Tehetetlenül

2016. augusztus 24. 07:27

Még a „szexuális zaklatás" kifejezéstől is ódzkodik a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény. De ha leírni sem merik az etikai kódexbe, hogyan is várhatnánk, hogy részletesen és egyértelműen megfogalmazott protokollt dolgozzanak ki a visszaélések megakadályozására?

2016. augusztus 24. 07:27
A szerk.
Népszabadság

Csakhogy hiába a felvilágosító, információs program, visszatartó ereje egyedül annak lenne, ha feketén-fehéren le lenne írva, mi az, amit az adott intézmény már nem tolerál, hová fordulhat az áldozat és pontosan milyen eljárást folytat le az adott intézet. Erre ma Magyarországon egyetlen egyetem vállalkozott. S miközben a legtöbb elkövető nagyon is tisztában van vele, hogy amit tesz, amit mond, az nincs rendjén, úgy érzik, bármit megtehetnek. Miközben az obszcén tréfák, a szexuális töltetű célzások, az illetlen érintések ellen az áldozatok tehetetlenek. Azt gondolják: ugyan ki hinne nekik? Hogyan is bizonyíthatnák az igazukat, ha nincs írásos nyoma a történteknek?

Persze, hogy felvetődik bennük, hogy egy diák szava nem azonos súllyal esne a latba például egy közismert tanáréval szemben. S az elmúlt évek botrányai után ugyan kihez is mernének fordulni? Alig két éve két lány mesélte el az Indexnek, a gólyatáborban hogyan erőszakolták meg őket, és hogy a szervezők ahelyett, hogy azonnal rendőrt vagy mentőt hívtak volna, inkább arról győzködték őket, maguk közt elrendezik a dolgot, csak ne legyen feljelentés. Két év telt el azóta, ám a szférában vajmi kevés változás történt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2016. augusztus 24. 15:12
Ez a Corvinus botránytól lett érdekes ? Az ugye megvan a kedves "SZERK"-nek, hogy az még Lánczi rektorsága előtt történt, de a média csak most merte rávetni magát, mert eddig a Corvinuson bármi történhetett, arról nem volt szabad írni.
kjkj945
2016. augusztus 24. 14:20
Meddig kell még elviseli a szerk tehetlenségét? Miért szemlézi a mandi?
74bro
2016. augusztus 24. 14:15
Heller Ágnest ma már földönkívüliek se zaklatnák. Talán visszavágyik a régi szép időkbe, amikor cukroslukács bácsi megkörnyékezte?
Mutimi
2016. augusztus 24. 14:06
Általában azt írják le, hogy az intézményhez méltatlan magatartás. Akinek ez magyarázatot igényel, annak minden magyarázat kevés. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik