Merkel: A brit kilépés elkerülhetetlen

2016. június 29. 10:17

Ragaszkodni kell az unió érdekeinek megőrzéséhez és meg kell nyugtatni azokat, akik a Brexit miatti gazdasági következményektől tartanak – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár az uniós tagországok vezetőinek szerdai brüsszeli csúcstalálkozóján. Francois Hollande francia elnök leszögezte: Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz

2016. június 29. 10:17

Szerdán már csak a bennmaradó „huszonhetek” vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a „kiválási folyamatról” egyeztessenek.

Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak. Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. Nem lehet átlépni a brit referendum eredményét és elkerülni Nagy-Britannia uniós kilépését – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján az első ülésnapot követő sajtótájékoztatóján.

Merkel: Nincs visszaút

A kancellár hangsúlyozta, hogy nem lát lehetőséget a visszafordulásra, ezért az európai unió állam- és kormányfőit tömörítő tanácsnak forgatókönyvet kell készítenie az elszakadási tárgyalásokra. „El kell fogadnunk a valóságot, a vágyálmok ideje lejárt. Úgy kell a helyzetre tekinteni, ahogy van” – fogalmazott a kancellár. Mint mondta, az uniós vezetők egyetértettek abban, hogy a brit unióból való kilépés tárgyalásaira nem kerülhet sor addig, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét. Az uniós vezetők világossá tették, hogy ennek megtétele nem húzható sokáig – tájékoztatott a kancellár.

Hozzátette: a tárgyalások során messzemenőkig ragaszkodni kell az unió érdekeihez. Hangsúlyozta, hogy az uniónak határozottan kell fellépnie a brit kilépés miatt aggódó uniós piac megnyugtatása érdekében. „A világ nem vár, késznek kell lennünk a cselekvésre” – fogalmazott. Kijelentette: nincs ok arra, hogy leálljanak a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) elnevezésű szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai az Egyesült Államokkal. A keddi ülésnap tárgyalásai során minden tagállami vezető – beleértve Nagy-Britanniát is – a tárgyalások folytatása mellett érvelt – mondta. Beszámolt arról, hogy a David Cameron brit kormányfővel először ültek tárgyalóasztalhoz az uniós tagságot elutasító brit referendum óta, és „mindenki érezte, hogy ez vízválasztó pillanat”. A brit kormányfővel folytatott tárgyalások feszült hangulatban folytak, amelynek folyamán Cameron nyilvánvalóvá tette, hogy más eredményt várt a népszavazástól – mondta Angela Merkel.

Hollande: A döntés megszületett

Francois Hollande francia államfő szerda hajnali tájékoztatásában kijelentette: „ha nincs szabad mozgás, nincs belső piac sem”. Kilépésével Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz, ahhoz Norvégiához hasonlóan el kell fogadnia a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást – fejtette ki. „A döntés megszületett, ugyanakkor az Egyesült Királyság nem válogathatja ki azt, ami számára kedvező az Európai Unióval követendő új együttműködésből. Nem hagyható, hogy a tőke és az áru szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, végül pedig az emberek szabad mozgása elmaradjon. Ez nem működik így. Vagy érvényes mind a négy szabadságjog vagy egy sem. A szabály az szabály” – hangsúlyozta Hollande, hozzátéve, nem Nagy-Britannia, vagy a brit nép megbüntetéséről van szó, amikor az unió érdekeit szem előtt tartva érvel és hoz döntést az Európai Unió. 

Kiemelte: a brit referendumot követően az újrakezdésen kell gondolkodnia Európának. Gyors intézkedéseknek kell követniük egymást, de Európa elég erős és képes legyőzni ezt a kihívást – tette hozzá Francois Hollande.

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2016. június 29. 14:43
"Francois Hollande francia elnök leszögezte: Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz" Haát, ami kelet Europat illeti, oket annyira nem is érinti, amit Britek exportálnak az EU-ba, hanem az, hogy jon az olcso cucc ázsiábol amit a akár a keleteuropaiak is gyárthatnának hogy ne kelljen a keleteuropai képzetlen munkanélkulieknek mosogato lánynak menni nyugatra. Ami a brit exportot illeti, az inkább a németeket és franciákat érinti.
Fletonovics
2016. június 29. 13:13
"Nem lehet átlépni a brit referendum eredményét és elkerülni Nagy-Britannia uniós kilépését – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján az első ülésnapot követő sajtótájékoztatóján." Akkor vehetjük úgy, hogy: A "Banya ezen kijelentése a demokratikusan működő EJU szellemi végterméke"? Jó hír ez, a "magyar kvótaügyi referendumra nézve", hiszen, ha az, eredményes és sikeres lesz, "nem lehet azt átlépni, megkerülni", így egyetlen közös, jó megoldás lehetséges, miszerint a "Nyanya illegális nyitott kapuk politikáját támogató, gazdaságilag erős és fejlett demokráciák fogadják be, a nagyszerű politikájuk következményének gyümölcseit, saját országuk felvirágoztatására"! A periféria pedig eldöntheti, hogy "az EU-tagságból származó nettó nyeresége/vesztesége, és jelen képességei szerint", hogyan és milyen mértékben segíti a hazájától megfosztott, ladikokba kényszerített, földönfutó népeket"! "Hejl Angela helyében az Újhülye-féléket megfegyelmezném, az EU-működéséről szóló, megfélemlítések, követelőzések és hamis nézetek tudatos terjesztése végett"!!!
hartnesz
2016. június 29. 13:05
Németországnak így több jut a kondérból. Félelmetes Még be sem jelentették hivatalosan az elszakadási szándékukat.
kuwiq
2016. június 29. 12:32
Már csak az a kérdés, hogy kik azok a britek? A skótok úgy gondolják, hogy ők pl nem. És az észak-írek meg London se. Ez még érdekesen fog alakulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik