Szijjártó: Tiszteletben kell tartani a puccskísérletre adott török válaszokat

2016. augusztus 23. 18:43

Kritizálta a puccskísérlet utáni tisztogatásokra adott kritikákat Szijjártó Péter Ankarában, ahová a puccskísérlet miatt szolidaritásból érkezett a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó szerint tiszteletben kell tartani azt a választ, amit a török kormány a történtekre ad. A magyar tárcavezető megígérte azt is: megvizsgálják azokat a magyarországi szervezeteket, amikre a török hatóságok felhívták a figyelmet.

2016. augusztus 23. 18:43

Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek Ankarában. Kifejtette: ha Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra. Ez komoly nyomás alá helyezné Magyarország déli határát is, és újra megismétlődnének a tavaly őszi jelenetek – hangsúlyozta.

A tárcavezető kiemelte: el kell utasítani Törökország destabilizálására irányuló minden kísérletet. Ennek megfelelően Magyarország elítélte a júliusi 15-i katonai puccskísérletet. Hangsúlyozta: aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja. A miniszter szerint kifejezetten károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. Egy katonai puccs komoly dolog, éppen ezért komoly választ is igényel. Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát – nyomatékosította.

A külügyminiszter utalt arra: a barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni. Törökországgal nem csak a menekültügyi megállapodás, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc vagy a NATO-kötelezettségek kapcsán kell jó viszonyban lenni – tette hozzá. Szijjártó Péter szerint Törökország három ok miatt játszik meghatározó szerepet Európa biztonsága szempontjából. Az említett három ok a bevándorlás kérdése, a szíriai rendezés ügye és a terrorszervezetek elleni küzdelem – jelentette ki.

A tárcavezető arra is kitért: a török kérésének megfelelően a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy egyes Magyarországon működő szervezetek veszélyeztetik-e Törökország stabilitását, illetve együttműködnek-e ilyen tevékenységet folytató mozgalmakkal. Ha igen, akkor Magyarország meg fogja tenni a saját, valamint Törökország és Európa biztonságának garantálásához szükséges lépéseket – szögezte le.

Szijjártó Péter a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Ankarában. A tárcavezető találkozik Binali Yildirim kormányfővel, Ismail Kahraman házelnökkel, négyszemközti megbeszélést folytat Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a parlament épületébe is, amelyet a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján bombatalálatok értek.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. augusztus 24. 09:04
Robokuty,csak a saját,és a gazdád nevében...
h.kovacs
2016. augusztus 24. 06:49
ha akkor élt volna, szíjjártó 56-ban : "Tiszteletben kell tartani a puccskísérletre adott szovjet válaszokat"
Mindjárt
2016. augusztus 24. 06:41
Muszály minden mocskos, gyilkos diktátornak benyalizni?
balbako_
2016. augusztus 24. 06:01
Ha Törökország sem maradna stabil állam, az lángba borítaná a világ keleti részét. Ez kinek jó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik