A csúcs mélységei

2016. augusztus 24. 07:17

Nagyon komolyan elgondolkodtató, hogy két hónappal a brexitnépszavazás után egyes európai politikai vezetők olyan dolgokat éreznek fontosnak helyre tenni, mint hogy „Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból nem fog az európai közösség összeomlásához vezetni”.

2016. augusztus 24. 07:17
Kuthi Áron
Magyar Nemzet

Mindemellett Olaszország nem is túl titkoltan nem kevesebbre, mint a szigetország helyének betöltésére pályázik az unióban. Ami joggal aggasztja Angela Merkelt, és talán éppen ezért tesztel végig számos európai országot a héten, hogy a szeptemberi pozsonyi uniós csúcs ne legyen égbekiáltó kudarc. Mert ott már elő kellene rukkolni legalább valami homályos, Londonnak irányzott feltételrendszerrel, enyhe utalást lehetne tenni a rettentő hosszú, keserves kilépési tárgyalássorozaton bedobható zsarolási potenciálra, emellett valós, bizonyítható, sőt, vonzó alternatívát kellene bemutatni egy új, határait megvédeni képes, biztonságos Európára. Itt elég csak röviden megemlíteni, hogy olyan, a terrorizmus elleni fellépést nagymértékben előmozdító lépés, mint a biztonságos országok listájának egységesítése, még utalás szintjén sem vetődött fel uniós körökben. Ehelyett – mintegy önfelmentő pótcselekvésként – túlfűtött burkinivita zajlik a nyugati közbeszédben, amelyről jól értesült újságírók máris kiderítették, hogy tulajdonképpen Ausztráliából származik.

Soha nem látott biztonsági kihívásokkal kell megküzdenie az Európai Uniónak, tetézve a bevándorlás koncepciónélküliségével, a szőnyeg alá söpört integrációs nehézségekkel, a radikalizáció új és új jelenségeivel. No és a mag- és periféria-Európa párbeszédre való képtelenségével. Ritka koronaékszerként meg ott csillog a brexit, amely épp azt a problémát helyezte középpontba, amitől már egy ideje joggal rettegnek az uniós vezetők. De a nemzetállami vagy föderális Európa vitáját már nem lehet úgy meghaladni, mint ahogy azt Angela Merkel most a »jobb Európa megteremtése« szlogen bedobásával megkísérelte. Tényleg új lendület kell, de ez az európai elit cselekvésképtelen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. augusztus 24. 08:46
Igen, az EU elqúrta, nem kicsit... De mit szól G.Lali és médiája ahhoz, hogy a magyar miniszterelnöknek, Orbánnak igaza van...?!
KannibálTatárÚr
2016. augusztus 24. 08:02
Angliában nyoma sincs a kilépés miatti félelemnek. A font értékének mesterséges csökkentése pedig kimondottan segíti a gazdaságot, a kivitelt.
teljesenertelmetlen
2016. augusztus 24. 07:46
Hogy miről is van szó: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2f/Clash_of_Civilizations_map.png El kellene dönteni, hogy a sötétkék szövetkezik a világoskékkel, hogy megvédje őt a csíkostól, vagy a világoskék és a csíkos együtt fogja eltüntetni a térképről a sötétkéket...
teljesenertelmetlen
2016. augusztus 24. 07:42
A második szög a koporsóban. Az első Görögország volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik