbontható, mobil betonfalat húz fel Törökország a kilencszáz kilométer hosszú szíriai határszakaszra. Egy kétszáz kilométeres határzárat már korábban felhúztak, egy hétszáz kilométeres szakaszon pedig már két hete dolgoznak. Az Iszlám Állam korábban ellenőrizte a határszakasz jelentős részét, a török hadsereg augusztusban indított offenzívát a terület dzsihadistáktól való megtisztítása érdekében.

2016. szeptember 28. 12:36

Törökország betonfalat emel a Szíriával közös 911 kilométer hosszú határszakaszára – írta szerdán a Habertürk török hírportál. A beszámoló szerint az építményt 3 méter magas, 2 méter vastag, valamint egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből állítják fel, a tetején pengés drót húzódik végig, a hosszát pedig csak a kínai nagy fal, illetve az Egyesült Államok és Mexikó közötti műszaki határzár múlja felül.

A Török Állami Lakásfejlesztési Hivatal (TOKI) elnöke, Mehmet Ergün Turan úgy nyilatkozott: 5 hónap alatt az egész szakaszon elkészülnek. Emlékeztetett, hogy a délkelet-törökországi Hatay és Sanliurfa tartományban korábban felépített csaknem 200 kilométeres határzár hatékonyan akadályozza meg az illegális határátlépéseket. Elmondta: a hátralévő 700 kilométeren mintegy 500 ember már több mint két hete dolgozik. A fal mögött a járőrök számára utat is építenek. A munkálatok legnehezebb részét az aknamezők jelentik.

Könnyen lebontható lesz a fal

Turan közölte, hogy a beruházás költsége nagyjából 2 milliárd török líra (mintegy 200 milliárd forint). Hozzátette: ha majd nem lesz szükség a falra, 2 hónap alatt eltávolítható. Törökország biztonságát az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet mind belső, mind külső támadásokkal évek óta fenyegeti. Az IÁ dzsihadistái több öngyilkos merényletet hajtottak végre Törökország nagyvárosaiban, de szíriai területről kilőtt aknagránátokkal is gyakran veszélyeztetik a határ mentén élőket.

Ankara augusztus 24-én hadműveletet indított Észak-Szíriában, hogy megtisztítsa a határmenti sávot a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, amely körülbelül 95 kilométert tartott ellenőrzése alatt közvetlenül a török határon. Ugyan a katonai beavatkozás szeptember elejére ezt a gondot teljesen megszüntette, de a visszafoglalt sáv mélységében nem haladja meg a 15 kilométert. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Caipirinha
2016. szeptember 29. 10:10
Ban Ki Munt,szegényt megint moshatják fel a padlóról a következő sokk után.
mer-kell
2016. szeptember 28. 20:04
Csak észhez tér mindenki es nem lep el minket a sok eltartasra vágyó erőszakos betolakodó!
Szúnyog
2016. szeptember 28. 18:21
4,2 millió köbméter beton. El sem tudom képzelni.
KTAA
2016. szeptember 28. 16:45
"A munkálatok legnehezebb részét az aknamezők jelentik" És ők kapnak eus vízumot, vagy eus tagságot? Vagy aknamezőn dolgoznak? Vagy mi van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik